EN
TR
ZEKİ ÖĞRETİM SİSTEMLERİ ÜZERİNE YAPILAN LİSANSÜSTÜ TEZLERDEKİ EĞİLİMİN İNCELENMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ
Öz
Bu çalışmanın amacı Türkiye’deki yükseköğretimde zeki öğretim sistemleri üzerine bitirilen tezlerin incelenmesi ve araştırmacılara konu ile ilgili bir bakış açısı sağlanmaya çalışılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda araştırma konusu “Türkiye’deki zeki öğretim sistemleri üzerine yazılan tezler” olarak belirlenmiş ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından doktora ve yüksek lisans tezlerinin yayınlandığı “https://tez.yok.gov.tr/” adresinden tarama gerçekleştirilmiştir. Çalışmada 2020 (dahil) yılına kadar yayınlanan ve belirlenen ölçütlere uyan 25 tez incelenmiştir. Tezler ise önceden belirlenmiş 10 ölçüte göre analiz edilmiştir. Bu ölçütler ise yıllara, eğitim seviyesi, içerik, çalışma grupları, öğrenci modelleri, öğrenci karakteristikleri, karar vermede kullanılan algoritmalar, öğrenene sunulan geri bildirimler ve tasarım etkililiğidir. Analiz sonucunda bir yılda en çok tez 2013 yılında yazıldığı, son 5 yılda (2016-2020) ise dört tez yazıldığı tespit edilmiştir. Tezlerin 9’u doktora, 16’sı ise yüksek lisans düzeyindedir. En çok Matematik dersine yönelik ZÖS geliştirilmiştir. Çalışma grubu olarak en çok lisans öğrencileri tercih edilmiştir. Bitirilen tezlerde zeki öğretim sistemleri en çok e-öğrenme kavramıyla birlikte ele alındığı; daha sonra sırasıyla öğrenme alanı, öğrenci modeli, yapay zekâ, uzman sistemler ve uyarlanabilir öğrenme kavramlarıyla birlikteliği tespit edilmiştir. Öğrenci modeli olarak en çok katman modeli kullanılmıştır. Öğrenci karakteristiklerinden en çok bilgi düzeyinin kullanıldığı görülmüştür. Karar vermede en çok kural tabanlı yaklaşımın kullandığı belirlenmiştir. Geri bildirim olarak en çok ipucunun kullanıldığı tespit edilmiştir. Son olarak tezlerin büyük bir çoğunluğunun, tasarım etkililiğinin değerlendirilmediği ya da raporlanmadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak ise Türkiye’de zeki öğretim sistemleri üzerine tamamlanan tezlerin belirlenen ölçütler doğrultusunda var olan durumu ortaya konulmuştur.
Anahtar Kelimeler
References
- AbuEloun, N. N., & Abu-Naser, S. S. (2017). Mathematics intelligent tutoring system. International Journal of Advanced Scientific Research, 2(1), 11-16.
- Abyaa, A., Idrissi, M. K., & Bennani, S. (2019). Learner modelling: systematic review of the literature from the last 5 years. Educational Technology Research and Development, 67(5), 1105-1143.
- Agrawal, R., & Srikant, R. (1995, March). Mining sequential patterns. In Proceedings of the eleventh international conference on data engineering (pp. 3-14). IEEE.
- Agrawal, R., & Srikant, R. (1994, September). Fast algorithms for mining association rules. In Proc. 20th int. conf. very large data bases, VLDB (Vol. 1215, pp. 487-499).
- Akkila, A. N., Almasri, A., Ahmed, A., Al-Masri, N., Abu Sultan, Y. S., Mahmoud, A. Y., ... & Abu-Naser, S. S. (2019). Survey of Intelligent Tutoring Systems up to the end of 2017. IJARW.
- Alexander, B., Ashford-Rowe, K., Barajas-Murphy, N., Dobbin, G., Knott, J., McCormack, M., ... & Weber, N. (2019). EDUCAUSE Horizon Report: 2019 Higher Education Edition. EDUCAUSE.
- Aydın, M., Aydın, F. & Yurdugül, H. (2020). Eğitsel veri madenciliği bağlamında ikili benzerlik ve farklılık hesaplamaları. H. Yurdugül, S. Yıldırım, T. Güyer (Ed.), Eğitsel Veri Madenciliği ve Öğrenme Analitikleri (s. 56-73). Anı Yayıncılık, Ankara.
- Bates, A. T. (2005). Technology, e-learning and distance education. Routledge.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Other Fields of Education
Journal Section
Research Article
Publication Date
July 25, 2021
Submission Date
March 8, 2021
Acceptance Date
June 25, 2021
Published in Issue
Year 2021 Volume: 11 Number: 2