Research Article

REVİZE EDİLMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİ VE CEBİR ÖĞRENME ALANI ÖRNEĞİNDE UYGULAMASI

Volume: 10 Number: 2 December 1, 2008
  • Mehmet Bekdemir
  • Yavuz Selim
EN TR

REVİZE EDİLMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİ VE CEBİR ÖĞRENME ALANI ÖRNEĞİNDE UYGULAMASI

Abstract

Bu çalışmada, “Revize Edilmiş Bloom Taksonomisi”nin tanıtımı ve Yeni İlköğretim Matematik Programındaki Cebir Öğrenme Alanı örneğinde uygulanması yapılmıştır. Bloom Taksonomisi, Anderson ve diğerleri (2001), tarafından, eksiklikleri, çelişkileri gidermek ve daha modern hâle getirmek için revize edilerek “Revize Edilmiş Bloom Taksonomi” olarak adlandırılmıştır. Revize edilen taksonomide, hedefin içeriğini gösteren “bilgi (knowledge) boyutu”; “olgular bilgisi”, “kavramlar bilgisi”, “işlemler bilgisi” ve “biliş ötesi bilgisi” kategorilerine ve hedefin nasıl gerçekleşeceğini (eylem) gösteren “bilişsel süreç (cognitive process) boyutu” “hatırla”, “anla”, “uygula”, “analiz et”, “değerlendir” ve “yarat” kategorilerine ayrılmıştır. Bu bilgi ve bilişsel süreç boyutu bir matrisle birleştirilmiştir. Matrisin sütununa bilgi boyutunu oluşturan kategoriler, satırına ise bilişsel süreci oluşturan kategoriler yazılmıştır. Böylece revize edilmiş taksonomiyle (revised taxonomy) öğrenmeleri veya hedefleri, sadece bilgi açısından değil aynı zamanda süreç açısından da değerlendirme imkânı ortaya çıkmıştır. Yeni İlköğretim Matematik Programı cebir öğrenme alanındaki kazanımlar revize edilmiş taksonomiye göre değerlendirildiğinde, bilgi boyutu açısından daha genel olarak matematiksel kavram ve işlemlerinin geliştirilmesi hedeflendiği görülmektedir. Bilişsel süreç açısından ise, anlama ve uygulama yapma ağırlıklı olmasına rağmen çok az da olsa analiz etme ve yaratma gibi üst düzey düşünme becerilerinin geliştirilmesi hedeflendiği söylenebilir.

Keywords

References

  1. Altun, M. (2002). Matematik Öğretimi, Alfa Yayıncılık, Bursa.
  2. Anderson, L. W. (2005). Objectives, evaluation, and the improvement of education.
  3. Studies in Education Evaluation, 31, 102–113.
  4. Çelik, D. (2005). Okullarda Ölçme Değerlendirme Nasıl Olmalıdır? Devlet Kitapla- rı Müdürlüğü, İstanbul.
  5. Doğan, N. (2006). Davranışların Ölçülmesi, (ed. H. ATILGAN) Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, 140–155, Anı Yayıncılık, Ankara.
  6. Kratwohl, D. R. (2002). A revision of Blom’s taxonomy: An overview. Theory into Practice, 41( 4), 212–218.
  7. Küçükahmet, L. (2001). Öğretim İlke ve Yöntemler (Gözden geçirilmiş 12. baskı) 14–16. Nobel Ayın Dağıtım, Ankara.
  8. MEB (2005). İlköğretim Matematik Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu (6-8. Sı- nıflar), Ankara.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Other Fields of Education

Journal Section

Research Article

Authors

Mehmet Bekdemir This is me

Yavuz Selim This is me

Publication Date

December 1, 2008

Submission Date

April 10, 2012

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2008 Volume: 10 Number: 2

APA
Bekdemir, M., & Selim, Y. (2008). REVİZE EDİLMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİ VE CEBİR ÖĞRENME ALANI ÖRNEĞİNDE UYGULAMASI. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10(2), 185-196. https://izlik.org/JA47JE27FT
AMA
1.Bekdemir M, Selim Y. REVİZE EDİLMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİ VE CEBİR ÖĞRENME ALANI ÖRNEĞİNDE UYGULAMASI. EUJEF. 2008;10(2):185-196. https://izlik.org/JA47JE27FT
Chicago
Bekdemir, Mehmet, and Yavuz Selim. 2008. “REVİZE EDİLMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİ VE CEBİR ÖĞRENME ALANI ÖRNEĞİNDE UYGULAMASI”. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 10 (2): 185-96. https://izlik.org/JA47JE27FT.
EndNote
Bekdemir M, Selim Y (December 1, 2008) REVİZE EDİLMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİ VE CEBİR ÖĞRENME ALANI ÖRNEĞİNDE UYGULAMASI. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 10 2 185–196.
IEEE
[1]M. Bekdemir and Y. Selim, “REVİZE EDİLMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİ VE CEBİR ÖĞRENME ALANI ÖRNEĞİNDE UYGULAMASI”, EUJEF, vol. 10, no. 2, pp. 185–196, Dec. 2008, [Online]. Available: https://izlik.org/JA47JE27FT
ISNAD
Bekdemir, Mehmet - Selim, Yavuz. “REVİZE EDİLMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİ VE CEBİR ÖĞRENME ALANI ÖRNEĞİNDE UYGULAMASI”. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 10/2 (December 1, 2008): 185-196. https://izlik.org/JA47JE27FT.
JAMA
1.Bekdemir M, Selim Y. REVİZE EDİLMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİ VE CEBİR ÖĞRENME ALANI ÖRNEĞİNDE UYGULAMASI. EUJEF. 2008;10:185–196.
MLA
Bekdemir, Mehmet, and Yavuz Selim. “REVİZE EDİLMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİ VE CEBİR ÖĞRENME ALANI ÖRNEĞİNDE UYGULAMASI”. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol. 10, no. 2, Dec. 2008, pp. 185-96, https://izlik.org/JA47JE27FT.
Vancouver
1.Mehmet Bekdemir, Yavuz Selim. REVİZE EDİLMİŞ BLOOM TAKSONOMİSİ VE CEBİR ÖĞRENME ALANI ÖRNEĞİNDE UYGULAMASI. EUJEF [Internet]. 2008 Dec. 1;10(2):185-96. Available from: https://izlik.org/JA47JE27FT