Abstract
This study was conducted to evaluate the effects of azelaic acid (AzA) priming on germination and some seedling parameters for seeds of barley (Hordeum vulgare L.) under salt stress conditions. In current research, four different salinity levels (0 mM NaCl; (control: pure water), 25 mM NaCl, 50 mM NaCl, 100 mM NaCl) and 2 different doses of AzA (0 mM, 0.5 mM), with 3 replicates were examined according to a complete randomised design. The seeds of Larende barley variety was used as plant material. Analysis of variance showed that the effect of AzA priming on shoot length, root fresh weight and shoot fresh weight of barley was significant (p ≤ 0.01), while the effect on other parameters was found insignificant (p ≥ 0.05). NaCl levels significantly affected all parameters (p ≤ 0.01). In the AzA × NaCl interaction, root fresh weight, shoot fresh weight, salt tolerance index and relative water content were affected significantly (p ≤ 0.01). In examine the effects of salinity levels on barley plant, especially on germination parameters, the values obtained from 0, 25 and 50 mM applications were in the same significance group. According to this result, when evaluated in terms of germination, it was concluded that water having 50 mM or less salt content can be used in barley cultivation. It is thought that it would be appropriate to try AzA at different doses and different salt levels in order to understand the effects of AzA treatment more clearly.
Öz
Bu çalışma, azelaik asit (AzA) ön uygulamasının tuz stresi koşullarındaki arpa (Hordeum vulgare L.) tohumlarının çimlenme ve bazı fide parametreleri üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, tam şansa bağlı deneme desenine göre, dört farklı tuzluluk düzeyinde (0 mM NaCl; (kontrol: saf su), 25 mM NaCl, 50 mM NaCl, 100 mM NaCl) ve 2 farklı dozda AzA (0 mM, 0.5 mM) uygulaması, 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Bitkisel materyal olarak arpa çeşidi Larende kullanılmıştır. Çalışmada çimlenme ve bazı fide gelişim parametreleri (çimlenme oranı, ortalama çimlenme zamanı, çimlenme gücü indeksi, kök uzunluğu, sürgün uzunluğu, kök yaş ağırlığı, sürgün yaş ağırlığı, tuz tolerans indeksi, su kullanım etkinliği, bağıl su içeriği) saptanmıştır. Varyans analiz sonuçlarına göre arpada AzA ön uygulaması; sürgün uzunluğu, kök yaş ağırlığı ve sürgün yaş ağırlığı üzerine önemli düzeyde (p ≤ 0.01) etki etmiş olup, diğer parametreler üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur (p ≥ 0.05). NaCl seviyeleri tüm parametreleri önemli düzeyde etkilemiştir (p ≤ 0.01). AzA × NaCl interaksiyonunda ise kök yaş ağırlığı, sürgün yaş ağırlığı, tuz tolerans indeksi ve bağıl su içeriği önemli düzeyde etkilenmiştir (p ≤ 0.01). Arpa bitkisinde tuzluluk seviyelerinin özellikle çimlenme parametreleri üzerindeki etkilerine bakıldığında, 0, 25 ve 50 mM uygulamalarından elde edilen değerler aynı önemlilik grubunda yer almıştır. Bu sonuca göre çimlenme açısından değerlendirildiğinde arpa yetiştiriciliğinde 50 mM ve daha az tuz içeren suların kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. AzA uygulamasının etkilerinin daha net anlaşılabilmesi için farklı dozlarda ve farklı tuz seviyelerinde denenmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.
| Primary Language | English |
|---|---|
| Subjects | Plant Physiology |
| Journal Section | Makaleler |
| Authors | |
| Early Pub Date | October 30, 2025 |
| Publication Date | November 6, 2025 |
| Submission Date | December 24, 2024 |
| Acceptance Date | July 10, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 18 Issue: 3 |