İnsan hayatını ve işletmeleri dramatik şekilde etkileyen yapay zeka teknolojisinin, hem iş hayatını hem de örgütleri değiştireceği beklenmektedir. Bu nedenle yapay zeka teknolojisinin örgüt üzerindeki etkilerini araştırmak önem arz etmektedir. Örgüt yapısı-teknoloji ilişkisini ele alan literatürden hareketle bu çalışmanın amacı öncelikle, örgüt yapısının hangi teknoloji türleri ile ve nasıl ilişkilendirildiğini belirlemek ve daha sonra da belirlenen türler arasında yapay zeka teknolojisinin olup olmadığını tespit etmektir. Bu doğrultuda çalışma konusu ile ilgili bulguları özetleyebilmenin ve eleştirel olarak analiz edebilmenin yanı sıra eksik kalan alanları ve eğilimleri de belirleyebilmeyi sağlayabildiği için araştırma yöntemi olarak sistematik literatür taraması kullanılmıştır. Sistematik literatür taraması; 8 dahil etme kriteri kapsamında Web of Science Core Collection (Wos), Journal Storage (JSTOR) ve Scopus veri tabanları üzerinden gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda ilk aşamada ulaşılan 50 makale arasından çalışma amacına uyan 22 makale analiz edilmiştir. Analiz sonucunda; teknoloji-örgüt yapısı konulu araştırmalarda bilgi teknolojilerinin öne çıktığı belirlenmiştir. Bununla birlikte giderek öneminin arttığı ve geleceği şekillendireceği öngörülen yapay zeka teknolojileri ve örgüt yapısı arasındaki ilişkiyi irdeleyen sadece bir çalışmaya ulaşılmıştır. Fakat bu çalışmada da yapay zeka örgüt yapısı ilişkisi literatüre dayandırılarak varsayımsal olarak yorumlanmaktadır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda teknoloji-örgüt yapısı ilişkisi bağlamındaki araştırmaların yapay zeka örgüt yapısı üzerine yoğunlaşması önerilmektedir.
It is expected that artificial intelligence technology, which affects human life and businesses dramatically, will change both business life and organizations. For this reason, it is important to investigate the effects of artificial intelligence technology on the organization. Based on the literature dealing with the relationship between organizational structure and technology, the aim of this study is to first determine with which technology types and how the organizational structure is associated, and then to determine whether there is artificial intelligence technology among the determined types. In this direction, systematic literature review was used as a research method, as it provides the ability to summarize and critically analyze the findings related to the study subject, as well as to identify the missing areas and trends. Systematic literature review, it was conducted on the Web of Science Core Collection (Wos), Journal Storage (JSTOR) and Scopus databases within the scope of 8 inclusion criteria. In this context, 22 articles that fit the purpose of the study were analyzed among the 50 articles reached in the first stage. As a result of the analysis; it has been determined that information technologies come to the fore in research on technology-organizational structure. However, only one study has been reached that examines the relationship among artificial intelligence technologies and organizational structure, which is expected to become increasingly important and shape the future. However, in this study, the relationship between artificial intelligence and organizational structure is interpreted hypothetically based on the literature. In line with the results obtained, it is suggested that researches in the context of technology-organizational structure relationship should focus on artificial intelligence organizational structure.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Business Administration |
Journal Section | Derleme |
Authors | |
Publication Date | October 8, 2022 |
Submission Date | April 25, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 21 Issue: 84 |
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
ESBD Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmiştir. Marka No:2011/119849.