Uzaktan Eğitim ile Doğrusal Denklem ve Eşitsizlikler Konusunun Öğretimde Öğrencilerin Bilişsel İstem Düzeylerinin Gelişiminin İncelenmesi
Öz
Bu çalışmada ‘Denklem ve eşitsizlikler’ konusunda bilişsel istem düzeylerine göre seçilen matematiksel görevler ile sınıf içi uygulamaların öğrenci öğrenmelerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yaklaşımlarından durum çalışması ile yapılan bu çalışma bir Anadolu Lisesi 9. Sınıfta öğrenim gören 20 öğrenciyle yürütülmüştür. Çalışmanın başında öğrencilerin bilişsel istemleri açısından ön öğrenme durumları belirlenerek ezberleme, ilişkilendirmeye dayanmayan, ilişkilendirmeye dayanan ve matematik yapma bilişsel istem düzeylerine göre seçilen matematiksel görevlerle planlar oluşturulmuş ve uygulanmıştır. Veriler, EBA çevirim içi uygulamalarından alınan video kayıtlar ve süreç içinde alınan notlardan oluşturulan diyaloglar kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre çalışmanın başında, bilişsel istemleri açısından ön öğrenme durumlarının düşük olduğu belirlenen öğrencilerden çevrimiçi derslerin tümüne katılanlar, yüksek bilişsel istem düzeyinde soruları çözebilmişlerdir. Öğrencilerin öğrenme gereksinimlerine göre bilişsel istem düzeyinde matematiksel görevlerle yapılan çevrimiçi uygulamalar ile öğrencilerin bilişsel istemleri açısından öğrenme seviyelerinin arttığı söylenebilir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Bağdat, O ,(2019). Mesleğe yeni başlayan iki ortaokul matematik öğretmeninin mesleki gelişiminin beş uygulama modeli çerçevesinde incelenmesi, Anadolu Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yayımlanmamış doktora tezi, Eskişehir.
- Boston, M.D., (2013). Connecting changes in secondary mathematics teachers’ knowledge to their experiences in a Professional development workshop. J Math Teacher Educ 16, 7–31.
- Bukova-Güzel, E. (2016). Matematik Eğitiminde Matematiksel Modelleme. (1.Baskı). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık
- Creswell, J. W. (2005). Educational research: Planning, conducting, and evaluating quantitative and qualitative research. UpperSaddleRiver, NJ: Merrill/PrenticeHall.
- Doyle, W.(1983). Academic work. Review of Educational research,53,159-199.
- Engin, Ö. & Sezer, R. (2016). 7. Sınıf Matematik Ders Kitabındaki ve Programdaki Etkinliklerin Bilişsel İstem Düzeylerinin Karşılaştırılması, Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 42, 24-46.
- Fraenkel, J.R. & Wallen, N.E. (2006). How todesignandevaluateresearch in education (8th Ed.).U.S. McGrawHill.
- Geogius, K. (2004). ‘Planning andEnacting Mathematical Tasks of High Cognitive Demand in the Primary Classroom’, Department of Teaching, Learning and Teacher Education, University of Nebraska –Lincoln .
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Eğitim Üzerine Çalışmalar
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
30 Eylül 2022
Gönderilme Tarihi
26 Nisan 2022
Kabul Tarihi
31 Temmuz 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Cilt: 7 Sayı: 2
APA
Çolak, R., & Kurtuluş, A. (2022). Uzaktan Eğitim ile Doğrusal Denklem ve Eşitsizlikler Konusunun Öğretimde Öğrencilerin Bilişsel İstem Düzeylerinin Gelişiminin İncelenmesi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Eğitim Dergisi, 7(2), 76-99. https://izlik.org/JA76XZ88YZ
AMA
1.Çolak R, Kurtuluş A. Uzaktan Eğitim ile Doğrusal Denklem ve Eşitsizlikler Konusunun Öğretimde Öğrencilerin Bilişsel İstem Düzeylerinin Gelişiminin İncelenmesi. ESTÜDAM Egitim. 2022;7(2):76-99. https://izlik.org/JA76XZ88YZ
Chicago
Çolak, Ruşen, ve Aytaç Kurtuluş. 2022. “Uzaktan Eğitim ile Doğrusal Denklem ve Eşitsizlikler Konusunun Öğretimde Öğrencilerin Bilişsel İstem Düzeylerinin Gelişiminin İncelenmesi”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Eğitim Dergisi 7 (2): 76-99. https://izlik.org/JA76XZ88YZ.
EndNote
Çolak R, Kurtuluş A (01 Eylül 2022) Uzaktan Eğitim ile Doğrusal Denklem ve Eşitsizlikler Konusunun Öğretimde Öğrencilerin Bilişsel İstem Düzeylerinin Gelişiminin İncelenmesi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Eğitim Dergisi 7 2 76–99.
IEEE
[1]R. Çolak ve A. Kurtuluş, “Uzaktan Eğitim ile Doğrusal Denklem ve Eşitsizlikler Konusunun Öğretimde Öğrencilerin Bilişsel İstem Düzeylerinin Gelişiminin İncelenmesi”, ESTÜDAM Egitim, c. 7, sy 2, ss. 76–99, Eyl. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76XZ88YZ
ISNAD
Çolak, Ruşen - Kurtuluş, Aytaç. “Uzaktan Eğitim ile Doğrusal Denklem ve Eşitsizlikler Konusunun Öğretimde Öğrencilerin Bilişsel İstem Düzeylerinin Gelişiminin İncelenmesi”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Eğitim Dergisi 7/2 (01 Eylül 2022): 76-99. https://izlik.org/JA76XZ88YZ.
JAMA
1.Çolak R, Kurtuluş A. Uzaktan Eğitim ile Doğrusal Denklem ve Eşitsizlikler Konusunun Öğretimde Öğrencilerin Bilişsel İstem Düzeylerinin Gelişiminin İncelenmesi. ESTÜDAM Egitim. 2022;7:76–99.
MLA
Çolak, Ruşen, ve Aytaç Kurtuluş. “Uzaktan Eğitim ile Doğrusal Denklem ve Eşitsizlikler Konusunun Öğretimde Öğrencilerin Bilişsel İstem Düzeylerinin Gelişiminin İncelenmesi”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Eğitim Dergisi, c. 7, sy 2, Eylül 2022, ss. 76-99, https://izlik.org/JA76XZ88YZ.
Vancouver
1.Ruşen Çolak, Aytaç Kurtuluş. Uzaktan Eğitim ile Doğrusal Denklem ve Eşitsizlikler Konusunun Öğretimde Öğrencilerin Bilişsel İstem Düzeylerinin Gelişiminin İncelenmesi. ESTÜDAM Egitim [Internet]. 01 Eylül 2022;7(2):76-99. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76XZ88YZ