Research Article
BibTex RIS Cite

Anne sütünün oluşumu ve içeriği

Year 2017, Volume: 2 Issue: 2, 130 - 153, 07.09.2017

Abstract

Amaç: Meme bezleri gebelik ve gebeliği izleyen dönemde hızlı fizyolojik değişikler gösterebilen modifiye
endokrin bezler ve yapısal farklılaşması tanımlanmaktadır.
Dayanaklar/Kaynaklar (Materyal ve Metot): Fizyolojik yapısal değişim ve içeriğindeki
farklılaşma belirtilmektedir.
Giriş: Laktasyon üç basamaklıdır; a) Mammogenezis veya meme gelişimi ve büyümesi, b) Evre I
laktogenezde ve c) Evre II laktogenezdir.
Genel Yaklaşım; İlk yapılanma gestasyon 10-12. haftasından başlayarak oluşmaktadır.
Başlıca boyutlar: Meme ucunda yer alan Montgomery salgı bezleri kaygan bir sıvı salgılayarak meme
başlarının esnek kalmalarını ve enfeksiyöz ajanlardan korunmalarını sağlar. Her memede 15-20 adet
bağımsız süt üreten lob ve kendi içinde lobül adı verilen 20-40 adet daha ufak alt birime ayrılır. Her
lobül de yine kendi içinde alveollere yani esas süt üreten hücrelerin toplandığı çok sayıda bölüme
ayrılır. Bu açıdan üretim alanı oldukça geniş yapıyı kapsamaktadır.
Yaklaşım: İkinci trimesterde kolostrum yapımı başlar (evre I laktogenez). Gebelikte meme gelişiminde
östrojen duktal dokuların ve alveolar yapının gelişimi, progesteron ise alveoler glandların maturasyonu
için gereklidir. Süt üretimi düzenli olarak sütün memeden boşaltılmasına bağlıdır. “Feedback inhibitor
of Lactation (FIL)” veya “inhibitör protein” dir. FIL memedeki epitelyal hücrelerden artmış meme içi
basıncına yanıt olarak salgılanır ve üretim duraklar.
Sonuç: Anne sütü bileşiminin en önemli özelliği bebeğin yaşına ve durumuna uygun değişim
göstermesidir. İçerdiği vitamin, mineral, protein, karbonhidrat ve lipitlerin miktar ve biyoyararlanımını
üstünlüğü ile anne sütü bebeklerin ilk altı ay boyunca tüm gereksinimlerini karşılayabilen canlı bir
sıvıdır. Altıncı aydan sonra ek besinlerle birlikte anne sütü ile beslenmenin devam etmesi ve
emzirmenin iki yaşın sonuna kadar sürdürülmesi bebeğe sayısız yararlar sağlar.
Yorum: Memeli olarak büyüme ve gelişmesi açısından gereken tüm besinler ve ruhsal yapısı acısından da
emzirmenin önemi belirgindir. 22 Gebelik haftasından bu yana süt vermeye hazır olarak
yapılanmaktadır.

References

  • 1000 Gün, Anne Sütü Kursu çalışmasıdır, Ankara
Year 2017, Volume: 2 Issue: 2, 130 - 153, 07.09.2017

Abstract

References

  • 1000 Gün, Anne Sütü Kursu çalışmasıdır, Ankara
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Nurdan Uraş This is me

Publication Date September 7, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 2 Issue: 2

Cite

APA Uraş, N. (2017). Anne sütünün oluşumu ve içeriği. Türk Dünyası Uygulama Ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Dergisi, 2(2), 130-153.