Research Article

Poliorketik: “Kuşatma Savaşı ve Demetrios Poliorketes İlişkisi”

Volume: 6 Number: 2 December 29, 2025
TR EN

Poliorketik: “Kuşatma Savaşı ve Demetrios Poliorketes İlişkisi”

Abstract

Poliorketika (πολιορκητικά), Antik Yunan’dan gelen ve özellikle askeri stratejiyle ilgili bir terim olup; “polis” (şehir) ve “orkein” (kuşatmak) kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir. Poliorketik, şehirlerin veya surların kuşatılmasıyla ilgili stratejileri ve teknikleri tanımlamakla birlikte, kentin korunması için geliştirilen çeşitli yöntem ve yapıları da içermektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere Poliorketik kavramı, hem saldırı hem de savunma sanatını bir araya getiren iki ana başlığın birleşim noktasıdır. Saldırı sanatı ile; tahkimatları yıkmak ve kenti ele geçirmek amaçlanırken; savunma sanatıyla da kenti veya tahkimatlı mevzileri düşman saldırılarına karşı koruma çabası öne çıkmaktadır. Poliorketik disiplini içerisinde ele alınan teknolojik gelişmeler ve bu gelişmelere tepki amaçlı ortaya çıkan savunma yapıları elbette bazı yazarların seçkin bilgisine tanıklık eden bir takım önemli yayınların hazırlanmasına neden olmuştur, bu çalışmaların kapsamı ve değerinin farkında olarak, poliorketiğin tüm alanlarında yenilikçi bir yaklaşım iddiasında değiliz, Çalışmanın özgünlük iddiası, arkeoloji literarüründe poliorketik sanatının sadece savunma mimarisinden ibaret olduğu ve ilk uygulayıcısının I. Demetrios Poliorketes olarak bilinmesinin önüne geçilecek olması ve bu sanatın aslında I. Demetrios Poliorketes ile başlamadığı, aksine kökeninin Mezopotamya uygarlıklarına dayandığının antik kaynaklar ve Arkeolojik veriler ışığında okuyucular ile buluşturacak olmasıdır.

Keywords

Ethical Statement

This study is an original work; I have adhered to scientific ethical principles and rules in all stages of the study, including preparation, data collection, analysis, and presentation of information; I have cited all sources for any data and information not obtained within the scope of this study and included these sources in the bibliography; I have not made any changes to the data used, and I declare that I have complied with all the terms and conditions of the Committee on Publication Ethics (COPE) and adhered to ethical duties and responsibilities. I hereby declare that I accept all moral and legal consequences that may arise should any situation contrary to this declaration regarding the study be identified at any time. Ahmet SÖĞÜT

References

  1. Abad, R. S. (2004). La Polıorcétıca En El Mundo Antıguo, Memorıa Presentada Para Optar Al Grado De Do Revue des Études ctor Por, Facultad De Geografía E Hıstorıa, Departamento de Ciencias y Técnicas Historiográficas y de Arqueología, 2004.
  2. Abad, R. S. (2011). La poliorcética en el Imperio Neoasirio, Poliorcetic in Neo-assyrian Empire.
  3. Aeneas Tacticus. Énée le Tacticien: Poliorcétique, ed. A. Dain, trans. A.-M. Bon (Paris 1967).
  4. Aiglun A. (1882). l’artillerie chez les anciens, Bulletin Monumental, X, Paris, (pp. 154-177).
  5. Ammien Marcellin. Rerum gestarum ibri - Livre XXIII, Texte traduit et commenté par E. W. MARSDEN, Greek aroman artillery: technical treatises, Oxford, 1971. (Edition et traduction partielle : (XXIII, 4, 1-3), pp. 237-240 ; (XXIII, 4, 4-7), pp. 250-254). Archaic and Classical Periods. Leukosia.
  6. Apollodorus of Damascus. Poliorketika (R. Schneider, Ed.). Berlin: Weidmann, 1908.
  7. Athenaeus Mechanicus. Peri mechanematon (E. W. Marsden, Ed. & Trans.). Oxford: Oxford University Press, 1969.
  8. Bailly, A. (1894). Dictionnaire grec-français. Paris: Hachette.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Archaeological Science

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 29, 2025

Submission Date

November 11, 2025

Acceptance Date

December 26, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 6 Number: 2

APA
Söğüt, A. (2025). Poliorketik: “Kuşatma Savaşı ve Demetrios Poliorketes İlişkisi”. Ege Sosyal Bilimler Dergisi, 6(2), 277-297. https://doi.org/10.70029/esbd.1821389
AMA
1.Söğüt A. Poliorketik: “Kuşatma Savaşı ve Demetrios Poliorketes İlişkisi.” Journal of Ege University Social Sciences Institute. 2025;6(2):277-297. doi:10.70029/esbd.1821389
Chicago
Söğüt, Ahmet. 2025. “Poliorketik: ‘Kuşatma Savaşı Ve Demetrios Poliorketes İlişkisi’”. Ege Sosyal Bilimler Dergisi 6 (2): 277-97. https://doi.org/10.70029/esbd.1821389.
EndNote
Söğüt A (December 1, 2025) Poliorketik: “Kuşatma Savaşı ve Demetrios Poliorketes İlişkisi”. Ege Sosyal Bilimler Dergisi 6 2 277–297.
IEEE
[1]A. Söğüt, “Poliorketik: ‘Kuşatma Savaşı ve Demetrios Poliorketes İlişkisi’”, Journal of Ege University Social Sciences Institute, vol. 6, no. 2, pp. 277–297, Dec. 2025, doi: 10.70029/esbd.1821389.
ISNAD
Söğüt, Ahmet. “Poliorketik: ‘Kuşatma Savaşı Ve Demetrios Poliorketes İlişkisi’”. Ege Sosyal Bilimler Dergisi 6/2 (December 1, 2025): 277-297. https://doi.org/10.70029/esbd.1821389.
JAMA
1.Söğüt A. Poliorketik: “Kuşatma Savaşı ve Demetrios Poliorketes İlişkisi”. Journal of Ege University Social Sciences Institute. 2025;6:277–297.
MLA
Söğüt, Ahmet. “Poliorketik: ‘Kuşatma Savaşı Ve Demetrios Poliorketes İlişkisi’”. Ege Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 6, no. 2, Dec. 2025, pp. 277-9, doi:10.70029/esbd.1821389.
Vancouver
1.Ahmet Söğüt. Poliorketik: “Kuşatma Savaşı ve Demetrios Poliorketes İlişkisi”. Journal of Ege University Social Sciences Institute. 2025 Dec. 1;6(2):277-9. doi:10.70029/esbd.1821389