Bu çalışma Erzincan ilinde tüketicilerin kırmızı et tüketim
davranışları ile ithal ete bakış açılarının incelenmesi amacıyla Erzincan il ve
ilçelerinde yaşayan 206 kişi ile yüz yüze yapılan anket verilerinden
oluşmaktadır. Erzincan
ilinde çalışmamıza konu olan tüketicilerin %5’i her gün, %36,7’si haftada bir,
%36,2’si haftada iki-üç, %10,1’i ayda iki-üç ve %11,6’sı ise ayda bir kere
kırmızı et tükettiklerini beyan etmiştir. Tüketicilerin kırmızı et tüketme
sıklığı üzerinde aylık gelir istatistiki olarak önemli (p<0,05) etkiye
sahipken, tüketicilerin yaşadığı yer önemsiz bulunmuştur. Kırmızı et tüketimi
için aylık yapılan harcama üzerine bağımsız değişkenlerden aylık gelir önemli
(p<0,05) etkiye sahipken, yaşadığı yer önemli bir etkiye sahip olmamıştır.
Katılımcıların sadece %5,7’si ithal kırmızı eti tercih etmektedir. İthal
kırmızı eti tercih etmeyenlerin %47,4’ü güvenli bulmadığı için, %33,3’ü ise
yerli üretim almak için ithal eti tercih etmediği belirlenmiştir. Çalışmamızda
ithal et tercihi eğitim seviyesinden etkilenmemiş fakat katılımcılar arasında
%8,0 ile en fazla ön lisans-lisans mezunları ithal kırmızı eti tercih
etmişlerdir. “Satılan kırmızı etin ithal veya yerli olduğunun tüketiciye
belirtilmeli midir?” sorusuna genel olarak katılımcıların tamamı evet yanıtını
vermiştir. Katılımcılar arasında koyun eti tercih etmeyenlerin %63’ü koku
probleminden dolayı, %18’i damak tadına uygun olmadığı için, %10’u her mevsim bulunamadığı
için ve %9’u yağlı olduğu için koyun etini tercih etmediğini belirtmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 24, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 12 Issue: 1 |