Research Article

TÜRKİYE’NİN SEÇİLMİŞ ORTADOĞU ÜLKELERİYLE TİCARETİNİN ANALİZİ

September 21, 2012
EN TR

TÜRKİYE’NİN SEÇİLMİŞ ORTADOĞU ÜLKELERİYLE TİCARETİNİN ANALİZİ

Abstract

Türkiye, dış ticaretinin önemli bir kısmını Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle yapmasına rağmen, son dönemlerde özellikle global ekonomik krizle birlikte diğer bölge ülkelerinin de önem kazandığı görülmektedir. Bu çalışma, Türkiye’nin ortak kültürel ve tarihi bağları olan seçilmiş Ortadoğu ülkeleriyle ticaretinin yapısını analiz etmektedir. Bu amaçla, 1999-2009 arasındaki dış ticaret verileriyle ticaret yoğunluğu, Grubel-Llyod ve Balassa endeksleri hesaplanarak sonuçların yorumları yapılmıştır. Yapılan hesaplamalar sonucunda Türkiye’nin bu ülkelerle dış ticaretinin arttığı, bu ticarette endüstriiçi ticaret düzeyinin genel olarak düşük, işlenmiş mallarda nispeten yüksek olduğu ve Türkiye’nin bir iki mal grubu dışında söz konusu ülke grubuna göre rekabet gücünün bulunduğu görülmüştür. Türkiye’nin bu ülkelerle dış ticaretinin artması için, rekabet gücüne sahip olduğu sermaye yoğun malların ihracatına daha fazla ağırlık vermesi gerekmektedir.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Economics

Journal Section

Research Article

Publication Date

September 21, 2012

Submission Date

October 30, 2012

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2012

APA
Çeştepe, H. (2012). TÜRKİYE’NİN SEÇİLMİŞ ORTADOĞU ÜLKELERİYLE TİCARETİNİN ANALİZİ. Ekonomik Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 23-43. https://izlik.org/JA52RN75AE
AMA
1.Çeştepe H. TÜRKİYE’NİN SEÇİLMİŞ ORTADOĞU ÜLKELERİYLE TİCARETİNİN ANALİZİ. ESAD. Published online September 1, 2012:23-43. https://izlik.org/JA52RN75AE
Chicago
Çeştepe, Hamza. 2012. “TÜRKİYE’NİN SEÇİLMİŞ ORTADOĞU ÜLKELERİYLE TİCARETİNİN ANALİZİ”. Ekonomik Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, September 1, 23-43. https://izlik.org/JA52RN75AE.
EndNote
Çeştepe H (September 1, 2012) TÜRKİYE’NİN SEÇİLMİŞ ORTADOĞU ÜLKELERİYLE TİCARETİNİN ANALİZİ. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 23–43.
IEEE
[1]H. Çeştepe, “TÜRKİYE’NİN SEÇİLMİŞ ORTADOĞU ÜLKELERİYLE TİCARETİNİN ANALİZİ”, ESAD, pp. 23–43, Sept. 2012, [Online]. Available: https://izlik.org/JA52RN75AE
ISNAD
Çeştepe, Hamza. “TÜRKİYE’NİN SEÇİLMİŞ ORTADOĞU ÜLKELERİYLE TİCARETİNİN ANALİZİ”. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi. September 1, 2012. 23-43. https://izlik.org/JA52RN75AE.
JAMA
1.Çeştepe H. TÜRKİYE’NİN SEÇİLMİŞ ORTADOĞU ÜLKELERİYLE TİCARETİNİN ANALİZİ. ESAD. 2012;:23–43.
MLA
Çeştepe, Hamza. “TÜRKİYE’NİN SEÇİLMİŞ ORTADOĞU ÜLKELERİYLE TİCARETİNİN ANALİZİ”. Ekonomik Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, Sept. 2012, pp. 23-43, https://izlik.org/JA52RN75AE.
Vancouver
1.Hamza Çeştepe. TÜRKİYE’NİN SEÇİLMİŞ ORTADOĞU ÜLKELERİYLE TİCARETİNİN ANALİZİ. ESAD [Internet]. 2012 Sep. 1;23-4. Available from: https://izlik.org/JA52RN75AE

Adress: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 14030 Gölköy-BOLU

Tel: 0 374 254 10 00 / 14 86 Fax: 0 374 253 45 21 E-mail: iibfdergi@ibu.edu.tr

ISSN (Publish) : 1306-2174 ISSN (Electronic) : 1306-3553