Yaşamsal bir öneme sahip olan gıda,
birincil işlevinin yanı sıra sanat tarihinde önemli bir yere sahip olmuştur.
Modernizm’le birlikte yiyecek maddeleri anlam bakımından değişime uğramıştır.
Özellikle Fütürist Mutfak’la başlayan bu değişimde yiyecekler; gıda sanatı,
performans sanatı, koku sanatı ve tat alma sanatı gibi sınıfların oluşmasında
önemli bir etken olmuştur. Modernizm öncesine değin yapılan gıda tasvirleri
sadece göze hitap ederken, Fütürist Mutfak sanatçıları ile izleyicinin beş
duyusuna hitap etmeye başlamıştır. Bir araştırma çalışması niteliğindeki
makalenin giriş kısmında yiyeceklerin nasıl sanatın nesnesi haline geldiği
konusu üzerinde durulmuştur. Daha sonra, 1920’lerden itibaren ortaya çıkan akımlarda
ve üretilen eserlerde, yenilebilir maddelerin içeriğe katkıları ele alınmıştır.
Bu makalenin amacı başta Fütürist Mutfak olmak üzere sanat eserlerinde yer alan
yiyecek maddelerinin eserin anlam ve önemine ne ölçüde katkı sağladıklarını
incelemektir. Bu amaca ulaşabilmek için
literatür taramanın yanı sıra ilgili sanat eserlerinin analizleri yapılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Araştırma |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2021 |
Submission Date | October 3, 2019 |
Acceptance Date | May 10, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 14 Issue: 1 |