In this study, in September 2007, six vegetable species (Petroselinum crispum (Miller) A.W. Hill, Solanum melongena L., Capsicum annuum L. Phaseolus vulgaris L., Brassica oleracea L. var. acephala DC., Beta vulgaris L. var. cicla (L.) Moq. of washed-unwashed samples and soil samples were collected in the Şile district the village of Yeşilvadi. The Cd, Cr, Cu, Ni, Pb and Zn concentrations of our collected samples were measured by using ICP -OES. Washed and unwashed vegetables on the basis of the obtained results were evaluated between the amounts of heavy metals. In the vegetables consumed as leaves the lowest and the highest levels were; Cd (0.32 -0.43 µg/g dw), Cr (3.88-8.71 µg/g dw), Cu (1.61-3.39 µg/g dw), Ni (2.97-6.37 µg/g dw), Pb (35.15-79.90 µg/g dw) ve Zn (3.21-4.09 µg/g dw) have been determined. Results in line with washed and unwashed vegetables did not differ significantly between samples.
Bu çalışmada, Eylül-2007 tarihinde İstanbul’un Şile ilçesi Yeşilvadi Köyü’nde yetiştirilen altı sebze türünün (Petroselinum crispum (Miller) A.W. Hill (maydanoz), Solanum melongena L. (patlıcan), Capsicum annuum L. (biber) Phaseolus vulgaris L. (fasulye), Brassica oleracea L. var. acephala DC. (lahana) ve Beta vulgaris L. var. cicla (L.) Moq) (pazı) yıkanmış ve yıkanmamış örnekleri ile toprak örnekleri alınarak Cd, Cr, Cu, Ni, Pb ve Zn ağır metal miktarları tespit edilmiştir. Alınan örneklerde bulunan Cd, Cr, Cu, Fe, Pb ve Zn miktarları, ön işlemlerden geçirilerek, ICP-OES ile tayin edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, yıkanmış ve yıkanmamış sebzeler arasındaki ağır metal miktarları değerlendirilmiştir. Sebzelerde ağır metallerin en düşük ve en yüksek değerleri Cd (0.32-0.43 μg/g dw), Cr (3.88-8.71 μg/g dw), Cu (1.61-3.39 μg/g dw), Ni (2.97-6.37 μg/g dw), Pb (35.15-79.90 μg/g dw) ve Zn (3.21-4.09 μg/g dw) olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak yıkanmış ve yıkanmamış sebze örnekleri arasında ciddi bir farklılık olmadığı gözlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 18, 2014 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 6 Issue: 2 |