Bu çalışmada Erzincan İli, Çayırlı İlçesi sınırlarında doğal olarak yetişen: Asparagus L. bitkisinin farklı konsantrasyonlardaki infüzyonlarının in vitro antioksidan aktivitesi ve kimyasal içeriği incelendi. Asparagus L. bitkisinin in vitro antioksidan aktivite tayinin yapıldığı parametrelerin bütün konsantrasyonlarında antioksidan aktiviteye sahip olduğu görüldü. Bununla birlikte en iyi aktivitenin ise bütün parametrelerde %4’lük konsantrasyonda olduğu belirlendi. Öte yandan, yapılan kimyasal içerik analizi sonucunda Asparagus L.’nin fenolik içeriği konsantrasyona bağlı olarak lineer bir artış göstermesi, antioksidan aktivitesinin fenolik içerik ile ilişkili olduğu düşüncesini ortaya çıkardı. Diğer taraftan bu yabani bitkinin Na içeriği düşük olması, bu bitkinin tansiyon hastaları için önemli besin kaynağı olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir. Potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfor içeriği yönünden, zengin olması kültür bitkilerine iyi bir alternatif olabileceğini göstermektedir. Kuşkonmazın demir, bakır, çinko ve mangan ihtiva etmesi de bitkinin mineral madde bakımından zengin olduğunu göstermektedir. Ayrıca yüksek C vitamini içeriği, kuşkonmazın antioksidan etki göstermesinin bir nedeninin de C vitamini olduğunu düşündürmektedir. Bu çalışmada elde edilen veriler değerlendirildiğinde; kuşkonmazın, önemli ölçüde biyoaktif bileşikler içermesi, özellikle de insan sağlığı üzerinde faydalı etkileri olan antioksidanları içermesi besinsel olarak iyi dengelenmiş yenilebilir bitki olduğunu göstermektedir
In this study, in vitro antioxidant activity and chemical content of different concentrations of Asparagus L. plant, growing naturally in Çayırlı District of Erzincan Province, were investigated. It was observed that Asparagus L. plant had antioxidant activity in all concentrations of parameters in which antioxidant activity was determined in vitro. However, the best activity was at a concentration of 4%. As a result of the chemical content analysis, it showed a linear increase in the phenolic content depending on the concentration, and the idea that the antioxidant activity is related to the phenolic content. On the other hand, the low Na content of asparagus can be used as an important food source for blood pressure patients. Being rich in terms of potassium, calcium, magnesium and phosphorus content shows that it may be a good alternative to cultivated plants. The fact that asparagus contains iron, copper, zinc and manganese also shows that the plant is rich in mineral substances. In addition, its high vitamin C content suggests that vitamin C is one reason why asparagus has an antioxidant effect. When the data obtained in this study were evaluated; Asparagus shows that it contains a significant amount of bioactive compounds, especially antioxidants that have beneficial effects on human health, and is a nutritionally well-balanced edible plant.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 |