Karnabahar yetiştiriciliğinde daha fazla mahsul elde etmek için toprak sağlığı ve gıda güvenliği sorunları ihmal edilerek yüksek miktarlarda kimyasal gübreler kullanılmaktadır. Kimyasal gübrelerin tarımda aşırı kullanılması sonucunda toprağın fiziksel, biyolojik ve kimyasal yapısı zamanla bozulmakta mahsul verimi ve kalitesi zamanla düşmektedir. Tesadüf blokları deneme deseninde dört tekerrürlü uygulanan çalışmada, Arbusküler Mikorhizal Fungi (AMF), artan dozlarda deniz yosunu (DY) ve %30 oranında azaltılmış kimyasal gübre (7/10KG) kullanılarak bitkisel verim üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Denemede; bitki taç uzunluğu, taç çapı, gövde çapı, gövde uzunluğu, taç ağırlığı, pazarlanabilir verim, yaprak sayısı, yaprak uzunluğu, yaprak çapı ve yapraklarda bazı besin elementleri içerikleri ölçülmüştür. Çalışmada yapılan ölçümlere göre; deniz yosunu dozlarındaki artışa bağlı olarak verimde artış olmuştur. Tekli (AMF, KG ve kontrol) uygulamalardan elde edilen verim unsurları 200 ml / 100 L su + AMF +7/10KG ve 400 ml / 100 L su + AMF + 7/10 KG kombinasyonlarından elde edilen değerlere göre düşük olmuştur. Uygulamalar arasında en yüksek değerleri aynı önem seviyesinde 200ml/100Lsu+AMF+7/10KG ve 400ml/100Lsu+AMF+7/10KG kombinasyonlarından elde edilmiştir. En yüksek değer alan uygulamalar kontrol uygulamasına göre, bitki taç boyunda %25.6, bitki taç çapında % 37.3 bitki gövde çapında %17.5, gövde uzunluğunda %57.4, taç ağırlığında %75, pazarlanabilir verimde %80.7 yaprak uzunluğunda 33, yaprak çapında %55.5 oranında göre artış sağlamıştır. DY ve AMF'nin birlikte uygulanması yaprak N, P ve K içeriğini sırasıyla %48.4, %% 33.3 ve %34.6 oranında artırdı. Ca, Mg, Fe, Zn ve Mn içeriklerinde de önemli artışlar sağlamıştır.Bu sonuçlara göre; DY ve AMF’nin birlikte uygulanmasıyla kimyasal gübre dozlarında %30 oranında azaltma yapılabileceği ve bu durumda karnabaharda büyüme, verim ve besin içeriğinde bir iyileşme sağlanabilmektedir.
In cauliflower cultivation, in order to obtain more crops, high amounts of chemical fertilizers are used, neglecting soil health and food safety problems. As a result of excessive use of chemical fertilizers in agriculture, the physical, biological and chemical structure of the soil deteriorates over time and the crop yield and quality decrease over time. In the study applied in a randomized block design with four replications, the effects of Arbuscular Mycorrhizal Fungi (AMF), increased seaweed (DY) and 30% reduced chemical fertilizer (7/10KG) on plant yield were investigated. In the trial; plant crown length, crown diameter, stem diameter, stem length, crown weight, marketable yield, number of leaves, leaf length, leaf diameter and some nutrient element contents in the leaves were measured. According to the measurements made in the study; There was an increase in yield due to the increase in seaweed doses. Yield components obtained from single (AMF, KG and control) applications were lower compared to the values obtained from 200 ml/100 L water + AMF +7/10KG and 400 ml/100 L water + AMF + 7/10 KG combinations. The highest values among the applications were obtained from 200ml/100Lwater + AMF +7/10KG and 400ml/100Lwater + AMF +7/10KG combinations at the same significance level. Applications with the highest values increased by 25.6% in plant crown length, 37.3% in plant crown diameter, 17.5% in plant stem diameter, 57.4% in stem length, 75% in crown weight, 80.7% in marketable yield, 33% in leaf length, and 55.5% in leaf diameter compared to control application. Combined application of SWE and AMF increased leaf N, P and K contents by 48.4%, 33.3% and 34.6%, respectively. It also provided significant increases in Ca, Mg, Fe, Zn and Mn contents. According to these results; By applying DY and AMF together, chemical fertilizer doses can be reduced by 30% and in this case, an improvement in growth, yield and nutrient content can be achieved in cauliflower.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | November 7, 2024 |
Publication Date | |
Submission Date | September 5, 2024 |
Acceptance Date | November 5, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 7 Issue: 2 |