BibTex RIS Cite

BAŞLICA SOSYO EKONOMİK SORUNLAR SUÇUN BELİRLEYİCİSİ OLABİLİR Mİ? TÜRKİYE'DE İLLER ARASI BİR ANALİZ

Year 2008, Volume: 7 Issue: 23, 172 - 203, 01.06.2008

Abstract

-

BAŞLICA SOSYO EKONOMİK SORUNLAR SUÇUN BELİRLEYİCİSİ OLABİLİR Mİ? TÜRKİYE'DE İLLER ARASI BİR ANALİZ

Year 2008, Volume: 7 Issue: 23, 172 - 203, 01.06.2008

Abstract

İnsanoğlunu suç işlemeye iten pek çok etken vardır. Kriminoloji alanındaki çalışmalar arasında suçun nedeni olarak sosyo-ekonomik ve kültürel etkenlere öncelik tanıyan görüşlerin günümüzde giderek ağırlık kazandığı görülmektedir. Tüm sosyal bilimlerin ilgi alanına giren suç, özelikle nedenleri ve sonuçları açısından ekonomik boyutu göz ardı edilemeyecek derecede önemli bir olgudur. Suç, günümüzde insanlığın ortak değerlerini sömürür ve tüketir düzeye ulaşırken, demokratik toplumların ilerlemesine büyük boyutta tehdit oluşturmaktadır. Bu bağlamda suç işlemede ekonomik faktörlerin dolaylı ve dolaysız etkileri olduğu tartışılmaktadır. Özellikle işsizlik, yoksulluk, gelir dağılımında eşitsizlik, eğitim seviyesi, göç ile suç arasındaki ilişkinin tespiti önem taşımaktadır. Son yıllarda Türkiye’dede söz konusu göstergelerde ve özellikle ekonomik nitelikli suç türlerinde önemli derecede artışlar ve bölgeler arasında farklılaşmalar gözlenmektedir. Dolayısıyla, bu çalışmada özellikle işsizlik, yoksulluk, gelir dağılımında eşitsizlik, eğitim seviyesi ve göç etkenlerinin şahsa ve mala karşı işlenen suç türleri üzerinde Türkiye’de iller arasında önemli derecede farklılaşma yaratıp-yaratmadığı çoklu regresyon yöntemi ile incelenmektedir. Belirli bir grup sosyo-ekonomik değişkenin özellikle ekonomik niteliği ağır basan mala karşı işlenen suç türlerini açıklamakta diğer suç türlerine göre oldukça yüksek düzeyde çıktığı gözlenmiştir

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Serap Durusoy-seyit Köse-oğuz Karadeniz This is me

Serap Durusoy This is me

Seyit Köse This is me

Oğuz Karadeniz This is me

Publication Date June 1, 2008
Submission Date September 10, 2014
Published in Issue Year 2008 Volume: 7 Issue: 23

Cite

APA Karadeniz, S. D.-s. K.-o., Durusoy, S., Köse, S., Karadeniz, O. (2008). BAŞLICA SOSYO EKONOMİK SORUNLAR SUÇUN BELİRLEYİCİSİ OLABİLİR Mİ? TÜRKİYE’DE İLLER ARASI BİR ANALİZ. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 7(23), 172-203.

                                                                                                                                                                          21765     

Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

ESBD Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmiştir. Marka No:2011/119849.