Bu
çalışmada Ardahan/Türkiye ve Ahıska/Gürcistan şehirlerinde farklı rakımlarda
yetişen yalancı iğde (Hippohae rhamnoides L.) genotiplerine ait
örneklerin meyve ağırlıkları, meyve renkleri, SÇKM içerikleri, titre edilebilir
asit içerikleri, pH değerleri, toplam fenolik madde içerikleri, toplam
flavanoid madde içerikleri, toplam askorbik asit içerikleri ve antioksidan
kapasiteleri belirlenmiştir. Çalışmamızda
rakım artışının SÇKM ve pH ile ters orantılı olduğu, titre edilebilir asitlikle
doğru orantılı olduğu belirlenmiştir. Toplam fenolik madde içeriklerinin en
yüksek G2 bölgesinden (241 mg/100g), en düşük ise G1 bölgesinden (229.4
mg/100g) alınan meyvelerde olduğu tespit edilmiştir. Toplam flavanoid madde
içeriğinin 1358.7-1920.6 mg/100g aralığında olduğu ve bu değerin yüksek rakımda
daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Meyve örneklerinin toplam askorbik asit
içerikleri A1 bölgesinden alınan örneklerde en yüksek (1406.8 mg/100g), G2
bölgesinden alınan örneklerde en düşük (1310.2 mg/100g) olarak saptanmıştır.
G2 bölgesinden alınan örneklerde ABTS, DPPH ve FRAP değerleri diğer örneklere
göre daha yüksek bulunmuştur. En düşük antioksidan kapasite değerleri ise A1 ve
A2 bölgesi örneklerinde görülmüştür.
In this
study, fruit weights, fruit colors, total water soluble dry matter contents,
titratable acid contents, pH values, total phenolic substance contents, total
flavonoid substance contents, total ascorbic acid contents and antioxidant capacities
of the samples of genotypes of buckthorn (Hippohae rhamnoides) growing in Ardahan/Turkey
and Ahıska/Georgia were determined. It has been detected in our study that the
increase in altitude is inversely proportional to total water soluble dry matter
contents and pH, and is proportional to titratable acidity. The total phenolic content
was found to be the highest in the G2 region (241 mg / 100 g) and lowest in the
G1 region (229.4 mg / 100 g). It has been determined that the content of total
flavonoid is in the range of 1358.7-1920.6 mg / 100 g and this value is higher
at higher altitudes. The total ascorbic acid contents of fruit samples were the
highest in samples taken from area A1 (1406.8 mg / 100g) and lowest (1310.2 mg / 100g) in samples taken
from area G2. In the samples taken from the G2 region; ABTS, DPPH and FRAP
values were found higher than the other samples. The lowest antioxidant capacity
values were seen in the A1 and A2 regions
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 22, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 10 Issue: 2 |