Research Article
BibTex RIS Cite

ASSESING SUPPLIERS USING FUZZY TOPSIS AND AN APPLICATION IN ERZURUM

Year 2007, Spring, 45 - 65, 21.04.2007

Abstract

Exact and efficient management of products in continuous movement from supplier to costumer is only possible through an effective supply chain management and determining suppliers with appropriate performance criteria. In this study, it was tried to present different perspective to assess the suppliers using a fuzzy TOPSIS model. For this purpose, the suppliers providing a chain store with products and services were assessed. Foundation of the method is calculation of the closeness coefficients by means of fuzzy positive ideal solution and fuzzy negative ideal solution. Alternatives are ranked in accordance with the calculated closeness coefficients. This study showed that fuzzy TOPSIS model could be used to assess and choose suppliers.

BULANIK TOPSIS KULLANILARAK TEDARİKÇİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE ERZURUM’DA BİR UYGULAMA

Year 2007, Spring, 45 - 65, 21.04.2007

Abstract

Tedarikçiden son kullanıcıya kadar sürekli hareket eden ürünlerin hareketlerinin doğru ve verimli yönetilebilmesi, etkin bir tedarik zinciri yönetimi ve uygun performans kriterleri ile tedarikçilerin belirlenmesi sayesinde mümkün olmaktadır. Bu çalışmada, bir bulanık TOPSIS (Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution) modeliyle tedarikçileri değerlendirmeye yönelik farklı bir bakış açısı sunulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla bir mağazalar zincirine mal ve hizmet sunan tedarikçiler değerlendirilmiştir. Modelin özünde bulanık pozitif ideal çözüm ve bulanık negatif ideal çözüm vasıtasıyla yakınlık katsayılarının hesaplanması yatar. Hesaplanan yakınlık katsayılarına göre alternatifler sıralanır. Çalışma, bulanık TOPSIS modelinin tedarikçilerin değerlendirilmesinde ve seçiminde kullanılabileceğini göstermiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Economics
Journal Section Articles
Authors

Orhan Küçük This is me

Fatih Ecer

Publication Date April 21, 2007
Published in Issue Year 2007 Spring

Cite

APA Küçük, O., & Ecer, F. (2007). BULANIK TOPSIS KULLANILARAK TEDARİKÇİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE ERZURUM’DA BİR UYGULAMA. Ekonomik Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi45-65.

İletişim Adresi: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 14030 Gölköy-BOLU

Tel: 0 374 254 10 00 / 14 86 Faks: 0 374 253 45 21 E-posta: iibfdergi@ibu.edu.tr

ISSN (Basılı) : 1306-2174 ISSN (Elektronik) : 1306-3553