In
this study 4 groups were formed. Groups: (i) Control group; (ii) Tomato extract
Group (DE); (iii) Chromium group; (iv) Tomato extract + Chromium group. S. cerevisiae cultures were developed at
30 ° C for 1 hour, 3 hours, 5 hours and 24 hours. Cell development and lipid
peroxidation MDA (malondialdehyde) analyzes were determined by
spectrophotometer. Total protein changes were determined by SDS-PAGE
electrophoresis and calculated by the Bradford method. According to the results, cell development and total
protein synthesis increased in the Tomato extract + Chromium group (1, 3, 5 and 24 hours) and MDA level decreased
compared to the chromium group. As a result, tomato extract has a role in promoting cell growth and total protein
synthesis as well as reducing oxidative damage in S. cerevisiae culture.
Bu çalışmada 4 grup oluşturulmuştur. Gruplar: (i) Kontrol grubu; (ii)
Domates ekstraktı grubu (DE); (iii) Krom grubu; (iv) DE + Krom grubu. S. cerevisiae kültürleri 1
saat, 3 saat, 5 saat ve 24 saat boyunca 30 °C'de geliştirildi. Hücre gelişimi
ve lipit peroksidasyonu MDA (malondialdehit) analizleri spektrofotometre ile
belirlendi. Total protein değişiklikleri SDS-PAGE elektroforezi ile tespit
edildi ve Bradford metodu ile hesaplandı. Elde edilen sonuçlara göre; krom grubu ile kıyaslandığında hücre
gelişimi ve total
protein sentezi, DE’ de (1, 3, 5 ve 24 saat)
artarken, MDA seviyesinde azalış göstermiştir. Sonuç olarak DE’nin S. cerevisiae kültüründe oksidatif hasarı azaltmasının yanı sıra, hücre büyümesini ve
total protein sentezini teşvik edici bir role sahip olduğunu söyleyebiliriz
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 12 Issue: 2 |