Business
organizations in today’s challenging environment of competition, place emphasis
on quality and control processes to sustain their existence. Statistical
process control of which is one of the quality control techniques, initiates an
essential role in the adjustment of production and service processes. In this
study, 10 production lines of an industrial bread manufacturing company’s
factories has been investigated with the statictical process control chart. In
the three factories, the statistical control chart has been used in
the production process of 300 gr. bread. In every line, a sample has been
collected after every baking process and grammage has been measured. Within
every line, line control has been examined with quality control chart. One
way variance analysis (ANOVA) has been applied to study the relationship among
factories and lines. Out of control processes, the root basis of errors were
investigated to set forth further precautions.
Günümüz
zorlu rekabet ortamında işletmeler, varlıklarını sürdürebilmek için kalite ve
kontrol faaliyetlerine önem vermektedirler. Kalite kontrol tekniklerinden biri
olan istatistiksel süreç kontrolü, üretim ve hizmet süreçlerinin ölçülebilir
veriler yardımıyla istenilen düzeye çekilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
Bu çalışmada, endüstriyel ekmek üretimi yapan bir işletmenin üç fabrikasındaki
10 hatta üretilebilen 300 gram ambalajsız normal ekmek ürünü için istatistiksel
süreç kontrol şemaları kullanılarak üretim hatları incelenmiştir. Her hatta
pişirme sürecinden sonra örneklem alınmış ve pişmiş ürün gramajı ölçülmüştür.
Hatların kendi içerisinde kontrol altında olup olmadığı kalite kontrol şemaları
yardımıyla incelenmiştir. Ayrıca fabrikalar ve hatlar arasında istatistiksel
olarak anlamlı bir ilişki olup olmadığı için varyans analizi (ANOVA)
uygulanmıştır. Kontrol dışındaki süreçlerde hataların nedeni araştırılarak
hangi tedbirler alınması gerektiği tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 20, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 13 Issue: 1 |