COVID-19 pandemisi 2020 yılında hızla yayılmış, halk sağlığını etkileyerek küresel ekonomiyi ticaretin durması ve iş kesintileri yoluyla sekteye uğratmıştır. Ülkeler, karantinalar, sınır kapamaları ve seyahat kısıtlamalarıyla yanıt vermiştir. Bu çalışma, COVID-19 pandemisinin bir gıda işleme fabrikasında iş gücü kayıplarında etkisini saptamak amacıyla yapılmıştır. Çalışma, retrospektif kayıt araştırmasıdır. Bu çalışmada Ankara’da bir gıda üretim fabrikasında çalışanların 2019 yılı ile fabrikada ilk vakanın görüldüğü 1 Mayıs 2020 ile 30 Nisan 2021 tarihleri arasındaki iş kazası ve sağlık nedenli tüm işe devamsızlıkları analiz edilmiştir. Veriler, 2022 yılında iş yeri sağlık birimindeki kişi dosyalarından alınmıştır. Toplam 1034 çalışanın kaydı incelenmiştir. İş gücü kayıpları, 2019’da 28.995 saat iken COVID-19’un ilk yılında 31.920 saate yükselmiştir. Pandemi öncesinde iş kazalarına bağlı kayıplar (3750 saat), pandemi dönemine kıyasla (982,5 saat) üç kat daha fazlaydı. Buna karşılık, iş ile ilişkili hastalıklar nedeniyle yaşanan kayıplar pandemi döneminde (7.245 saat), pandemi öncesine (5.542,5 saat) kıyasla daha yüksekti. Pandemi sırasında COVID-19 dışı iş gücü kaybı (18.720 saat), pandemi öncesine göre daha düşük olmuştur. Önemli bir bulgu olarak, pandemi döneminde toplam iş gücü kaybının %41,4’ünün doğrudan COVID-19 ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Bu kaybın büyük bir kısmı (%55,8) COVID-19 vakalarıyla temas nedeniyle uygulanan karantina sürecinden, yalnızca %5,5’i ise hastaneye yatış veya ölümden kaynaklanmıştır. Gıda sektörü iş gücü COVID-19’dan önemli ölçüde etkilense de fabrika düzeyinde uygulanan sıkı sağlık ve güvenlik önlemleri, özellikle virüs bulaşını sınırlayarak ve karantina sürelerini azaltarak işgünü kayıplarını etkili bir şekilde azaltmış olduğu kanaatına varılmıştır.
The COVID-19 pandemic spread rapidly in 2020, impacting public health and disrupting the global economy through halted trade and business suspensions. Countries responded with quarantines, border closures, and travel restrictions. This study investigates the workforce disruptions caused by COVID-19 in the food processing industry. A retrospective analysis of 1,034 occupational health and safety records from an Ankara-based food factory examined work accidents and health-related absenteeism, comparing pre-COVID (2019) data with the COVID-19 period (1 May 2020–30 April 2021). Total workforce losses increased from 28,995 hours in 2019 to 31,920 hours during the first year of the COVID-19 pandemic. Losses due to work accidents decreased significantly, from 3,750 hours pre-pandemic to 982.5 hours during the pandemic. Conversely, work-related illness resulted in higher losses during the pandemic (7,245 hours) compared to the pre-COVID-19 period (5,542.5 hours). When non-COVID-19-related causes, workforce losses during the pandemic amounted to 18,720 hours—noticeably lower than the 28,995 hours recorded in 2019. COVID-19 was directly responsible for 41.4% of the total workforce loss during the pandemic year. Within this category, the majority of hours lost (55.8%) were due to quarantine following exposure to confirmed COVID-19 cases, while only 5.5% were attributed to hospitalization or death. Although the food sector workforce experienced substantial impacts from COVID-19, the implementation of strict factory-level health and safety measures appears to have effectively mitigated workday losses, particularly by limiting virus transmission and reducing quarantine durations.
Institutional permission for the research was obtained from the from the from the relevant factory management, and ethical approval was granted by the XXX University Ethics Committee (Decision No. 38/04, dated November 16, 2022). The research was carried out in accordance with the rules and ethical codes specified in the Declaration of Helsinki.
None
None
| Primary Language | English |
|---|---|
| Subjects | Public Health (Other) |
| Journal Section | Research Article |
| Authors | |
| Publication Date | November 6, 2025 |
| Submission Date | April 8, 2025 |
| Acceptance Date | June 4, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 10 Issue: 3 |
International Peer Reviewed Journal
The journal adopts Open Access Policy and does not request article proccessing charge (APC), article publishing charge or any other charges.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License