Research Article

Topraksız Tarım Uygulama Yöntemi İle Domates Üretiminin Bafra Ovasında Gerçekleştirilebilirliğinin Araştırılması

Volume: 2 Number: 1 February 8, 2019
TR

Topraksız Tarım Uygulama Yöntemi İle Domates Üretiminin Bafra Ovasında Gerçekleştirilebilirliğinin Araştırılması

Öz

Bu çalışmada, Bafra ovası kuşçular köyü mevkiinde 380 cm boyunda 320 cm eninde 200 cm yükseklikte yapılan bir sera ortamı kurulmuştur. Kurulan sera sistemi içerisinde bir adet besin tankı, devir daim pompası, damlatıcı kazıklar, nipel boru sistemi ve domates bitkilerin yetiştirilmesi için 100 cm x 20 cm x 7 cm ölçülerinde 2 adet cocopeat torba ve 8 adet kaya yünü bulunmaktadır. Topraksız tarım uygulaması için Ceylin F1 domates fidesi tercih edilmiştir. Sistemin kurulması sonrasında domates fideleri cocopeatlara yerleştirilerek mevsim durumlarına göre besin verme işlemleri gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmanın sonucunda topraksız tarım üretim yöntemi kullanılarak Ceylin F1 domates üretiminin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirildiği tespit edilmiştir.  

Anahtar Kelimeler

References

  1. Bozköylü A., 2008. Sera topraksız domates yetiştiriciliğinde kimyasal ve organik gübrelemenin karşılaştırılması. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı, Adana.
  2. Demirsoy L. Derya M, Adak N., 2017. Topraksız Tarımda Çilek Yetiştiriciliği. ANADOLU, J. of AARI 27 (1): 71 – 80.
  3. Gül A, Tüzel Y. Tüzel H. İ, Eltez Z. R., 2003. Ülkemiz seracılığına uygun topraksız yetiştirme sistemlerinin geliştirilmesi üzerinde araştırmalar. Türkiye IV. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 416-418.
  4. Gül A., 2008. Topraksız Tarım, Hasad Yayıncılık.
  5. Gül Yetiştiriciliği. http://topraksizkultur.com/forum/showthread.php?tid=137
  6. Kazaz S.,Topraksız Tarım. http://www.sonerkazaz.com/gul-yetistiriciligi/
  7. Olympios, C. M., 1993. Soilless media under protected cultivation rockwool, peat, perlite and other substrates. Acta Horticulturae 323, 215-234.
  8. Özkan Ş., 2014. 2012-2013 Yıllarında Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’nde gelişmekte olan Topraksız tarım ürünlerinin bugünkü durumu ve gelecekle ilgili tahminler. Giresun Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 1-84.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Agricultural Engineering

Journal Section

Research Article

Publication Date

February 8, 2019

Submission Date

December 18, 2018

Acceptance Date

February 8, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 2 Number: 1

APA
Talaz, A., & Nas, E. (2019). Topraksız Tarım Uygulama Yöntemi İle Domates Üretiminin Bafra Ovasında Gerçekleştirilebilirliğinin Araştırılması. Erciyes Tarım Ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 2(1), 20-34. https://izlik.org/JA46DT46DC