Research Article

ÜNİVERSİTEDEKİ ÖĞRENME ORTAMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN ADAYLARININ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Volume: 11 Number: 1 January 28, 2021

ÜNİVERSİTEDEKİ ÖĞRENME ORTAMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN ADAYLARININ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Abstract

Bu çalışmada, üniversitede öğrenme ortamına ilişkin öğretmen adaylarının görüşlerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü’nde öğrenim gören 20 öğretmen adayının görüşüne başvurulmuştur. Öğretmen adaylarının görüşleri içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda katılımcı cevaplarının “dersin işlenişi, öğretici tutumu, etkileşim ve işbirliği, fiziksel ortam” olmak üzere 4 kategori altında toplandığı tespit edilmiştir. Dersin işlenişi teması, “ders amacına uygunluk, sıkıcılıktan uzaklık, öğrenci katılımını teşvik ve bireysel farklılıklara uygunluk” olmak üzere 4 alt temayı kapsamaktadır. Öğretici tutumu teması altında “derse yönelik baskı oluşturmama, samimi olma ve disiplini sağlama” olmak üzere 3 alt tema yer almaktadır. “Etkileşim ve işbirliği” teması altında “öğrenen-öğrenen, öğrenen-öğretici ve okul dışı işbirliği” olmak üzere 3 alt tema belirlenmiştir. Fiziksel ortam teması altında “birey sayısı, mekânın yapısal özellikleri, sınıf içi düzen ve materyal, ortam gürültüsü, temizlik ve bilgiye erişim” olmak üzere 6 alt tema belirlenmiştir. Sonuç olarak öğrencilerin en fazla fiziksel ortam kategorisinde cevaplar verdiği, en az üzerinde durdukları faktörün öğretici tutumları olduğu belirlenmiştir. Ayrıca katılımcıların üniversitelerdeki öğrenme ortamından beklentilerinin yapılandırmacı anlayışla örtüştüğü ortaya konmuştur. Üniversitelerdeki öğrenme ortamının düzenlenmesinde, öğretmen adaylarının görüş ve beklentilerinin önemli olduğu ve bu çalışmanın üniversitedeki öğrenme ortamının farklı boyutlarını düzenlemede bir rehber olacağı düşünülmektedir.

Keywords

References

  1. Acat, B. ve Demirel, S. (2002). Türkiye'de Yabancı Dil Ögreniminde Motivasyon Kaynakları ve Sorunları. Kuram ve Uygulamada Egitim Yönetimi Dergisi. Sayı: 2002/32. Ankara: Pegem Yayınevi
  2. Acat, M. B. (2005) Öğrenci Merkezli Eğitimde Öğrenme Ortamı Boyutlarının Düzenlenmesi, V. Uluslararası Eğitim Teknolojileri Sempozyumu, Sakarya: Sakarya Üniversitesi
  3. Akbaba, S. (2006). Eğitimde Motivasyon. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, (13), 343-361.
  4. Al Şensoy, S. ve Sağsöz A. (2015). Öğrenci Başarısının Sınıfların Fiziksel Koşulları ile İlişkisi. Journal of Kirsehir Education Faculty, 16(3).
  5. Arı, A. (Ed.). (2017). Eğitim Psikolojisi. Eğitim Yayınevi.
  6. Arkün, S. ve Aşkar, P. (2010). Yapılandırmacı Öğrenme Ortamlarını Değerlendirme Ölçeğinin Geliştirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 39(39), 32-43.
  7. Arslan Karaküçük, S. (2008). Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Fiziksel/Mekansal Koşulların İncelenmesi: Sivas İli Örneği. Sosyal Bilimler Dergisi/Journal of Social Sciences, 32(2).
  8. Atiş, S. (2009) Eğitim Kurumlarında Aydınlatma Sistemi. I. International Congress of Educational Research. 1-3 Mayıs, Çanakkale.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

January 28, 2021

Submission Date

May 23, 2020

Acceptance Date

January 23, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 11 Number: 1

APA
Kurtoğlu Erden, M., Uslupehlivan, E., & Kurt, A. (2021). ÜNİVERSİTEDEKİ ÖĞRENME ORTAMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN ADAYLARININ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. Eğitim Teknolojisi Kuram Ve Uygulama, 11(1), 1-19. https://doi.org/10.17943/etku.741770
AMA
1.Kurtoğlu Erden M, Uslupehlivan E, Kurt A. ÜNİVERSİTEDEKİ ÖĞRENME ORTAMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN ADAYLARININ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. ETTP. 2021;11(1):1-19. doi:10.17943/etku.741770
Chicago
Kurtoğlu Erden, Meltem, Eda Uslupehlivan, and Ali Kurt. 2021. “ÜNİVERSİTEDEKİ ÖĞRENME ORTAMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN ADAYLARININ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ”. Eğitim Teknolojisi Kuram Ve Uygulama 11 (1): 1-19. https://doi.org/10.17943/etku.741770.
EndNote
Kurtoğlu Erden M, Uslupehlivan E, Kurt A (January 1, 2021) ÜNİVERSİTEDEKİ ÖĞRENME ORTAMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN ADAYLARININ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama 11 1 1–19.
IEEE
[1]M. Kurtoğlu Erden, E. Uslupehlivan, and A. Kurt, “ÜNİVERSİTEDEKİ ÖĞRENME ORTAMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN ADAYLARININ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ”, ETTP, vol. 11, no. 1, pp. 1–19, Jan. 2021, doi: 10.17943/etku.741770.
ISNAD
Kurtoğlu Erden, Meltem - Uslupehlivan, Eda - Kurt, Ali. “ÜNİVERSİTEDEKİ ÖĞRENME ORTAMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN ADAYLARININ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ”. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama 11/1 (January 1, 2021): 1-19. https://doi.org/10.17943/etku.741770.
JAMA
1.Kurtoğlu Erden M, Uslupehlivan E, Kurt A. ÜNİVERSİTEDEKİ ÖĞRENME ORTAMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN ADAYLARININ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. ETTP. 2021;11:1–19.
MLA
Kurtoğlu Erden, Meltem, et al. “ÜNİVERSİTEDEKİ ÖĞRENME ORTAMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN ADAYLARININ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ”. Eğitim Teknolojisi Kuram Ve Uygulama, vol. 11, no. 1, Jan. 2021, pp. 1-19, doi:10.17943/etku.741770.
Vancouver
1.Meltem Kurtoğlu Erden, Eda Uslupehlivan, Ali Kurt. ÜNİVERSİTEDEKİ ÖĞRENME ORTAMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN ADAYLARININ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. ETTP. 2021 Jan. 1;11(1):1-19. doi:10.17943/etku.741770

Cited By