EN
TR
Cohen, Papanek ve Banham Üzerinden Mimarlıkta Ekoloji Kavramının Analizi
Abstract
Mimarlık üzerinde eleştirel bir yaklaşım olan bağlamsalcılık kavramının yanı sıra Stuart Cohen, Victor Papanek ve Reyner Banham’ın bu konuya yaklaşımları çerçevesinde gerçekleştirilen bu çalışma, mimarlık ve ekoloji tartışması yapmayı ve bu tartışmanın yanında üç farklı yaklaşımı analiz etmeyi hedeflemektedir. Asıl tartışma mimari ve ekoloji arasında gerçekleştirilirken, mimari bağlamsalcılık ve kent modelleri üzerine de alt tartışmalara yer verilmektedir. Öncelikle, güncel mimari eleştirileri anlama ve tanımlama için bağlamsalcılık kavramı incelenmekte ve Cohen’in bağlamsalcılığı açıklanmaktadır. Bu kavramla birlikte gelen kolaj kent yaklaşımı ve Banham’ın megastrüktür yaklaşımı incelenmektedir. Kent modellerinin ele alındığı bu bölüm içerisinde bağlamı tartışırken, temel olarak ekolojiye olan yaklaşımlar göz önünde bulundurulmaktadır. Mimarlık ve ekolojinin söz konusu üç isim çerçevesinde değerlendirilmesi çalışmanın kapsamını oluştururken, bu üç ismin konu hakkındaki yazıları üzerinden yapılan nitel araştırma ise yöntemi oluşturmaktadır. Çalışmanın bulgularını, kapsam ve yöntem çerçevesinde, Cohen, Papanek ve Banham’ın ekoloji ve bağlama yaklaşımları oluşturmaktadır.
Keywords
Thanks
Bu çalışma 2021 güz dönemi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Bina Bilgisi Doktora programında "Ekoloji ve Mimarlık" dersi adı altında üretilmiştir. Ders yürütücüsü Sayın Doç. Dr. Ülkü Özten'e katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum..
References
- Banham, R., 1971, Los Angeles: The Architecture of Four Ecologies, An Ecology for Architecture, pp. 235-244.
- Banham, R., 2017, Architecture of the Well-Tempered Environment, The Architectural Press, London.
- Banham, R., 2020, Megastructure: Urban Futures of the Recent Past, Monacelli Press.
- Cohen, S., 1974, Physical Context/Cultural Context: Including It All, A Journal For Ideas and Criticism in Architecture, pp. 1-40.
- Özten, Ü. ve Anay, H., 2017, Contextualism as a Basis for an Environmental Architectural Design in a Globalized World, Proceedings of 56 th IASTEM International Conference, New York, USA, ss. 11-15.
- Özten, Ü., Anay, H., 2020, Giriş: Mimari Bağlamsalcılık, Mimari Bağlamsalcılık, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Yayınları, Eskişehir, ss. 12-19.
- Papanek, V., 1972, Design For The Real World, Environmental Design: Pollution, Crowding, Ecology, Bantam Books, pp. 241-275.
- Rowe, C. ve Koetter, F., 1978, Collage City. MIT Press.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Architecture
Journal Section
Research Article
Publication Date
March 16, 2023
Submission Date
November 2, 2022
Acceptance Date
February 2, 2023
Published in Issue
Year 2022 Volume: 1 Number: 2
APA
Karayama, H. T., & Hekimoğlu, Y. (2023). Cohen, Papanek ve Banham Üzerinden Mimarlıkta Ekoloji Kavramının Analizi. Kırklareli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi, 1(2), 37-42. https://izlik.org/JA78AL22JY
AMA
1.Karayama HT, Hekimoğlu Y. Cohen, Papanek ve Banham Üzerinden Mimarlıkta Ekoloji Kavramının Analizi. E-SCALA. 2023;1(2):37-42. https://izlik.org/JA78AL22JY
Chicago
Karayama, Hatice Tuğba, and Yasemin Hekimoğlu. 2023. “Cohen, Papanek Ve Banham Üzerinden Mimarlıkta Ekoloji Kavramının Analizi”. Kırklareli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi 1 (2): 37-42. https://izlik.org/JA78AL22JY.
EndNote
Karayama HT, Hekimoğlu Y (March 1, 2023) Cohen, Papanek ve Banham Üzerinden Mimarlıkta Ekoloji Kavramının Analizi. Kırklareli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi 1 2 37–42.
IEEE
[1]H. T. Karayama and Y. Hekimoğlu, “Cohen, Papanek ve Banham Üzerinden Mimarlıkta Ekoloji Kavramının Analizi”, E-SCALA, vol. 1, no. 2, pp. 37–42, Mar. 2023, [Online]. Available: https://izlik.org/JA78AL22JY
ISNAD
Karayama, Hatice Tuğba - Hekimoğlu, Yasemin. “Cohen, Papanek Ve Banham Üzerinden Mimarlıkta Ekoloji Kavramının Analizi”. Kırklareli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi 1/2 (March 1, 2023): 37-42. https://izlik.org/JA78AL22JY.
JAMA
1.Karayama HT, Hekimoğlu Y. Cohen, Papanek ve Banham Üzerinden Mimarlıkta Ekoloji Kavramının Analizi. E-SCALA. 2023;1:37–42.
MLA
Karayama, Hatice Tuğba, and Yasemin Hekimoğlu. “Cohen, Papanek Ve Banham Üzerinden Mimarlıkta Ekoloji Kavramının Analizi”. Kırklareli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi, vol. 1, no. 2, Mar. 2023, pp. 37-42, https://izlik.org/JA78AL22JY.
Vancouver
1.Hatice Tuğba Karayama, Yasemin Hekimoğlu. Cohen, Papanek ve Banham Üzerinden Mimarlıkta Ekoloji Kavramının Analizi. E-SCALA [Internet]. 2023 Mar. 1;1(2):37-42. Available from: https://izlik.org/JA78AL22JY