In this study the specific atomic arguments have
been determined for F-Glycine (C2H5O2N),
Alenine (L, D) (C3H7O2N), Leucine (L, D) (C6H13O2N),
L-Proline (C5H9O2N) amino acids. The calculation procedure of the experimental values of atomic
parameters was carried out by using scattering intensity ratios of γ-rays.
These γ-rays were obtained from 5 Ci 241Am annular radioactive
source. In traditional studies, these
arguments were determined by transmission technique. The scattered γ-rays were
counted by using an HPGe semiconductor detector. Our detecting system was connected
to a separate amplifier and an Accuspec card. Theoretical values of related
atomic parameters for amino acid targets were calculated and cross checked with
our experiential values. Our deliberated values are in good concordance with
theoretical calculations.
Amino Acids Electron Density Effective Atomic Number Rayleigh to Compton Scattering Intensity Ratios
Bu çalışmada H, C, N ve O içeren F-Glycine
(C2H5O2N), Alenine (L, D) (C3H7O2N),
Leucine (L, D) (C6H13O2N), L-Proline (C5H9O2N)
aminoasitlerinin etkin atom numarası ve elektron yoğunlukları
belirlenmiştir. Diğer çalışmalardan farklı olarak, ilgili parametreler gamma
ışınlarının saçılma şiddet oranları kullanılarak tespit edilmiştir.
Geleneksel uygulamalarda soğurma tekniği kullanılarak tespitler
yapılmaktadır. 5 Ci güce sahip 241Am
radyoaktif halka izotop kullanılarak gamma ışınları elde edilmiştir. 5 Ci 241Am
halka kaynaktan yayınlanan gamma ışınları hedeften saçılmıştır. Saçılan
fotonlar HPGe yarıiletken dedektör kullanılarak sayılmıştır. Dedektör
sistemine bağlı yükseltici ve Accuspec kartı bulunmaktadır. Teorik değerler,
deneyler sonucunda elde edilen değerler ile karşılaştırılmıştır ve uyum
içinde oldukları tespit edilmiştir.
Aminoasitler Elektron Yoğunluğu Etkin Atom Numarası Rayleigh Saçılma Şiddetinin Compton Saçılma Şiddetine Oranı
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |