Research Article
BibTex RIS Cite

Çerezlik Kabak (Cucurbita pepo L.) Hatlarının Düşük Sıcaklıkta Çimlenme Özelliklerinin Belirlenmesi

Year 2022, Volume: 5 Issue: 2, 20 - 25, 30.10.2022
https://doi.org/10.55257/ethabd.1101820

Abstract

Bu çalışma ile çerezlik kabak tohumlarının bölgemizdeki çimlenme oranları, tohumların nem kapsamları ve tohumların protein, şeker ve yağ içerikleri araştırılmıştır. Bölgenin ekolojik koşulları göz önüne alındığında özellikle çerezlik kabak tohumlarını ekim zamanı düşük toprak ve hava sıcaklığı nedeniyle çimlenme ve çıkış kayıpları olmaktadır. Bu tezin amacı Kayseri ilinin Develi ve Tomarza ilçelerinden toplanıp S5 ve S6 kademesine kadar kendilenmiş 15 adet hat da 12 ve 15°C’de çimlenme; çimlenmenin, tohumun yağ, protein düzeyleriyle ilişkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Kabak tohumlarının 12 ve 15°C’deki çimlenme oranları, ortalama çimlenme süresi ve indeksi hesaplanmış, 15 °C’de %86 - 100, 12°C’de ise çimlenme performansları ise %55 - 100 oranındadır. Tohumlarının protein içeriği %18.76 - 29.48 yağ içeriği ise %30.85 - 45.93 değerleri arasında değişmiştir. Çimlenme testleri sonuçlarına bakılınca tohumların protein, yağ içeriklerinin tohum gücü üzerinde önemli bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak incelenen parametrelerden iki farklı sıcaklık altında çalışılan hatlar arasında farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Bu durum ıslahçılar tarafından göz önünde bulundurulmalıdır.

Supporting Institution

Erciyes Üniversitesi

Project Number

FYL-2019-9739

References

  • AACC, 2000. Approved Methods. 10th ed, American Association of Cereal Chemists. St. Paul, MN.
  • Al-Khalifa, A.S. 1996. Physicochemical characteristics, fatty acid composition, and lipoxygenase activity of crude pumpkin and melon seed oils. Journal Agriculture Food Chemical , 44:964-966.
  • Akıncı, İ. E., Çalışkan, Ü. 2010. Kurşunun bazı yazlık sebzelerde tohum çimlenmesi ve tolerans düzeyleri üzerine etkisi. Ekoloji, 19(74), 164-172.
  • Ardabili, A.G., Farhoosh, R., Haddad Khodaparast, M.H. 2011. Chemical Composition and Physicochemical Properties of Pumpkin Seeds (Cucurbita pepo Subsp. pepo Var. Styriaka). Grown in Iran. Journal of Agricultural ScienceTechnology, 13:1053-1063.
  • Bekendam, J.; Grob, R;. (1979). Handbook for seedling evaluation. Ed.2.
  • Bremner, J.M., Mulvaney, C.S. (1982). Nitrogen-total. In Page A.L. vd., (ed.) Methods of Soil Analysis,. Part 2. 2nd ed. Agronomy, 9; 595-624.
  • Chadha. 1993. Improvement of cucurbits. M. L. Chadha, Improvement of cucurbits (s. 137-179).
  • Davutoğlu, A. 2019. Kütahya İlinde Yetiştirilen Çerezlik Kabak Çekirdeklerinin Verim ve Kalitelerinin Belirlenmesi. Eskişehir: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı s 63.
  • FAO, 2019. 14.05.2021 tarihinde Food and Agricultural Organization: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC adresinden alındı
  • ISTA, 1996. International rules for seed testing. Seed science and Technology, 21, 288.
  • Jeffrey, C. 2005. New system of Cucurbitaceae Botanicheskii (s. 332-335). Zhurnal 90.
  • Justice , O.L. and Bass. 1979. Principles and Practices of Seed Storage . Castle House Publications Ltd. London.
  • Mavi, Kazım; Demir, İbrahim; 2005. Controlled deterioration for vigour assessment and predicting seedling growth of winter squash (Cucurbita maxima) seed lots under salt stress . New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 33 (2), 193-197.
  • Meru, G., Fu, Y., Levya, D., Sarnoski, P., Yagiz, Y., 2018. Phenotypic relationships among oil, protein, fatty acid composition and seed size traits in Cucurbita pepo. Science Horticulture, 233:47-53.
  • Paris H S, Brown R N . 2005. The genes of pumkin and squash . HortScience 40 (6), 1620-1630.
  • Rezig, L; Chouaibi, M; Meddeb, W; Msaada, K; Hamdi, S; 2019. Chemical composition and bioactive compounds of Cucurbitaceae seeds: Potential sources for new trends of plants oils (s. 73-81). Process Safety and Environmental Protection.
  • Seymen, M., Uslu, N., Türkmen, Ö., Al Juhaimi, F., Özcan, M. M. 2016. Chemical compositions and mineral contents of some hull-less pumpkin seed and oils. Journal of the American Oil Chemists' Society, 93(8), 1095-1099.
  • Stevenson, D. E. 2007. Oil and TocopherolContent and Composition of Pumpkin Seed Oil in 12 Cultivars. Journal of Agricultural Food Chemistry, Journal of Agricultural .
  • TÜİK. 2020. Türkiye İstatistik Kurumu Web Sayfası. 14.05.2021 tarihinde https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr adresinden alındı.
  • Yanmaz, Ruhsar ; Düzeltir, Burcu. 2003. Çekirdek Kabağı Yetiştiriciliği. Ekin Dergisi.26:, 22-24.
  • Yanmaz, Ruhsar; Tuncer, Burcu; Eyduran, Ecevit;2008.Çekirdek kabaklarında (Cucurbita pepo L.) meyve şekli ve ağırlığı ile tohum verim ilişkisi. Türkiye III.Tohumculuk Kongresi, (s. 47-51). Nevşehir.
  • Yegül, M. 2007.Kabuksuz çekirdek kabağı hatlarında tohum verimi ve kalitesi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 60 s.

Determination of Germinating Properties of Zucchini (Cucurbita pepo L.) Lines at Low Temperatures

Year 2022, Volume: 5 Issue: 2, 20 - 25, 30.10.2022
https://doi.org/10.55257/ethabd.1101820

Abstract

With this study, the germination rates of pumpkin seeds in our region, the moisture content of the seeds and the protein, sugar and oil content of the seeds were investigated. Considering the ecological conditions of the region, germination and poor germination and emergence occur due to low soil and air temperature, especially when sowing pumpkin seeds in spring at the end of April- beginning of May in Central Anatolia conditions. The aims of this study were to investigate germination-emergence rates, germination index, protein and oil contents of in 15 pumpkin lines collected from Develi and Tomarza districts of Kayseri and inbred up to S5 and S6 levels at 12 and 15°C. The germination performances of the lines under two different temperatures were found to be 86 - 100% at 15°C and 55 - 100% at 12°C. The protein content of the seeds varied between %18.76 - 29.48 and the oil content between %30.85 - 45.93. Relationship between germination and seed oil, protein and levels were also investigated. Looking at the results of low temperature germination tests, it was determined that the protein and oil content of the seeds had a significant effect on seed strength. As a result, it was determined that there are differences among the lines compared under two different temperatures among the parameters examined. This situation should be taken into consideration by breeders. calculated,

Project Number

FYL-2019-9739

References

  • AACC, 2000. Approved Methods. 10th ed, American Association of Cereal Chemists. St. Paul, MN.
  • Al-Khalifa, A.S. 1996. Physicochemical characteristics, fatty acid composition, and lipoxygenase activity of crude pumpkin and melon seed oils. Journal Agriculture Food Chemical , 44:964-966.
  • Akıncı, İ. E., Çalışkan, Ü. 2010. Kurşunun bazı yazlık sebzelerde tohum çimlenmesi ve tolerans düzeyleri üzerine etkisi. Ekoloji, 19(74), 164-172.
  • Ardabili, A.G., Farhoosh, R., Haddad Khodaparast, M.H. 2011. Chemical Composition and Physicochemical Properties of Pumpkin Seeds (Cucurbita pepo Subsp. pepo Var. Styriaka). Grown in Iran. Journal of Agricultural ScienceTechnology, 13:1053-1063.
  • Bekendam, J.; Grob, R;. (1979). Handbook for seedling evaluation. Ed.2.
  • Bremner, J.M., Mulvaney, C.S. (1982). Nitrogen-total. In Page A.L. vd., (ed.) Methods of Soil Analysis,. Part 2. 2nd ed. Agronomy, 9; 595-624.
  • Chadha. 1993. Improvement of cucurbits. M. L. Chadha, Improvement of cucurbits (s. 137-179).
  • Davutoğlu, A. 2019. Kütahya İlinde Yetiştirilen Çerezlik Kabak Çekirdeklerinin Verim ve Kalitelerinin Belirlenmesi. Eskişehir: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı s 63.
  • FAO, 2019. 14.05.2021 tarihinde Food and Agricultural Organization: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC adresinden alındı
  • ISTA, 1996. International rules for seed testing. Seed science and Technology, 21, 288.
  • Jeffrey, C. 2005. New system of Cucurbitaceae Botanicheskii (s. 332-335). Zhurnal 90.
  • Justice , O.L. and Bass. 1979. Principles and Practices of Seed Storage . Castle House Publications Ltd. London.
  • Mavi, Kazım; Demir, İbrahim; 2005. Controlled deterioration for vigour assessment and predicting seedling growth of winter squash (Cucurbita maxima) seed lots under salt stress . New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 33 (2), 193-197.
  • Meru, G., Fu, Y., Levya, D., Sarnoski, P., Yagiz, Y., 2018. Phenotypic relationships among oil, protein, fatty acid composition and seed size traits in Cucurbita pepo. Science Horticulture, 233:47-53.
  • Paris H S, Brown R N . 2005. The genes of pumkin and squash . HortScience 40 (6), 1620-1630.
  • Rezig, L; Chouaibi, M; Meddeb, W; Msaada, K; Hamdi, S; 2019. Chemical composition and bioactive compounds of Cucurbitaceae seeds: Potential sources for new trends of plants oils (s. 73-81). Process Safety and Environmental Protection.
  • Seymen, M., Uslu, N., Türkmen, Ö., Al Juhaimi, F., Özcan, M. M. 2016. Chemical compositions and mineral contents of some hull-less pumpkin seed and oils. Journal of the American Oil Chemists' Society, 93(8), 1095-1099.
  • Stevenson, D. E. 2007. Oil and TocopherolContent and Composition of Pumpkin Seed Oil in 12 Cultivars. Journal of Agricultural Food Chemistry, Journal of Agricultural .
  • TÜİK. 2020. Türkiye İstatistik Kurumu Web Sayfası. 14.05.2021 tarihinde https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr adresinden alındı.
  • Yanmaz, Ruhsar ; Düzeltir, Burcu. 2003. Çekirdek Kabağı Yetiştiriciliği. Ekin Dergisi.26:, 22-24.
  • Yanmaz, Ruhsar; Tuncer, Burcu; Eyduran, Ecevit;2008.Çekirdek kabaklarında (Cucurbita pepo L.) meyve şekli ve ağırlığı ile tohum verim ilişkisi. Türkiye III.Tohumculuk Kongresi, (s. 47-51). Nevşehir.
  • Yegül, M. 2007.Kabuksuz çekirdek kabağı hatlarında tohum verimi ve kalitesi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 60 s.
There are 22 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Articles
Authors

Osman Gülşen 0000-0003-1894-9997

Mustafa Demirkaya 0000-0001-7725-3952

Fatma Aslan 0000-0002-4749-9596

Project Number FYL-2019-9739
Early Pub Date October 10, 2022
Publication Date October 30, 2022
Acceptance Date May 23, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 5 Issue: 2

Cite

APA Gülşen, O., Demirkaya, M., & Aslan, F. (2022). Çerezlik Kabak (Cucurbita pepo L.) Hatlarının Düşük Sıcaklıkta Çimlenme Özelliklerinin Belirlenmesi. Erciyes Tarım Ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 5(2), 20-25. https://doi.org/10.55257/ethabd.1101820