TÜRKİYE'DE TARIM TOPRAKLARININ MÜLKİYET YAPISI VE TARİHSEL SÜREÇTEKİ DEĞİŞİMDE DİYARBAKIR ÖRNEĞİ

Volume: 4 Number: 13 May 1, 2005
  • Dr. Hüseyin Haşimi Güneş/tanju Sarı
  • Tanju Sarı
EN TR

TÜRKİYE'DE TARIM TOPRAKLARININ MÜLKİYET YAPISI VE TARİHSEL SÜREÇTEKİ DEĞİŞİMDE DİYARBAKIR ÖRNEĞİ

Abstract

Zirai ekonomi Osmanlı ekonomisinin temel yapısını oluşturuyordu. Tımar sistemi ise zirai ekonominin dolayısıyla Osmanlı ekonomisinin temelidir. Bu sistem sayesinde teknolojiye ayak uydurmamasına rağmen ülkedeki yüksek tarımsal üretim için gerekli ortam sağlanmıştı. Tarımsal arazide devlet mülkiyeti(rekabe) esas kabul edilirdi. Önceden tespit edilmiş optimum toprak büyüklüklerinin bozulmamasına dikkat edilirdi. Üreticinin(Reayanın) tasarrufundaki arazi geçim kaynağını rahatlıkla sağlayacak kadardı. Osmanlının son döneminde merkezi otoritenin bozulmasıyla birlikte mahalli güçler tarım kesimi üzerinde etkili olmaya başlamış ve büyük mülk sahipliği ortaya çıkmıştır. M.Kemal Atatürk’ün en büyük özlemlerinden biri Osmanlı’dan devralınan bu dengesizliğin değiştirilmesiydi. Yapılan çalışmalarda kısmen başarı sağlanmışsa da istenen sonuca varılamamıştır. Yasalardaki boşluklar ve büyük mülk sahiplerinin politik kararları etkileyecek gücü ellerinde bulundurmaları, bu yapının değişmesini engellemiştir.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Dr. Hüseyin Haşimi Güneş/tanju Sarı This is me

Tanju Sarı This is me

Publication Date

May 1, 2005

Submission Date

September 10, 2014

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2005 Volume: 4 Number: 13

APA
Sarı, D. H. H. G., & Sarı, T. (2005). TÜRKİYE’DE TARIM TOPRAKLARININ MÜLKİYET YAPISI VE TARİHSEL SÜREÇTEKİ DEĞİŞİMDE DİYARBAKIR ÖRNEĞİ. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 4(13), 71-87. https://izlik.org/JA26GD33ZL
AMA
1.Sarı DHHG, Sarı T. TÜRKİYE’DE TARIM TOPRAKLARININ MÜLKİYET YAPISI VE TARİHSEL SÜREÇTEKİ DEĞİŞİMDE DİYARBAKIR ÖRNEĞİ. esosder. 2005;4(13):71-87. https://izlik.org/JA26GD33ZL
Chicago
Sarı, Dr. Hüseyin Haşimi Güneş/tanju, and Tanju Sarı. 2005. “TÜRKİYE’DE TARIM TOPRAKLARININ MÜLKİYET YAPISI VE TARİHSEL SÜREÇTEKİ DEĞİŞİMDE DİYARBAKIR ÖRNEĞİ”. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi 4 (13): 71-87. https://izlik.org/JA26GD33ZL.
EndNote
Sarı DHHG, Sarı T (May 1, 2005) TÜRKİYE’DE TARIM TOPRAKLARININ MÜLKİYET YAPISI VE TARİHSEL SÜREÇTEKİ DEĞİŞİMDE DİYARBAKIR ÖRNEĞİ. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi 4 13 71–87.
IEEE
[1]D. H. H. G. Sarı and T. Sarı, “TÜRKİYE’DE TARIM TOPRAKLARININ MÜLKİYET YAPISI VE TARİHSEL SÜREÇTEKİ DEĞİŞİMDE DİYARBAKIR ÖRNEĞİ”, esosder, vol. 4, no. 13, pp. 71–87, May 2005, [Online]. Available: https://izlik.org/JA26GD33ZL
ISNAD
Sarı, Dr. Hüseyin Haşimi Güneş/tanju - Sarı, Tanju. “TÜRKİYE’DE TARIM TOPRAKLARININ MÜLKİYET YAPISI VE TARİHSEL SÜREÇTEKİ DEĞİŞİMDE DİYARBAKIR ÖRNEĞİ”. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi 4/13 (May 1, 2005): 71-87. https://izlik.org/JA26GD33ZL.
JAMA
1.Sarı DHHG, Sarı T. TÜRKİYE’DE TARIM TOPRAKLARININ MÜLKİYET YAPISI VE TARİHSEL SÜREÇTEKİ DEĞİŞİMDE DİYARBAKIR ÖRNEĞİ. esosder. 2005;4:71–87.
MLA
Sarı, Dr. Hüseyin Haşimi Güneş/tanju, and Tanju Sarı. “TÜRKİYE’DE TARIM TOPRAKLARININ MÜLKİYET YAPISI VE TARİHSEL SÜREÇTEKİ DEĞİŞİMDE DİYARBAKIR ÖRNEĞİ”. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 4, no. 13, May 2005, pp. 71-87, https://izlik.org/JA26GD33ZL.
Vancouver
1.Dr. Hüseyin Haşimi Güneş/tanju Sarı, Tanju Sarı. TÜRKİYE’DE TARIM TOPRAKLARININ MÜLKİYET YAPISI VE TARİHSEL SÜREÇTEKİ DEĞİŞİMDE DİYARBAKIR ÖRNEĞİ. esosder [Internet]. 2005 May 1;4(13):71-87. Available from: https://izlik.org/JA26GD33ZL