In this study, fruits and leaves of non-wood forest
products such as leaves and fruits of Pistachio (Pistacia vera L.), Celtis
(Celtis aetnensis), Terebinth (Pistacia terebinthus L.), Hawthorn (Crataegus monogyna), Sumac (Rhus Coriaria L.), Almond (Prunus dulcis), Bitter Almond (Amygdalus Amara), and Fennel (Foeniculum Vulgare) which are used for medical purposes in the village of
Akkoyunlu in Şırnak were investigated. Several analyzes have been used to
determine antioxidant activity of herbal products. Flavonoids
and total phenolics ingredients of elected herbs were examined in the present
study. CUPRAC (Cupric Reducing Antioxidant Capacity) and FRAP (Ferric Reducing
Antioxidant Power) analyzes were utilized for measurement of antioxidant
capacity. In addition, antimicrobial capacity was determined by Minimum
Inhibitory Concentration (MIC) technique for each sample.
According
to the antioxidant results determined, among the samples examined fruit of the
sumac (Rhus
Coriaria L.) plant has the best
antioxidant activity in almost all applied antioxidant analyzes. On the other hand,
fruit of almond (Prunus dulcis) was found
to show low antioxidant activity
in almost all analyzes.
Bu çalışmada, Şırnak ilinin
İdil ilçesine bağlı Akkoyunlu köyünde yetişen ve halk arasında tıbbi amaçlı
kullanılan; Antep Fıstığı (Pistacia vera L.), Dardağan (Celtis
aetnensis), Menengiç (Pistacia
terebinthus L.), Alıç (Crataegus monogyna), Sumak (Rhus Coriaria L.), Badem (Prunus dulcis), Acıbadem (Amygdalus Amara), ve Rezene Out
(Foeniculum Vulgare) isimli odun dışı orman ürünlerinin meyveleri ve yaprakları incelenmiştir.
Bitki ekstraktlarının antioksidan içeriklerini belirlemek için çeşitli
yöntemler kullanılmıştır. Bu çalışmada seçilen bitkilerde toplam fenolik ve
flavonoid içerikleri incelenmiştir. Antioksidan aktivite tayini için FRAP
(Demir İndirgeme Antioksidan Gücü) ve CUPRAC (Bakır İndirgeyici Antioksidan
Kapasite) analizleri kullanılmıştır. Aynı zamanda her bir örneğin
antimikrobiyal aktivitesi minimum
inhibisyon konsantrasyon (MİK) yöntemi ile incelenmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |