Research Article
BibTex RIS Cite

Altınova ve Polatlı Tarımsal İşletmelerinde Yetiştirilen Arpa (Hordeum vulgare L.) Çeşitlerinin Bazı Tarımsal Özellikleri ve Kalite Değerleri

Year 2022, Volume: 5 Issue: 1, 23 - 29, 01.05.2022
https://doi.org/10.55257/ethabd.1089492

Abstract

Bu araştırmada, 2014-2015 üretim sezonunda, Altınova ve Polatlı Tarımsal İşletmelerinin sulu koşullarında 4 yerli standart (St) kışlık (Kral-97, Çetin 2000, Larende ve Aydan Hanım) ve 6 yurtdışından getirilen arpa (Reflexion, Apso-2, Apso-3, Sixtine, Taranie ve Bastille) çeşitlerinin tarımsal özellikleri ile bazı kalite analizleri yapılmıştır. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre, dört tekerrürlü olarak, iki ayrı yerde yürütülmüştür. Denemede iki tarımsal araştırmanın ortalama sonuçlarına göre, en düşük ve en yüksek tane verimi 604.3-885.9 kg da-1 arasında sırasıyla Aydan Hanım (St) ve Reflexion; bitki boyu 78.4-111.5 cm ile Apso-3 ve Çetin 2000 (St); hektolitre ağırlığı 65.0-68.9 kg/L ile Larende (St) ve Bastille; 1000 tane ağırlığı 38.3-55.1 g ile Reflexion ve Taranie; ham protein oranı %8.2-11.1 ile Aydan Hanım (St) ve Taranie; 2.5 mm elek üstü %85.4-97.2 ile Reflexionve Apso-2; ve 2.5-2.8 mm elek elek altı %2.1-14.1 ile Apso-2 ve Aydan Hanım çeşitlerinden sırasıyla elde edilmiştir.

Supporting Institution

Yok

References

  • Akdeniz, H., Karslı, M,, Ülker, M., Oral, E. (2006). Effects of increasing levels of N fertilization on yields on yield and nutrient content of different barley varieties grown arid condition. Journal of Animal and Veterinary Advances, 5(2), 150–155.
  • Akdeniz, H., Keskin, B., Yılmaz, İ., Oral, E. (2004). Bazı arpa çeşitlerinin verim ve verim unsurları ile bazı kalite özellikleriüzerinde bir araştırma. Tarım Bilimleri Dergisi, 14(2), 119–125.
  • Akkaya, A., Akten, Ş. (1986). Kıraç koşullarda farklı gübre uygulamalarının bazı kışlık Arpa çeşitlerinde kışa dayanıklılık ve dane verimi ile bazı verim öğelerine etkisi. Doğa, Tr. Tar. Or. D., C:10, S:2, 127-140s.
  • Akman, Z., Karadoğan, T., Çarkçı, K. (1999). Farklı azot ve fosfor dozlarının arpa (Hordeum vulgare)’nın verim, verim öğeleri ve bazı kalite özelliklerine etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi (8), 1-2.
  • Aydoğan, S., Şahin, M., Akçacık, AG., Ayrancı, R. (2011). Determination of high yielding and quality of barley genotypes in Konya Conditions. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25(1), 10–16.
  • Benlioğlu, B., Özkan, U. (2015). Bazı arpa çeşitlerinin (Hordeum vulgare L.) çimlenme dönemlerinde farklı dozlardaki tuz stresine tepkilerinin belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 24(2), 109–114.
  • Bilen, S., Sezen, Y. (1993). Toprak reaksiyonunun bitki besin elementleri elverişliliği üzerine etkisi. Atatürk Ü. Zir. Fak. Der. 24 (2), 156-166.
  • Çölkesen, M., Öktem, A., Engin, A., Öktem, AG. (2002). Bazı arpa çeşitlerinin (Hordeum vulgare L.) Kahramanmaraş ve Şanlıurfa koşullarında tarımsal ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Mustafa. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi 5(2).
  • Doğan, Y., Kendal, E., Karahan, T., Çiftçi, V. (2014). Tokat ili kentsel alanda bıldırcın ürünleri tüketim düzey ve alışkanlıklarının belirlenmesi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University, 31(2014–2), 39–39. https://doi.org/10.13002/jafag331
  • İmamoğlu, A., Yılmaz, N. (2012). Bursa ekolojik koşullarında bazı arpa (Hordeum vulgare L.) genotiplerinin verim ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi 1. ANADOLU, J. of AARI, 22(3), 13–36.
  • Kendal, E. (2013). İleri kademede bazı yazlık arpa genotiplerinin farklı çevre şartlarında verim ve kalite parametrelerinin incelenmesi. Fırat Üniv. Fen Bilimleri Dergisi, 25(1), 7–17.
  • Karahan, T., Sabancı, O.C. (2010). Güneydoğu Anadolu ekolojik koşullarında bazı arpa (Hordeum vulgare L.) çeşitlerinin verim ve verim öğelerinin belirlenmesi. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstit üsü Derim Dergisi, 27(1), 1–11.
  • Kaydan, D., Yağmur, M. (2007). Van ekolojik koşullarında bazı iki sıralı arpa çeşitlerinin (Hordeum vulgare dictichon L.) verim ve verim öğerleri üzerine bir araştırma. Tarım Bilimleri Dergisi Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Van, 13(3), 269–278.
  • Kızılkeçi, F., Akıncı, C., Biçer, TÖ. Başdemir, F., Yıldırım, M. (2016). Bazı arpa genotiplerinin Diyarbakır ve Şanlıurfa koşullarında verim ve kalite özellikleri açısından incelenmesi. Tarla Bitkleri Merkezi Araştırma Enstitüsü. 25 (Özel sayı, 1), 146-150.
  • Kün, E. (1988). Serin iklim tahılları. Ders kitabı 299; Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yay No1032, Ankara.
  • Öztürk, İ., Avcı, R., Kahraman, T. (2007). Trakya Bölgesinde Yetiştirilen Bazı Arpa (Hordeum vulgare L.) Çeşitlerinin Verim ve Verim Unsurları İle Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. U.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(1), 59–68.
  • Sarı, N., İmamoğlu, A. (2007). Determınatıon of performance of spring barley (Hordeum vulgare L.) varieties at the Aegean Region. Anadolu, J. of AARI, 17(1), 1–7.
  • SAS User’s Guide: Statistics, Version 5 ed. SAS inst., Inc., Cary, NC. 1985.
  • Sirat, A., Sezer, İ., Mut, Z. (2012). Bazı Kışlık Arpa (Hordeum vulgare L.) Çeşitlerinin genotip x çevre interaksiyonları ve stabilitelerinin belirlenmesi. GÜFBED/GUSTIJ (2012), 2(2), 68–75.
  • Sirat, A., Sezer İ (2005). Samsun ekolojik koşullarına uygun arpa (Hordeum vulgare L.) çeşitlerinin belirlenmesi. OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 20(3), 72–81.
  • Sirat, A., Sezer İ (2014). Samsun İlinde Arpa Üretim Potansiyeli. The Potential of Barley Production In Samsun Province. GÜFBED/GUSTIJ, 4(2), 183–192.
  • Sirat, A., Sezer, İ. (2017). Bafra Ovasında Yetiştirilen Bazı İki Sıralı Arpa (Hordeum vulgare conv. distichon ) Çeşitlerinin verim, verim öğeleri ile bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(1), 77–87.
  • Ülker, M., Sönmez, F., Çiftçi, V. (2001). Kışlık arpanın verim ve bazı karakterlerinde adaptasyon ve stabilite analizi. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 32(1), 25–32.
  • Yağdı, K. (2004). Bursa koşullarında geliştirilen ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) hatlarının bazı kalite özelliklerinin araştırılması. Ulud. Üniv. Zir. Fak. Derg., 18(1), 11–23.
  • Yeğin, ZG., Yorgancılar, M. (2012). ARPA Genotiplerinde Tuz Toleransının Fizyolojik Analizlerle Belirlenmesi. (2012).
  • Yılmaz, İ., Bozkurt, M., Akdeniz, H. (2001). Kışlık arpa tarımında arıtma çamuru kullanma olanakları üzerinde bir araştırma. T.C. Mersin Üniveristesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendislliği Bölümü-Ullusal Sanayi-Çevre Sempozyumu ve Sergisi, 169–177.
  • Yılmaz, HA., Dokuyucu, T. (1994). Kahramanmaraş koşullarına uygun ve yüksek verimli makarnalık buğday çeşitlerinin saptanması. Türkiye II. Tarla Bitkileri Kongresi, 22-25 Eylül, 9-13, Samsun.

Some Agricultural Traits and Quality Values of Barley (Hordeum vulgare L.) Varieties of Grown in Altınova And Polatlı Agricultural Enterprises

Year 2022, Volume: 5 Issue: 1, 23 - 29, 01.05.2022
https://doi.org/10.55257/ethabd.1089492

Abstract

The main purpose of investigation was to determine agricultural properties and some quality analyzes of four standard (St) winter (King-97, Cetin 2000, Larende and Aydan Hanim) and 6 barley introduced from abroad (Reflexion, Apso-2, Apso- 3, Sixtine, Taranie and Bastille) grown under irrigated conditions in 2014-2015 growing season.
The experiment was conducted in both Altınova and Polatlı Agricultural Enterprises locations, according to the completely randomized block design with four replications. According to the average results of the two agricultural researches in the trial, the lowest and highest grain yields were ranged from 604.3-885.9 kg da-1 with Aydan Hanım (St) and Reflexion; plant height 78.4-111.5 cm, with Apso-3 and Çetin 2000 (St); the hectolitre weight 65.0-68.9 kg/L with Larende (St) and Bastille; a weight of 1000 seeds 38.3-55.1 g with Reflexion and Taranie; crude protein ratio 8.2-11.1% with Aydan Hanım (St) and Taranie; at 2.5 mm over-sieve 85.4-97.2% with Reflexion and Apso-2 and under 2.5 mm sieves, 2.1-14.1% with Apso-2 and Aydan Hanım varieties, respectively.

References

  • Akdeniz, H., Karslı, M,, Ülker, M., Oral, E. (2006). Effects of increasing levels of N fertilization on yields on yield and nutrient content of different barley varieties grown arid condition. Journal of Animal and Veterinary Advances, 5(2), 150–155.
  • Akdeniz, H., Keskin, B., Yılmaz, İ., Oral, E. (2004). Bazı arpa çeşitlerinin verim ve verim unsurları ile bazı kalite özellikleriüzerinde bir araştırma. Tarım Bilimleri Dergisi, 14(2), 119–125.
  • Akkaya, A., Akten, Ş. (1986). Kıraç koşullarda farklı gübre uygulamalarının bazı kışlık Arpa çeşitlerinde kışa dayanıklılık ve dane verimi ile bazı verim öğelerine etkisi. Doğa, Tr. Tar. Or. D., C:10, S:2, 127-140s.
  • Akman, Z., Karadoğan, T., Çarkçı, K. (1999). Farklı azot ve fosfor dozlarının arpa (Hordeum vulgare)’nın verim, verim öğeleri ve bazı kalite özelliklerine etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi (8), 1-2.
  • Aydoğan, S., Şahin, M., Akçacık, AG., Ayrancı, R. (2011). Determination of high yielding and quality of barley genotypes in Konya Conditions. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25(1), 10–16.
  • Benlioğlu, B., Özkan, U. (2015). Bazı arpa çeşitlerinin (Hordeum vulgare L.) çimlenme dönemlerinde farklı dozlardaki tuz stresine tepkilerinin belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 24(2), 109–114.
  • Bilen, S., Sezen, Y. (1993). Toprak reaksiyonunun bitki besin elementleri elverişliliği üzerine etkisi. Atatürk Ü. Zir. Fak. Der. 24 (2), 156-166.
  • Çölkesen, M., Öktem, A., Engin, A., Öktem, AG. (2002). Bazı arpa çeşitlerinin (Hordeum vulgare L.) Kahramanmaraş ve Şanlıurfa koşullarında tarımsal ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Mustafa. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi 5(2).
  • Doğan, Y., Kendal, E., Karahan, T., Çiftçi, V. (2014). Tokat ili kentsel alanda bıldırcın ürünleri tüketim düzey ve alışkanlıklarının belirlenmesi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University, 31(2014–2), 39–39. https://doi.org/10.13002/jafag331
  • İmamoğlu, A., Yılmaz, N. (2012). Bursa ekolojik koşullarında bazı arpa (Hordeum vulgare L.) genotiplerinin verim ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi 1. ANADOLU, J. of AARI, 22(3), 13–36.
  • Kendal, E. (2013). İleri kademede bazı yazlık arpa genotiplerinin farklı çevre şartlarında verim ve kalite parametrelerinin incelenmesi. Fırat Üniv. Fen Bilimleri Dergisi, 25(1), 7–17.
  • Karahan, T., Sabancı, O.C. (2010). Güneydoğu Anadolu ekolojik koşullarında bazı arpa (Hordeum vulgare L.) çeşitlerinin verim ve verim öğelerinin belirlenmesi. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstit üsü Derim Dergisi, 27(1), 1–11.
  • Kaydan, D., Yağmur, M. (2007). Van ekolojik koşullarında bazı iki sıralı arpa çeşitlerinin (Hordeum vulgare dictichon L.) verim ve verim öğerleri üzerine bir araştırma. Tarım Bilimleri Dergisi Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Van, 13(3), 269–278.
  • Kızılkeçi, F., Akıncı, C., Biçer, TÖ. Başdemir, F., Yıldırım, M. (2016). Bazı arpa genotiplerinin Diyarbakır ve Şanlıurfa koşullarında verim ve kalite özellikleri açısından incelenmesi. Tarla Bitkleri Merkezi Araştırma Enstitüsü. 25 (Özel sayı, 1), 146-150.
  • Kün, E. (1988). Serin iklim tahılları. Ders kitabı 299; Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yay No1032, Ankara.
  • Öztürk, İ., Avcı, R., Kahraman, T. (2007). Trakya Bölgesinde Yetiştirilen Bazı Arpa (Hordeum vulgare L.) Çeşitlerinin Verim ve Verim Unsurları İle Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. U.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(1), 59–68.
  • Sarı, N., İmamoğlu, A. (2007). Determınatıon of performance of spring barley (Hordeum vulgare L.) varieties at the Aegean Region. Anadolu, J. of AARI, 17(1), 1–7.
  • SAS User’s Guide: Statistics, Version 5 ed. SAS inst., Inc., Cary, NC. 1985.
  • Sirat, A., Sezer, İ., Mut, Z. (2012). Bazı Kışlık Arpa (Hordeum vulgare L.) Çeşitlerinin genotip x çevre interaksiyonları ve stabilitelerinin belirlenmesi. GÜFBED/GUSTIJ (2012), 2(2), 68–75.
  • Sirat, A., Sezer İ (2005). Samsun ekolojik koşullarına uygun arpa (Hordeum vulgare L.) çeşitlerinin belirlenmesi. OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 20(3), 72–81.
  • Sirat, A., Sezer İ (2014). Samsun İlinde Arpa Üretim Potansiyeli. The Potential of Barley Production In Samsun Province. GÜFBED/GUSTIJ, 4(2), 183–192.
  • Sirat, A., Sezer, İ. (2017). Bafra Ovasında Yetiştirilen Bazı İki Sıralı Arpa (Hordeum vulgare conv. distichon ) Çeşitlerinin verim, verim öğeleri ile bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(1), 77–87.
  • Ülker, M., Sönmez, F., Çiftçi, V. (2001). Kışlık arpanın verim ve bazı karakterlerinde adaptasyon ve stabilite analizi. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 32(1), 25–32.
  • Yağdı, K. (2004). Bursa koşullarında geliştirilen ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) hatlarının bazı kalite özelliklerinin araştırılması. Ulud. Üniv. Zir. Fak. Derg., 18(1), 11–23.
  • Yeğin, ZG., Yorgancılar, M. (2012). ARPA Genotiplerinde Tuz Toleransının Fizyolojik Analizlerle Belirlenmesi. (2012).
  • Yılmaz, İ., Bozkurt, M., Akdeniz, H. (2001). Kışlık arpa tarımında arıtma çamuru kullanma olanakları üzerinde bir araştırma. T.C. Mersin Üniveristesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendislliği Bölümü-Ullusal Sanayi-Çevre Sempozyumu ve Sergisi, 169–177.
  • Yılmaz, HA., Dokuyucu, T. (1994). Kahramanmaraş koşullarına uygun ve yüksek verimli makarnalık buğday çeşitlerinin saptanması. Türkiye II. Tarla Bitkileri Kongresi, 22-25 Eylül, 9-13, Samsun.
There are 27 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Articles
Authors

Ali Koç 0000-0002-8744-5939

Hakkı Akdeniz 0000-0001-5806-5710

Early Pub Date March 17, 2022
Publication Date May 1, 2022
Acceptance Date April 25, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 5 Issue: 1

Cite

APA Koç, A., & Akdeniz, H. (2022). Altınova ve Polatlı Tarımsal İşletmelerinde Yetiştirilen Arpa (Hordeum vulgare L.) Çeşitlerinin Bazı Tarımsal Özellikleri ve Kalite Değerleri. Erciyes Tarım Ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 5(1), 23-29. https://doi.org/10.55257/ethabd.1089492