Conference Paper
BibTex RIS Cite

A REVIEW OF BEHAVIORAL INHIBITION, SOCIAL WITHDRAWAL, SHYNESS AND SOCIAL DISINTEREST

Year 2016, Volume: 15 Issue: 57, 487 - 511, 23.03.2016
https://doi.org/10.17755/esosder.69298

Abstract

Behavior inhibition is a temperament that has been defined as an avoidance behavior responsive to novel and unfamiliar events. Behavior inhibiton’s first indications emerge in infancy and continue to early childhood that has an impact on later individual development stages. It is known to cause social anxiety disorder in later stages of child development. The aim of this review is to define “behavirol inhibition”,“social withdrawal”,“shyness” “social disinterest” in international liteature according to Turkish and bring together studies in international liteature on this subject. To that end, the present review article consists of three parts. In the first part, behavioral inhibition, social withdrawal, shyness and social disinterest definitions are explained with related theories in contemporary international literature. In the second part, the main factors affecting behavioral inhibition, social withdrawal, shyness and social disinterest are examined according to biological, attachment, gender, parental attitudes and culture. In the last part, we drew attention to studies in this field and discussed behavioral inhibition, social withdrawal, shyness and social disinterest results having effects on future development along with solutions in early childhood.

DAVRANIŞSAL KETLENME, SOSYAL İÇEDÖNÜKLÜK, UTANGAÇLIK VE SOSYAL İLGİSİZLİK ÜZERİNE BİR DERLEME

Year 2016, Volume: 15 Issue: 57, 487 - 511, 23.03.2016
https://doi.org/10.17755/esosder.69298

Abstract

Davranışsal ketlenme çocuğun yeni çevrelere veya yabancı insanlara karşı gösterdiği kaçınma davranışı olarak tanımlanan bir mizaç türüdür. Bebeklik döneminde ilk belirtileri ortaya çıkan ve erken çocukluk döneminde devam eden davranışsal ketlenme bireyin daha sonraki gelişim dönemlerinde de etkili olmaktadır. Özellikle ileriki gelişim dönemlerinde devam etmesi sosyal kaygı bozukluklarına neden olduğu bilinmektedir. Sunulan derleme çalışması ile özellikle yabancı literatürde “behavirol inhibition”,“social withdrawal”,“shyness” “social disinterest” olarak geçen kavramların Türkçe’ye uygun tanımlarını yapmak ve bu konuda yabancı literatürde yer alan çalışmaları biraraya getirmek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda ele alınan bu derleme makalesi üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde davranışsal ketlenme, sosyal içe dönüklük, utangaçlık ve sosyal ilgisizlik kavramların tanımları güncel yabancı alanyazınında yer alan ilgili kuramlarla açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde davranışsal ketlenme, sosyal içe dönüklük, utangaçlık ve sosyal ilgisizliği etkileyen başlıca faktörler, biyolojik, bağlanma, cinsiyet, ebeveyn tutumları ve kültür başlıklarında incelenmiştir. En son bölümde ise Türkye’de bu alanda erken çocukluk döneminde yapılan araştırmaların azlığına dikkat çekilmiştir. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Family and Household Studies
Journal Section Articles
Authors

Özge Metin Aslan

Publication Date March 23, 2016
Submission Date December 4, 2015
Published in Issue Year 2016 Volume: 15 Issue: 57

Cite

APA Metin Aslan, Ö. (2016). DAVRANIŞSAL KETLENME, SOSYAL İÇEDÖNÜKLÜK, UTANGAÇLIK VE SOSYAL İLGİSİZLİK ÜZERİNE BİR DERLEME. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 15(57), 487-511. https://doi.org/10.17755/esosder.69298

                                                                                                                                                                          21765     

Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

ESBD Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmiştir. Marka No:2011/119849.