Research Article

SINIF ORTAMI VE BARINMA SORUNLARINDAN KAYNAKLANAN OLUMSUZLUKLARIN ÖĞRENCİ BAŞARISI ÜZERİNE ETKİSİ

Volume: 7 Number: 2 December 1, 2005
  • Ercan Kaya
  • Durmuş Ali Bal
  • Fatih Sezek
  • Mustafa Akın
EN TR

SINIF ORTAMI VE BARINMA SORUNLARINDAN KAYNAKLANAN OLUMSUZLUKLARIN ÖĞRENCİ BAŞARISI ÜZERİNE ETKİSİ

Abstract

Araştırma Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim fakültesi ve Erzincan Eğitim fakültesinde yapılmıştır. Her iki fakültede öğrenim gören 456 öğrenciye anket uygulana-rak sınıf ortamı ve barınma sorunlarından kaynaklanan olumsuzlukların başarılarına nasıl etki ettiği konusunda görüşleri alınmıştır. Elde edilen verilere X2 testi uygulanarak anlamlı-lık dereceleri tespit edilmiştir (p<0,05). Sonuçta, istatistiki olarak (p<0,05’e göre) sorulara verilen cevapların cinsiyet ile ilişkisine baktığımızda; sınıfların çok kalabalık olması, sınıfın fiziki (sıcaklık, ışık, gürültü vs.) sorunları ve yurt ortamının çalışmaları engellemesi gibi sorunlarda; barınma şekli ile ilişkisinde ise yurt ortamının çalışmaları engellemesi, kendi-lerine ait çalışma odalarının olmayışı, evin okula uzak olması, eve sürekli konuk gelmesi ve birlikte kalınan arkadaşlarla olan ilişkiler gibi sorunlarda istatistiki olarak %5 seviyesinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.

Keywords

References

  1. Verschaffel, L., De Corte, E., Lasure, S., Vaerenbergh, G. V., Bogaerts ve Ratinckx,
  2. E. (1999). Learning to solve mathematical application problems: A design experiment with fifth graders. Mathematical Thinking and Learning,. 1(3), 195-229.
  3. Driver, R. (1988). Constructivist approach to Curriculum development. In P. Fensham(ed.), Developments and Dilemmas in Science Education. Falmer Press, London
  4. Başar A. ve Oktay E., (1998). Uygulamalı İstatistik-1,2., Şafak Yayınevi, Erzu- rum.
  5. Orhon, E. (1985), Ankara Üniversitesi Öğrencilerinin Sosyal ve Psikolojik Sorunla- rı, Devlet Plânlama Teşkilâtı, Ankara.
  6. Işık, K., (1970). Kırıkkale Makine Kimya Endüstrisi Kurumunda ÇalışanİşçilerinKonut Durumu, Bunun Sağlık ve İşe Devama Etkisi. T.C. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi. Ev İdaresi ve Aile Eko- nomisi. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara.
  7. Seeds, P. and Lioyd, (1997), G.Quality of Life. Jessica KingsleyPublishers, London.
  8. Peck, C. and Stewart, (1985), K.K. Satisfaction with housing and quality of life.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Other Fields of Education

Journal Section

Research Article

Authors

Ercan Kaya This is me

Durmuş Ali Bal This is me

Fatih Sezek This is me

Mustafa Akın This is me

Publication Date

December 1, 2005

Submission Date

April 12, 2012

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2005 Volume: 7 Number: 2

APA
Kaya, E., Bal, D. A., Sezek, F., & Akın, M. (2005). SINIF ORTAMI VE BARINMA SORUNLARINDAN KAYNAKLANAN OLUMSUZLUKLARIN ÖĞRENCİ BAŞARISI ÜZERİNE ETKİSİ. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(2), 41-51. https://izlik.org/JA35MM35XG
AMA
1.Kaya E, Bal DA, Sezek F, Akın M. SINIF ORTAMI VE BARINMA SORUNLARINDAN KAYNAKLANAN OLUMSUZLUKLARIN ÖĞRENCİ BAŞARISI ÜZERİNE ETKİSİ. EUJEF. 2005;7(2):41-51. https://izlik.org/JA35MM35XG
Chicago
Kaya, Ercan, Durmuş Ali Bal, Fatih Sezek, and Mustafa Akın. 2005. “SINIF ORTAMI VE BARINMA SORUNLARINDAN KAYNAKLANAN OLUMSUZLUKLARIN ÖĞRENCİ BAŞARISI ÜZERİNE ETKİSİ”. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 7 (2): 41-51. https://izlik.org/JA35MM35XG.
EndNote
Kaya E, Bal DA, Sezek F, Akın M (December 1, 2005) SINIF ORTAMI VE BARINMA SORUNLARINDAN KAYNAKLANAN OLUMSUZLUKLARIN ÖĞRENCİ BAŞARISI ÜZERİNE ETKİSİ. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 7 2 41–51.
IEEE
[1]E. Kaya, D. A. Bal, F. Sezek, and M. Akın, “SINIF ORTAMI VE BARINMA SORUNLARINDAN KAYNAKLANAN OLUMSUZLUKLARIN ÖĞRENCİ BAŞARISI ÜZERİNE ETKİSİ”, EUJEF, vol. 7, no. 2, pp. 41–51, Dec. 2005, [Online]. Available: https://izlik.org/JA35MM35XG
ISNAD
Kaya, Ercan - Bal, Durmuş Ali - Sezek, Fatih - Akın, Mustafa. “SINIF ORTAMI VE BARINMA SORUNLARINDAN KAYNAKLANAN OLUMSUZLUKLARIN ÖĞRENCİ BAŞARISI ÜZERİNE ETKİSİ”. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 7/2 (December 1, 2005): 41-51. https://izlik.org/JA35MM35XG.
JAMA
1.Kaya E, Bal DA, Sezek F, Akın M. SINIF ORTAMI VE BARINMA SORUNLARINDAN KAYNAKLANAN OLUMSUZLUKLARIN ÖĞRENCİ BAŞARISI ÜZERİNE ETKİSİ. EUJEF. 2005;7:41–51.
MLA
Kaya, Ercan, et al. “SINIF ORTAMI VE BARINMA SORUNLARINDAN KAYNAKLANAN OLUMSUZLUKLARIN ÖĞRENCİ BAŞARISI ÜZERİNE ETKİSİ”. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol. 7, no. 2, Dec. 2005, pp. 41-51, https://izlik.org/JA35MM35XG.
Vancouver
1.Ercan Kaya, Durmuş Ali Bal, Fatih Sezek, Mustafa Akın. SINIF ORTAMI VE BARINMA SORUNLARINDAN KAYNAKLANAN OLUMSUZLUKLARIN ÖĞRENCİ BAŞARISI ÜZERİNE ETKİSİ. EUJEF [Internet]. 2005 Dec. 1;7(2):41-5. Available from: https://izlik.org/JA35MM35XG