Pyrolytic degradation behavior of pistachio shell and cranberry seed were investigated by means of thermal analysis techniques such as thermogravimetric (TG) and derivative thermogravimetric (DTG). Pyrolysis study of pistachio shell and cranberry seed, which are the sources of plant biomass, are carried out at four different heating rates (2.5, 5, 10 and 20 K min-1) in the temperature range of 300-1173 K in a TGA equipment. The activation energy and pre-exponential factor were determined using different methods as Kissinger–Akahira–
Sunose (KAS) and Flyn–Wall–Ozawa (FWO). The average activation energies (Ea) and pre-exponential factor (A) obtained from both models for the pyrolytic degradation behavior of pistachio shell and cranberry seed were found as: Ea=146.5 kJ mol-1 and A=17.99 min−1 for KAS; Ea=159.3 kJ mol-1 and A= 34.15 min−1 for FWO and Ea=191.1 kJ mol-1
and A=25.93 min−1 for KAS; Ea=210.7 kJ mol-1 and A= 42.63 min−1 for FWO, respectively.
Dünya nüfusunun hızlı büyümesine ve gelişen teknolojiye paralel olarak, enerji talebi sürekli artmaktadır. Ancak fosil enerji kaynak rezervlerinin sınırlı ve yakın gelecekte tükenmesi, alternatif enerji kaynaklarının daha verimli değerlendirilmesini gerektirmektedir. Alternatif enerji kaynakları arasında güneş, rüzgar, hidrolik, jeotermal ve biyokütle enerji kaynakları yer alır. Biyokütle en önemli alternatif enerji kaynağıdır. Fiziksel, termokimyasal ve biyokimyasal dönüşüm süreçlerini içeren üç tip biyokütle dönüştürme teknolojisi vardır. Biyokütleden termokimyasal dönüşüm, karbonizasyon ve piroliz gibi işlemlerle gerçekleştirilir. Piroliz işlemi katı hal bozunmasıdır ve kinetik parametreleri Termogravimetrik (TG) ve türev termogravimetrik (DTG) gibi termal analiz teknikleri ile belirlenir. Bitki biyokütlesinin kaynağı olan şam fıstık kabuğu ve kızılcık tohumunun piroliz çalışması, 10 mL hava akış hızı altında. Min-1 ve dört farklı ısıtma hızında (2.5, 5, 10 ve 20 K min-1) gerçekleştirilir. TGA ekipmanında 300-1173 K sıcaklık aralığında. Kinetik parametreler ve piroliz mekanizmaları Kissinger – Akahira – Sunose (KAS) ve Flyn – Wall – Ozawa (FWO) gibi farklı yöntemler kullanılarak belirlenmiştir
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 13 Issue: 2 |