This
study is concerned with the attenuation of fast (or fission energy) neutrons by
some essential carbohydrates which carry importance for most of the living
cells. For this purpose, eleven carbohydrates having different densities have
been investigated by means fast neutron effective removal cross sections () and
attenuation lengths. The calculations have been performed using the mass
removal cross section data compiled from NCRP No. 20 (1957) and elemental
compositions of carbohydrates. The obtained results show that the Hydrogen element
plays the major role for fast neutron attenuation in selected carbohydrates. According
to our best knowledge, this could be the first study on the fast neutron
removal cross sections of selected carbohydrates. Also, the data presented here
is expected to contribute the related literature significantly.
Bu çalışma, hızlı (veya fisyon
enerjili) nötronların canlı hücrelerin pek çoğu için önem taşıyan bazı temel karbonhidratlar
tarafından zayıflatılması üzerinedir. Bu amaçla, farklı yoğunluklu on bir çeşit
karbonhidrat etkin etkin hızlı nötron sökme tesir kesitleri () ve hızlı nötronları zayıflatma mesafeleri
bakımından incelenmiştir. Hesaplamalar NCRP No. 20 (1957)’den derlenen kütlesel
sökme tesir kesiti ve karbonhidratlara ait elementsel bileşim verileri
kullanılarak yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar, seçilen karbonhidratlar içinde hızlı
nötronların zayıflatılmasında en büyük rolü Hidrojen elementinin oynadığını
göstermektedir. Bildiğimiz kadarıyla bu çalışma, hızlı nötronların seçilmiş
olan karbonhidratlara ait etkin hızlı nötron sökme tesir kesitleri üzerine
yapılan ilk çalışmadır. Ayrıca, çalışma sonucunda sunulan verilerin ilgili
literatüre kayda değer bir katkı sunacağı umulmaktadır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 12 Issue: 2 |