Research Article

MİNBER GAZETESİ’NDE MUSTAFA KEMAL PAŞA İLE İLGİLİ HABERLER

Volume: 6 Number: 2 December 1, 2004
  • Erol Kaya
EN TR

MİNBER GAZETESİ’NDE MUSTAFA KEMAL PAŞA İLE İLGİLİ HABERLER

Abstract

Mustafa Kemal Paşa gerek Milli Mücadele döneminde ve gerekse cumhuriyet Dö-nemi’nde basına her zaman önem vermiş ve bu hususun takipçisi olmuştur. Onun için basın, halk ile yöneticiler arasındaki en önemli köprü idi. Mustafa Kemal Paşa’nın basına olan ilgisinin ilk defa uygulamaya geçmesi, arkadaşı Fethi Okyar ile birlikte çıkardıkları Minber Gazetesi iledir. İlk nüshası 1 Kasım 1918 yılında çıkan Minber Gazetesi’nde dönemin siyasi ve ilmi olaylarına yer verilmiş ve bu gazete vasıtasıyla Mustafa Kemal Paşa ve yazarlar halkı aydınlatmaya çalışmışlardır. Minber Gazetesi’nde Mustafa Kemal Paşa ile ilgili iki haber yayınlanmıştır. Bunlardan ilki, Paşa ile yapılmış bir mülakattır ve onun mevcut durum hakkındaki görüşlerini aktarması açısından önem taşımaktadır. İkinci haberde ise, Mustafa Kemal Paşa’nın İstanbul’da kendi aleyhine bazı kişilerin ifadeleri ve bunlara karşı düşünceleri ile Birinci Dünya Savaşı’nın Avrupa cephelerinde muhtemel gelişmeleri hakkındaki kanaatleri ile ilgili olarak bir dostuna yazdığı mektuptan bölümler aktarılmaktadır.

Keywords

References

  1. Fethi Tevetoğlu, “Atatürk’le Okyar’ın Çıkardıkları Gazete: Minber” , Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, Cilt: 5, Sayı: 13 s. 184.
  2. Falih Rıfkı Atay, Çankaya, İstanbul 1984, s. 156.
  3. Falih Rıfkı Atay, Atatürk’ün Hatıraları 1914-1918, Ankara 1965, s. 89.
  4. Fethi Okyar, Üç Devirde Bir Adam, Yay. Haz: Cemal Kutay, İstanbul 1980, s. 267-268.
  5. Fethi Tevetoğlu, Atatürk’ün Minber Gazetesi’nde Kullandığı Takma Adı: HATÎB, Milli Kültür, Sayı: 6, s. 94.
  6. Feridun Kandemir, Hatıraları ve Söyleyemedikleriyle Rauf Orbay, İstanbul 1965, s. 31.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Other Fields of Education

Journal Section

Research Article

Authors

Erol Kaya This is me

Publication Date

December 1, 2004

Submission Date

April 3, 2012

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2004 Volume: 6 Number: 2

APA
Kaya, E. (2004). MİNBER GAZETESİ’NDE MUSTAFA KEMAL PAŞA İLE İLGİLİ HABERLER. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(2), 51-61. https://izlik.org/JA33KK28HM
AMA
1.Kaya E. MİNBER GAZETESİ’NDE MUSTAFA KEMAL PAŞA İLE İLGİLİ HABERLER. EUJEF. 2004;6(2):51-61. https://izlik.org/JA33KK28HM
Chicago
Kaya, Erol. 2004. “MİNBER GAZETESİ’NDE MUSTAFA KEMAL PAŞA İLE İLGİLİ HABERLER”. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 6 (2): 51-61. https://izlik.org/JA33KK28HM.
EndNote
Kaya E (December 1, 2004) MİNBER GAZETESİ’NDE MUSTAFA KEMAL PAŞA İLE İLGİLİ HABERLER. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 6 2 51–61.
IEEE
[1]E. Kaya, “MİNBER GAZETESİ’NDE MUSTAFA KEMAL PAŞA İLE İLGİLİ HABERLER”, EUJEF, vol. 6, no. 2, pp. 51–61, Dec. 2004, [Online]. Available: https://izlik.org/JA33KK28HM
ISNAD
Kaya, Erol. “MİNBER GAZETESİ’NDE MUSTAFA KEMAL PAŞA İLE İLGİLİ HABERLER”. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 6/2 (December 1, 2004): 51-61. https://izlik.org/JA33KK28HM.
JAMA
1.Kaya E. MİNBER GAZETESİ’NDE MUSTAFA KEMAL PAŞA İLE İLGİLİ HABERLER. EUJEF. 2004;6:51–61.
MLA
Kaya, Erol. “MİNBER GAZETESİ’NDE MUSTAFA KEMAL PAŞA İLE İLGİLİ HABERLER”. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol. 6, no. 2, Dec. 2004, pp. 51-61, https://izlik.org/JA33KK28HM.
Vancouver
1.Erol Kaya. MİNBER GAZETESİ’NDE MUSTAFA KEMAL PAŞA İLE İLGİLİ HABERLER. EUJEF [Internet]. 2004 Dec. 1;6(2):51-6. Available from: https://izlik.org/JA33KK28HM