SOSYAL AĞLARDA ARKADAŞLIK: FACEBOOK ÖRNEĞİ
Abstract
Sosyal ağlar, arkadaşlık ilişkilerinin vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Özellikle gençler yeni arkadaşlıklar kurmak ve iletişim kanallarını genişletmek amacıyla sosyal ağları yoğun bir şekilde kullanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, bireylerin genel Facebook kullanım alışkanlıklarının yanısıra sosyal ağlardaki arkadaşlıkların başlamasını ve sonlandırılmasını etkileyen faktörleri ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda web tabanlı anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, kullanıcıların büyük çoğunluğu Facebook’ta kardeşleri ile arkadaşlık kurmasına rağmen, ebeveynleri ile arkadaş olan kullanıcıların azınlıkta olduğuna ulaşılmıştır. Bunun yanısıra, ebeveynleri ile arkadaş olmak, kullanıcıların paylaşımlarını daha dikkatli yapmasına sebep olduğu görülmüştür. Katılımcıların neredeyse tamamı ırkçı ve cinsiyetçi paylaşımlar yapmama konusunda hemfikirdir. Arkadaşlıktan çıkarma kararını etkileyen paylaşım türleri ise sırasıyla; ilgisiz, sık yapılan ve politik olan paylaşımlardır. Katılımcıların cinsiyetleri, sınıf ve gelir düzeyleri ile tanımadıkları kişilerden gelen arkadaşlık isteğini kabul etme davranışları arasında bir ilişki bulunamamıştır. Bu araştırma ilgili yazının genişletilmesi konusunda katkı sağlamaktadır. Araştırmanın imaları, sonuç ve öneriler kısmında tartışılmıştır.
Keywords
Supporting Institution
Project Number
Thanks
References
- ADAMS R. G. VE BLEISZNER, R. (1994). An Integrative Concept Framework for Friendship Research. Journal of Social and Personal Relationships, 11, 163-184
- ATASOY, İ. (2005). Gençlik ve Arkadaşlık, Nesil Yay. İstanbul
- BAGOZZI, R. P. ve Y. Yi (1988). On the Evaluation of Structural Equation Models. Journal of Academy of Marketing Science, 16: 74-94.
- BAGWELL, C. L., BENDER, S. E., ANDREASSI, C. L., KINOSHİTA, T. L., MONTARELLO, S. A. ve MULLER, J. G. (2005). Friendship Quality and Perceived Relationship
- Changes Predict Psychosocial Adjustment in Early Adulthood. Journal of Social & Personal Relationships, 22(2), 235-354. doi:10.1177/0265407505050945
- BAYM, N. K. (1998). The Emergence of On-line Community. In S. G. Jones (Ed.), Cybersociety 2.0 (pp. 35-68). Thousand Oaks, CA: Sage Publications.
- BEVAN, J. L., ANG, P. C. ve FEARNS, J. B. (2014). Being Unfriended on Facebook: An Application of Expectancy Violation Theory. Computers in Human Behavior, 33, 171-178.
- BLOOR, C. (2010). What are Friends for? In D.E. Wittkower (Ed.), Facebook and Philosophy ( 147-159). Chicago, IL: Open Court Press.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Communication and Media Studies
Journal Section
Research Article
Authors
Cemil Akkaş
*
0000-0002-3966-1995
Türkiye
Hülya Bakırtaş
This is me
0000-0003-3293-0774
Türkiye
Publication Date
October 15, 2019
Submission Date
May 16, 2019
Acceptance Date
September 18, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 18 Number: 72
Cited By
Covid-19 pandemisi sürecinde ortaokul öğrencilerinin uzaktan eğitime ilişkin görüşleri
Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.51948/auad.1473809