Bu çalışmada COVID-19 pandemisi sırasında COVID-19 korku ve kaygısının beslenme alışkanlıkları üzerine etkilerinin değerlendirmesi amaçlanmıştır. Bu kesitsel çalışmada, demografik özellikleri, beslenme alışkanlıklarını ve korku ve kaygı düzeylerini değerlendirmek için COVID-19 Korku Ölçeği (COVID-19 KÖ), Koronavirüs Anksiyete Ölçeği (KAÖ) ve Yaygın Anksiyete Bozukluğu-7 (YAB-7) Testinden oluşan çevrimiçi bir anket kullanılmıştır. Pandemi sonrasında öğün atlama pandemi öncesine göre azalırken ara öğün tüketimi artmıştır (p<0,001). COVID-19 KÖ puanları süt ürünleri, et, yumurta, baklagiller, sebzeler, meyveler ve evde hazırlanan yemekler gibi besleyici besinlerin daha fazla tüketilmesi ve fast food ve şeker ya da tatlandırıcı içeren içecekler gibi sağlıksız seçeneklerin daha az tüketilmesi ile ilişkilendirilmiştir (p<0,05). KAÖ puanları süt ürünleri, yumurta, sebze, meyve ve ev yemekleri gibi sağlıklı besinlerin daha fazla tüketilmesi ve abur cubur, işlenmiş et ve fast food gibi sağlıksız besinlerin daha az tüketilmesi ile ilişkilendirilmiştir (p<0,05). YAB-7 puanları kek, kurabiye, tatlı, fast food, tuzlu atıştırmalıklar ve şeker ya da tatlandırıcı içeren içecekler gibi sağlıksız besinlerin daha fazla tüketilmesi ve ev dışında daha sık yemek yenmesi ile ilişkiliyken; yumurta, taze meyve ve su alımının azalması ile ilişkilendirilmiştir(p<0,05). Sonuç olarak pandemi süreci beslenme alışkanlıkları ve besin seçimleri üzerinde değişikliğe sebep olmuştur. Bu süreçte duyulan korku ve kaygı bu değişimde etkili olmuştur. COVID-19 ve daha sonrasında yaşanabilecek pandemilerde bireylerin sağlıklı beslenme alışkanlıklarını sürdürebilmek için bu süreçte yaşanan psikolojik faktörlerin beslenme üzerine etkilerinin değerlendirilmesi önemlidir.
Proje etik açıdan uygun bulunmuştur.
Destekleyen kurum bulunmamaktadır.
179
This study aimed to evaluate the effects of COVID-19 fear and anxiety on dietary habits during the COVID-19 pandemic. This cross-sectional study employed an online questionnaire comprising the COVID-19 Fear Scale (FCV-19S), Coronavirus Anxiety Scale (CAS), and Generalized Anxiety Disorder-7 (GAD-7) Test to assess demographic characteristics, eating habits, and levels of fear and anxiety. While meal skipping decreased after the pandemic compared to before the pandemic, snack consumption increased (p<0.001). FCV-19S scores were linked to a greater intake of nutritious foods, including dairy, meat, eggs, legumes, vegetables, fruits, and home-prepared meals, along with a reduced intake of unhealthy options like fast food and sugar- or sweetener-containing beverages (p<0.05). The CAS scores were correlated with higher consumption of healthy foods, including dairy products, eggs, vegetables, fruits, and home-cooked meals, and lower consumption of unhealthy items, such as junk food, processed meats, and fast food (p<0.05). GAD-7 scores were linked to higher consumption of unhealthy foods, including cakes, cookies, desserts, fast food, salty snacks, and beverages containing sugar or sweeteners, as well as more frequent eating outside the home and conversely, they were associated with reduced intake of eggs, fresh fruits, and water (p<0.05). As a result, the pandemic has caused changes in dietary habits and food choices. Fear and anxiety in this process have been effective in this change. It is important to evaluate the effects of psychological factors experienced in this process on nutrition in order to maintain healthy eating habits of individuals in COVID-19 and future pandemics.
179
| Primary Language | English |
|---|---|
| Subjects | Preventative Health Care, Health Promotion, Public Health (Other) |
| Journal Section | Research Article |
| Authors | |
| Project Number | 179 |
| Publication Date | November 6, 2025 |
| Submission Date | June 26, 2025 |
| Acceptance Date | October 16, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 10 Issue: 3 |
International Peer Reviewed Journal
The journal adopts Open Access Policy and does not request article proccessing charge (APC), article publishing charge or any other charges.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License