Research Article
BibTex RIS Cite

The Effects of Agricultural Policies Applied in Durum Wheat Cultivation on The Farmer’s Decision: The Case of Gaziantep Province

Year 2020, Volume: 3 Issue: 1, 33 - 41, 15.06.2020

Abstract

In our country, the production of durum wheat to meet the needs of the pasta and durum wheat industry is insufficient. In order to meet this need, durum wheat is imported even though it changes according to years. Gaziantep, which is selected as a study area, is an important province in terms of durum wheat production and industry. Increasing the durum wheat production in Gaziantep will contribute to the development of pasta and bulgur industry and export of pasta products. Determination of sampling, the sample size was determined by considering the land size. Stratified random sampling was used. The sample size was calculated as 240. The primary data were collected through the survey. The secondary data were obtained from institutions. The relationships between the socio-economic variables of the farmers and durum wheat production were examined by chi-square test.
According to the results of the research; 70.1% of the producers stated that wheat prices were determined before sowing, 66.7% of the producers stated that durum wheat production was profitable from other crops, and 18.5% of the producers stated that production would increase when prevention of marketing deficiencies occurred. As a result of statistical analysis, it was found that there is a significant relationship between durum wheat production and non-agricultural income, total net income, land width and crop prices. It was determined that bread wheat and barley cultivation were substituted for decreasing durum wheat cultivation areas. As a result of the shift of durum wheat production into irrigated areas, significant increases in yield were determined. As a result, the fact that the gross production value obtained from other crops is higher than durum wheat production and the determination of durum wheat price is determined as the most important factors affecting the production decision.

References

  • Anonim, 2001. Bitkisel üretim (tahıl-baklagil) özel ihtisas komisyonu raporu. Sekizinci beş yıllık kalkınma planı. http://ekutup.dpt.gov.tr/ (Erişim tarihi: 24.08.2009) Anonim, 2008. Temel tarımsal göstergeler. T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü. http://ekutup.dpt.gov.tr/trim/gosterge/ (Erişim tarihi: 20.12. 2018) Anonim, 2012. Trakya tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. Yıllık Rapor, Edirne. Anonim, 2018. 2017 Toprak Mahsulleri Ofisi buğday raporu. http://www.tmo.gov.tr/ (Erişim tarihi: 01.08. 2018) Atlı, A., Koçak, N., Aktan, B., 1993. Ülkemiz çevre koşullarının kaliteli makarnalık buğday yetiştirmeye uygunluk yönünden değerlendirilmesi. Makarnalık Buğday ve Mamulleri Sempozyumu. Bildiriler (I): 30 Kasım - 03 Aralık, Ankara, s. 351-354. Aydemir, T., Dönmez, Ö., Yılmaz, K., Sezer, N., 2003. Tescilli makarnalık buğday çeşitlerinin verim ve kalite yönünden değerlendirilmesi. Türkiye 5. Tarla Bitkileri Kongresi. Bildiriler (II): 13-17 Ekim, Diyarbakır, s. 498-506. Ayçicek, M. and Yürür, N., 1995. The problems of durum wheat cultivation in Turkey and solution proposals. Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University11: 277-286. Bağcı S. A., Ekiz H., 1993. Makarnalık buğdayların verim potansiyeli ve problemleri. Makarnalık Buğday ve Mamulleri Sempozyumu, Bildiriler (I): 30 Kasım-3 Aralık, Ankara, s. 21-29. Elasraag, Y. H., Alarcon, S., 2015. Efficiency of wheat production in Egypt. New Medit 14 (4): 19-27. Ercan, R., Bildik, E., 1993. Türkiye’de yetiştirilen başlıca makarnalık buğday çeşitlerinin kalitesi. The Journal of Food 18 (1): 3-11. Eser, H. Ş., 2009. Türkiye’de makarnalık buğday üretiminde uygulanan politikalar ve makarna sektörünün üretici ve tüketici düzeyinde analizi. Doktora tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Tekirdağ. Fabrani, G., Lintas, C., 1988. Durum wheat chemisty and technology. American Association of Ceral Chemists, Inc. St. Poul, Minnesota, USA. Güleç, T. E., Sönmezoğlu, Ö. A., Yıldırım, A., 2010. Makarnalık buğdaylarda kalite ve kaliteyi etkileyen faktörler. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2010, 27(1), 113-120 Jayne, T. S., 2012. Managing food price instability in East and Southern Africa. Global Food Security 1(2): 143-149. Karakuş, S., 2017. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin üretici kararları üzerindeki etkisi; Konya ili Çumra ilçesi örneği. Yüksek lisans tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Konya. Kün, E., 1988. Serin iklim tahılları. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 1032, Ders Kitabı: 299, Ankara. Labarthe, P., Laurent, C., 2013. Privatization of agricultural extension services in the EU: Towards a lack of adequate knowledge for small-scale farms? Food Policy 38: 240-252. Sade B., Topal A., Soylu S., 1999. Konya sulu koşullarında yetiştirilebilecek makarnalık buğday çeşitlerinin belirlenmesi. Türkiye 3. Tarla Bitkileri Kongresi. Bildiriler (II): 15-20 Kasım, Adana, s. 91-96. Smith, L. D., 1997. Price stabilization, liberalization and food security: conflicts and resolutions? Food Policy 22(5): 379-392. Subaşı, G., 2001. Türkiye’de makarnalık buğdaya yönelik destekleme politikaları ile bunun makarna sanayine etkileri. APK Kurul Başkanlığı Makaleleri, TBK, Ankara. Özkan, Ü., H. Gamgam, and B. Altunkaynak. 2013. Temel İstatistik Yöntemler. Seçkin Yayınları. Yayın no:12416, Ankara. Öztürk, İ., Kahraman, T., Avcı, R., Girgin, V.Ç., Çiftçigil, T.H., Tülek, A., Tuna, B., 2017. Makarnalık buğday (Triticum durum L.) genotiplerinin agronomik karakterler ve kalite parametreleri yönünden değerlendirilmesi. Journal of Bahri Dagdas Crop Research 6 (2): 33-43. Tekin, A., 2010. Çorum ili ekolojik koşullarında makarnalık buğday üretimi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Ankara. Unnevehr, L., 2003. OECD Papers (1609-1914), 3 (7): 9-51, USA Uysal, F. 1999. Türkiye buğday ve arpa çeşitleri itibarıyla ekilişler ve tohumluk dağıtımları. Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Eskişehir.
Year 2020, Volume: 3 Issue: 1, 33 - 41, 15.06.2020

Abstract

References

  • Anonim, 2001. Bitkisel üretim (tahıl-baklagil) özel ihtisas komisyonu raporu. Sekizinci beş yıllık kalkınma planı. http://ekutup.dpt.gov.tr/ (Erişim tarihi: 24.08.2009) Anonim, 2008. Temel tarımsal göstergeler. T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü. http://ekutup.dpt.gov.tr/trim/gosterge/ (Erişim tarihi: 20.12. 2018) Anonim, 2012. Trakya tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. Yıllık Rapor, Edirne. Anonim, 2018. 2017 Toprak Mahsulleri Ofisi buğday raporu. http://www.tmo.gov.tr/ (Erişim tarihi: 01.08. 2018) Atlı, A., Koçak, N., Aktan, B., 1993. Ülkemiz çevre koşullarının kaliteli makarnalık buğday yetiştirmeye uygunluk yönünden değerlendirilmesi. Makarnalık Buğday ve Mamulleri Sempozyumu. Bildiriler (I): 30 Kasım - 03 Aralık, Ankara, s. 351-354. Aydemir, T., Dönmez, Ö., Yılmaz, K., Sezer, N., 2003. Tescilli makarnalık buğday çeşitlerinin verim ve kalite yönünden değerlendirilmesi. Türkiye 5. Tarla Bitkileri Kongresi. Bildiriler (II): 13-17 Ekim, Diyarbakır, s. 498-506. Ayçicek, M. and Yürür, N., 1995. The problems of durum wheat cultivation in Turkey and solution proposals. Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University11: 277-286. Bağcı S. A., Ekiz H., 1993. Makarnalık buğdayların verim potansiyeli ve problemleri. Makarnalık Buğday ve Mamulleri Sempozyumu, Bildiriler (I): 30 Kasım-3 Aralık, Ankara, s. 21-29. Elasraag, Y. H., Alarcon, S., 2015. Efficiency of wheat production in Egypt. New Medit 14 (4): 19-27. Ercan, R., Bildik, E., 1993. Türkiye’de yetiştirilen başlıca makarnalık buğday çeşitlerinin kalitesi. The Journal of Food 18 (1): 3-11. Eser, H. Ş., 2009. Türkiye’de makarnalık buğday üretiminde uygulanan politikalar ve makarna sektörünün üretici ve tüketici düzeyinde analizi. Doktora tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Tekirdağ. Fabrani, G., Lintas, C., 1988. Durum wheat chemisty and technology. American Association of Ceral Chemists, Inc. St. Poul, Minnesota, USA. Güleç, T. E., Sönmezoğlu, Ö. A., Yıldırım, A., 2010. Makarnalık buğdaylarda kalite ve kaliteyi etkileyen faktörler. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2010, 27(1), 113-120 Jayne, T. S., 2012. Managing food price instability in East and Southern Africa. Global Food Security 1(2): 143-149. Karakuş, S., 2017. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin üretici kararları üzerindeki etkisi; Konya ili Çumra ilçesi örneği. Yüksek lisans tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Konya. Kün, E., 1988. Serin iklim tahılları. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 1032, Ders Kitabı: 299, Ankara. Labarthe, P., Laurent, C., 2013. Privatization of agricultural extension services in the EU: Towards a lack of adequate knowledge for small-scale farms? Food Policy 38: 240-252. Sade B., Topal A., Soylu S., 1999. Konya sulu koşullarında yetiştirilebilecek makarnalık buğday çeşitlerinin belirlenmesi. Türkiye 3. Tarla Bitkileri Kongresi. Bildiriler (II): 15-20 Kasım, Adana, s. 91-96. Smith, L. D., 1997. Price stabilization, liberalization and food security: conflicts and resolutions? Food Policy 22(5): 379-392. Subaşı, G., 2001. Türkiye’de makarnalık buğdaya yönelik destekleme politikaları ile bunun makarna sanayine etkileri. APK Kurul Başkanlığı Makaleleri, TBK, Ankara. Özkan, Ü., H. Gamgam, and B. Altunkaynak. 2013. Temel İstatistik Yöntemler. Seçkin Yayınları. Yayın no:12416, Ankara. Öztürk, İ., Kahraman, T., Avcı, R., Girgin, V.Ç., Çiftçigil, T.H., Tülek, A., Tuna, B., 2017. Makarnalık buğday (Triticum durum L.) genotiplerinin agronomik karakterler ve kalite parametreleri yönünden değerlendirilmesi. Journal of Bahri Dagdas Crop Research 6 (2): 33-43. Tekin, A., 2010. Çorum ili ekolojik koşullarında makarnalık buğday üretimi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Ankara. Unnevehr, L., 2003. OECD Papers (1609-1914), 3 (7): 9-51, USA Uysal, F. 1999. Türkiye buğday ve arpa çeşitleri itibarıyla ekilişler ve tohumluk dağıtımları. Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Eskişehir.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Articles
Authors

Celal Cevher 0000-0002-3631-0321

Bülent Altunkaynak

Publication Date June 15, 2020
Acceptance Date August 12, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 3 Issue: 1

Cite

APA Cevher, C., & Altunkaynak, B. (2020). The Effects of Agricultural Policies Applied in Durum Wheat Cultivation on The Farmer’s Decision: The Case of Gaziantep Province. Erciyes Tarım Ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 3(1), 33-41.