Beslenme, insanın
temel yaşam aktivitelerinin başında gelmektedir. İnsan hayatını bütün
yönleriyle kuşatan Kur’an ve onun açılımı olan sünnet, bu konuya özel bir önem
vermiş ve beslenmenin mahiyeti ve hedefi konusunda bir takım esaslar
belirlemiştir. Çünkü Kur’an ve sünnete göre beslenme, ubudiyet için yaratılmış
olan insanın en büyük mazhariyeti olan yaşam nimetinin temelini teşkil eder. Bunun
yanısıra beslenmeye konu olan gıda maddelerinin helal veya haram, temiz veya
pis olması bakımından taşıdığı değerin insan şahsiyeti üzerinde olumlu ya da
olumsuz derin izler bıraktığı ve insanın ruhî duygu ve duruşlarıyla
yeme-içmenin miktar ve sıklığı arasında kuvvetli bir ilişkinin bulunduğu
psikolojinin tespit ettiği bir gerçek olarak önümüzde durmaktadır. Bu nedenle
biz bu çalışmamızda Kur’an ve sünnettin beslenmeye ilişkin olarak koyduğu
prensipleri ve bunların insan şahsiyetine olan etkisini incelemeye çalışacağız.
Nutrition is one of the basic living activities in human beings. Qur’an which
encompasses human life with its all aspects and sunnah as its explication, gave
a special attention to the nutrition and identified a number of principles about
its nature and goal. Because, according to the Qur’an and the Sunnah the nutrition
for human beings who has been created to worship is the basic of life that is
the greatest blessing end owed with him. As well, that the value which food stuffs
have in relation to halal or haram and clean or dirty has left deep traces on
the human personality, both positively and negatively. There is a strong
relation between the activity
of eating and drinking in terms of the amount and frequency and human
spirituality. This fact stands before us as a fact which is itself a
psychological reality. In this regard, we will try to examine the principles that
the Qur’an and the Sunnah put about the nutrition and its effects on the human personality.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Religious Studies |
Journal Section | General |
Authors | |
Publication Date | May 26, 2014 |
Submission Date | January 5, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Issue: 28 |