EN
TR
PRESTİJLİ OTOMOBİL MARKALARINDA LÜKS ALGILAMASININ SATIN ALMA İSTEKLİLİĞİNE ETKİSİ: İSTANBUL VE SAKARYA ÖRNEĞİ
Abstract
Günümüzde küreselleşme çabaları sonucu dünya çapında mal ve hizmet dolaşımı kolaylaşmakta ve özellikle lüks ürünlerin tüketimi gelişmiş ülkeler başta olmak üzere ülkemizde de önemli artış kaydetmektedir. Buna bağlı olarak, lüks ürünlerin tüketicilerce algılanış biçimi ve bu algılamaların satın alma isteğini nasıl etkilediği önemli bir konu olarak araştırmacıların karşısına çıkmaktadır.
Bu çalışmada ise ülkemiz tüketicilerinin otomobil markaları bağlamında lüks kavramını nasıl algıladıkları, bu algılamanın içerdiği boyutlar ve bu boyutların satı alma isteği üzerindeki etkisi incelenmektedir. Analizler sonucunda yurt dışında yapılan çalışmalara benzer şekilde beş boyutlu bir lüks algılaması modeli elde edilmiş ve bazı boyutların belirli markalarda satın alma isteğini etkilediği gözlenmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak anket yönteminden yararlanılmıştır. İstanbul ve Sakarya illerinde uygulanan 1096 anket analizlerde kullanılmıştır.
Keywords
References
- Ait-Sahalıa, Y., Parker, J., A., ve Yogo, M., (2004), “Luxury Goods And The Equity Premium”, The Journal Of Fınance, Vol. 59, No. 6.
- Bourne, Francis S., (1957), ““Group influence in marketing and public relations,” In Some Applications of Behavioral Research” (eds.) Renis Likert and Samuel P. Hayes. Basil, Switzerland: UNESCO.
- Bloomberg Businessweek, (2010), "New Frontiers for Luxury Goods", http://images.businessweek.com/mz/10/18/0503_lux_goods.pdf?chan=magazine+channel_new s+-+companies+%2B+industries, 14.08.2010.
- De Barnier, Rodina, I. ve Valette-Florance, P., (2006), “Whıch Luxury Perceptıons Affect Most Consumer Purchase Behavıor? A Cross Cultural Exploratory Study in France, The Unıted Kıngdom and Russıa”, 5th International Marketing Trends Congress, Venice (Italy), 21-21 January.
- Gedik, E., (2007), “Türkiye lüks tüketimin cenneti oluyor”, http://www.tumgazeteler.com/?a=2408074, 15.06.2010
- Hair, J.F., Anderson, R.E., Tahtam, R.L. ve Black, W.C., (1998), “Multivariate Data Analysis”, Prenticehall International Inc., New Jersey.
- Huang, J., Qui, H., Bai, J. ve Pray, C., (2006), “Awareness, acceptance of and willingness to buy genetically modified foods in Urban China”, Appetite, March, Vol. 46, No:2, s. 144-151.
- Iwasakı, Y. ve Havitz, M., E., (1998), “A path Analytic Model of the Relationships Between Involvement, Psychological Commitment and Loyalty”, Journal of Leisure Research, Vol. 30, s. 256-80.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
March 1, 2011
Submission Date
September 10, 2014
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2011 Volume: 10 Number: 38
APA
Çiftyıldız, S. S., & Sütütemiz, N. (2011). PRESTİJLİ OTOMOBİL MARKALARINDA LÜKS ALGILAMASININ SATIN ALMA İSTEKLİLİĞİNE ETKİSİ: İSTANBUL VE SAKARYA ÖRNEĞİ. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 10(38), 229-244. https://izlik.org/JA73DB57SY
AMA
1.Çiftyıldız SS, Sütütemiz N. PRESTİJLİ OTOMOBİL MARKALARINDA LÜKS ALGILAMASININ SATIN ALMA İSTEKLİLİĞİNE ETKİSİ: İSTANBUL VE SAKARYA ÖRNEĞİ. esosder. 2011;10(38):229-244. https://izlik.org/JA73DB57SY
Chicago
Çiftyıldız, Saim Saner, and Nihal Sütütemiz. 2011. “PRESTİJLİ OTOMOBİL MARKALARINDA LÜKS ALGILAMASININ SATIN ALMA İSTEKLİLİĞİNE ETKİSİ: İSTANBUL VE SAKARYA ÖRNEĞİ”. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi 10 (38): 229-44. https://izlik.org/JA73DB57SY.
EndNote
Çiftyıldız SS, Sütütemiz N (March 1, 2011) PRESTİJLİ OTOMOBİL MARKALARINDA LÜKS ALGILAMASININ SATIN ALMA İSTEKLİLİĞİNE ETKİSİ: İSTANBUL VE SAKARYA ÖRNEĞİ. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi 10 38 229–244.
IEEE
[1]S. S. Çiftyıldız and N. Sütütemiz, “PRESTİJLİ OTOMOBİL MARKALARINDA LÜKS ALGILAMASININ SATIN ALMA İSTEKLİLİĞİNE ETKİSİ: İSTANBUL VE SAKARYA ÖRNEĞİ”, esosder, vol. 10, no. 38, pp. 229–244, Mar. 2011, [Online]. Available: https://izlik.org/JA73DB57SY
ISNAD
Çiftyıldız, Saim Saner - Sütütemiz, Nihal. “PRESTİJLİ OTOMOBİL MARKALARINDA LÜKS ALGILAMASININ SATIN ALMA İSTEKLİLİĞİNE ETKİSİ: İSTANBUL VE SAKARYA ÖRNEĞİ”. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi 10/38 (March 1, 2011): 229-244. https://izlik.org/JA73DB57SY.
JAMA
1.Çiftyıldız SS, Sütütemiz N. PRESTİJLİ OTOMOBİL MARKALARINDA LÜKS ALGILAMASININ SATIN ALMA İSTEKLİLİĞİNE ETKİSİ: İSTANBUL VE SAKARYA ÖRNEĞİ. esosder. 2011;10:229–244.
MLA
Çiftyıldız, Saim Saner, and Nihal Sütütemiz. “PRESTİJLİ OTOMOBİL MARKALARINDA LÜKS ALGILAMASININ SATIN ALMA İSTEKLİLİĞİNE ETKİSİ: İSTANBUL VE SAKARYA ÖRNEĞİ”. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 10, no. 38, Mar. 2011, pp. 229-44, https://izlik.org/JA73DB57SY.
Vancouver
1.Saim Saner Çiftyıldız, Nihal Sütütemiz. PRESTİJLİ OTOMOBİL MARKALARINDA LÜKS ALGILAMASININ SATIN ALMA İSTEKLİLİĞİNE ETKİSİ: İSTANBUL VE SAKARYA ÖRNEĞİ. esosder [Internet]. 2011 Mar. 1;10(38):229-44. Available from: https://izlik.org/JA73DB57SY