KONVANSİYONEL VE MİKRODALGA ISITMAYA BAĞLI KUVARSİTİN ÖĞÜTÜLEBİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ
Abstract
Cevher kayaç ve çimento hammaddelerinin boyutlarının küçültülmesi sadece çok büyük miktarlarda enerji ihtiyacı doğurmamakta aynı zamanda önemli derecede öğütücü ortam ve değirmen astarlarında aşınmalara da yol açmaktadır. Örneğin 1976 yılında dünya elektrik üretiminin yaklaşık %3,3’ünün kırma-öğütme faaliyetlerinde ve yine 1978 de Amerika’da üretilen enerjinin %1,3’nün boyut küçültmede tüketildiği rapor edilmektedir(Fuerstenau and Abouzeid, 2002). Bu da boyut küçültme işlemlerinde enerji verimliliğinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Madencilik endüstrisinde öğütme için gerekli olan enerji ihtiyacını azaltmak buna karşın minerallerin serbestleşme derecesini arttırmak için ısıl ön işlem bazen ekonomik bir yöntem olarak önerilebilmektedir. Bununla beraber yapılan birçok çalışmada, ısıl ön işlem ile öğütme sırasında değirmen kapasitesinin arttırılabildiği, ton cevher başına cihazdaki aşınmanın azaldığı, değirmen ürün boyutlarının çok daha iyi kontrol edilebildiği, ince şlam üretiminin ise azaltılabildiği gibi faydaları da rapor edilmektedir. Bu çalışmada ısıtma mekanizmaları bakımından birbirinden farklı ısı kaynakların kuvarsitin öğütülebilirliğine olan etkisi incelenmiştir. Deneylerde ısı kaynağı olarak; laboratuar tipi bir konvansiyonel fırın ile ev tipi bir mikrodalga fırın kullanılmıştır. Numuneler her bir ısı kaynağında farklı sıcaklıklarda ve farklı ısıya maruz kalma sürelerinde işlem görmüş ve daha sonra bu numunelerin öğütme deneyleri gerçekleştirilmiştir. Öğütme deneyleri laboratuar tipi seramik bilyeli değirmende yapılmıştır. Her öğütme sonrası numunelerin elek analizleri yapılarak elde edilen bu sonuçlar ısıya maruz kalmamış numunelerden elde edilen sonuçlar ile karşılaştırılarak ısıl ön işlemin kuvarsitin öğütülebilirliğine olan etkisi belirlenmeye çalışılmıştır.
Keywords
References
- Akarsu H., Yıldırım M., 1999, Adana/Feke Kuvarsitlerinden Züccaciye Kalitesinde Cam Kumu Hazırlanması, 3 Endüstriyel Hammaddeler Sempozyumu, s:34-46.
- Derling ST. and Abicht H.P., 1996, Microwave sintering of BaTiO3-based ceramics, Journal of Microwave Power and Electromagnetic Energy, Vol. 31, No. 4, pp:221-227.
- Ersayın S., Ergün Ş. L. and Benzer H., 1994, The effects of heat treatment on grinding and liberation of chromite ores, Progress in Mineral Processing Technology, Cappadocia/Turkey, Demirel&Ersayın (eds), pp: 33-37, Balkema.
- Fitzgibbon K.E. and Veasey T.J., 1990, Thermally assisted liberation-a review, Mineral Engineering, Vol:3, N:1/2, , p:181-185.
- Fuerstenau D.W. ,and Abouzeid Z.M., 2002, The energy efficiency of ball milling in comminution, Int. J. Miner. Process. 67, pp: 161– 185
- Fujimoto, S., 1993; “Reducing Specific Power Usage in Cement Plant”, World Cement, (7), 25- 35.
- Güngör A. and Atalay Ü., 1996, Microwave processing and grindability, Innovations in Mineral and Coal Processing, 7. International Mineral Processing Symposium Istanbul/Turkey, Atak, Önal& Çelik (eds), pp:13-16, Balkema, Rotterdam.
- Jones D.A., Kingman S.W., Whittles D.N. and Lowndes I.S., 2005 , Understanding microwave assisted breakage, Minerals Engineering 18, p659–669.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Engineering
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
January 11, 2015
Submission Date
May 7, 2014
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2014 Volume: 7 Number: 2