Bu çalışma, kuru çayır otuna farklı seviyelerde karanfil yağı (Syzgium aromaticum) ilavesinin in vitro gaz (İG) ve metan (CH4) üretimi ile yem değeri, sindirilebilirlik ve bazı rumen parametreleri üzerine etkisinin in vitro gaz üretim tekniği kullanılarak belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Kuru çayır otuna 0 (K0), 100 (K1), 200 (K2), 400 (K3) ppm düzeylerinde ticari bir firmadan temin edilen karanfil yağı ilavesinin 24 saatlik İG, CH4 üretimi, tahminlenen performans parametre (metabolik enerji (ME), net enerji laktasyon (NEL), organik madde sindirilebilirliği (OMS) değerleri ve sindirilebilirlik Gerçek sindirilen kuru madde (GSKM) ve gerçek sindirim değeri (GSD) parametrelerinin muameleden etkilendiği belirlenmiştir (p<0.01). K0, K1 ve K2 gruplarının İGÜ ve OMS değerleri bakımından benzerlik gösterdiği, ancak bu gruplarda elde edilen değerlerin K3 grubuna kıyasla yüksek olduğu görülmüştür (P<0.05). Polinomiyal analiz sonucunda metan üretimi linear olarak etkilenirken diğer parametrelerde (ME, NEL, OMS) quadratik etki görülmüştür. En yüksek gaz ve metan üretimi K1 grubunda (30.44 ve 5.19 ml), en düşük gaz ve metan üretimi K3 grubunda (24.36 ve 3.86 ml) saptanmıştır (P<0.05). Deneme grupları arasında gerçek sindirilebilir kuru madde ve gerçek sindirim değerlerine ait ortalamaların polinomiyal analiz sonucuna göre linear olarak azaldığı görülmüştür (P<0.05). Kuru çayır otuna farklı seviyelerde karanfil yağı ilavesinin diğer parametreleri (taksimat faktörü, mikrobiyal protein üretimi, mikrobiyal partikül sentezleme etkinliği, rumen pH’sı, toplam uçucu yağ asidi ve amonyak azotu) etkilemediği tespit edilmiştir. Sonuç olarak İG ve CH4 üretimi ile ME, NEL, OMS ve sindirim parametreleri birlikte değerlendirildiğinde kuru çayır otuna 100 ppm seviyesinde karanfil yağı ilavesinin daha tatminkâr sonuç verdiği görülmüştür. Ancak in vivo çalışmalarla bu sonucun desteklenmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.
This study was carried out to determine the effects of clove oil (Syzgium aromaticum) supplementation at different levels to dry meadow grass on in vitro gas (IG) and methane (CH4) production, feed value, digestibility and some rumen parameters using in vitro gas production technique. Significant differences were detected in the effects of addition of clove oil supplied by a commercial company to dry meadow grass at levels of 0 (K0), 100 (K1), 200 (K2), 400 (K3) ppm on 24-hour IG and CH4 production and estimated performance parameters (metabolic energy (ME), net energy lactation (NEL), organic matter digestibility (OMD)) and digestibilities parameters (true digestible dry matter (TDDM) and true digestibility values (TDV)) (p<0.01). It was determined that K0, K1 and K2 groups were similar in IG and OMD values, but the values obtained in these groups were higher than in the K3 group (P<0.05). In the polynomial analysis, methane production was affected linearly, while quadratic effects were observed in other parameters (ME, NEL, OMS). The highest gas and methane production was determined in K1 group (30.44 and 5.19 ml), the lowest gas and methane production was determined in the K3 group (24.36 and 3.86 ml) (P<0.05). It was observed that the means of true digestible dry matter and true digestibility values among the experimental groups decreased linearly according to the polynomial analysis result (P<0.05). It was found that adding different levels of clove oil to dry meadow grass did not affect other parameters (partitioning factor, microbial protein production, microbial particle synthesis efficiency, rumen pH, total volatile fatty acid and ammonia nitrogen). As a result, when the production of IG and CH4 and ME, NEL, OMD and digestion parameters were evaluated together, it was seen that the addition of 100 ppm clove oil to dry meadow grass gave more satisfactory results. However, it was concluded that this result should be supported by in vivo studies.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Zootechny (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | September 24, 2025 |
Publication Date | October 5, 2025 |
Submission Date | July 10, 2025 |
Acceptance Date | September 8, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 8 Issue: 2 |