Şakok
armudu (Pyrus elaeagnifila Pallas) doğal olarak yetişen yabani bir armut
türüdür. Hasattan sonra olgunlaşır ve yenebilir. Bu çalışma Elazığ’da yetişen
şakok armudunun toplam fenolik madde, toplam flavanoid madde, toplam askorbik
asit, glutatyon (GSH) ve süperoksid dismutaz (SOD) içeriklerinin; antioksidan
aktivite, antimikrobiyal aktivite ve mutajenik aktivitesinin belirlenmesini
kapsamaktadır. Elde edilen verilere göre örneklerin toplam fenolik madde
içeriği 174.2 mg GAE (gallik asit eşdeğeri)/100g ekstrakt, toplam flavanoid
madde içeriği 44.9 mg RE (rutin eşdeğeri)/100g ekstrakt, toplam askorbik asit
içeriği 14.5 mg AE (askorbik asit eşdeğeri)/100g ekstrakt, Demir iyonu
indirgeyici antioksidan güç (FRAP) değeri 515.6 µmol Fe (II)/g ekstrakt, 2,2′-Azino-bis
3-etil benzotiazolin-6-sulfonik asit (ABTS) süpürme aktivitesi % 53.5,
1,1-difenil-2-pikrilhidrazil (DPPH) süpürme aktivitesi % 48.2, GSH içeriği 3.98 µM ve SOD içeriği
6.88 U/ml olarak tespit edilmiştir. Meyve ekstraktının test bakterilerine karşı
farklı oranlarda antimikrobiyal aktivite gösterdiği belirlenmiştir. Meyve
ekstraktının ön denemeler sonucunda belirlenen altı farklı konsantrasyonunun
(10, 20, 40, 60, 80 and 100 µL/plak)
Salmonella typhimurium TA 98 ve TA 100 şuşlarına karşı mutajenik aktivite
gösterip göstermediği test edilmiştir. Denenen dozların hiçbirinde TA 98 ve TA
100 şuşları üzerinde istatistiksel olarak önemli bir mutajenik etki
görülmemiştir. Bu çalışma şakok armudunun önemli biyoaktif bileşenlere,
antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 24, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |