Research Article

Hikmet Birand’ın Edebî Eserleri ve Ekolojik Farkındalık Oluşturma Çabası

Number: 22 May 31, 2025
EN TR

Hikmet Birand’ın Edebî Eserleri ve Ekolojik Farkındalık Oluşturma Çabası

Öz

Hikmet Birand, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesinin kurucularından olmasının yanı sıra aynı üniversitenin rektörlüğünü de yapmış, Türkiye’nin ilk botanikçilerindendir. Ayrıca bitki sosyolojisi alanındaki ilk çalışmaları yapan isimdir. Botanik bilimine dair katkılarının yanı sıra edebiyata da ilgisi bulanan Birand, Türkiye’nin bitki çeşitliliğini ve bu çeşitliliğin korunmasının önemini halka anlatabilmek için edebiyattan faydalanmayı tercih etmiştir. Bu doğrultuda yazmış olduğu Alıç Ağacı ile Sohbetler ve Anadolu Manzaraları adlı eserlerinde, mesleği gereğince Türkiye’nin karış karış her yerine yapmış olduğu gezilerden hareketle ülkenin coğrafi yapısını, bitki çeşitliliğini yer yer gezi yazısı üslubuyla yer yer de hikâyeleştirerek okuyucuya tanıttığı görülür. Eserlerinin bazı bölümlerinde veya tamamında bitkiler, bir anlatı kahramanı olarak okuyucunun karşısına çıkar. Denilebilir ki Birand, bitkileri konuşturmayı başarabilmiştir. Bu çalışmada bir botanikçi olmasına karşın edebî çalışmalarıyla Türkiye’de ekoeleştirinin öncü isimlerinden biri olan Hikmet Birand’ın eserleri incelenecek ve onun ekolojik farkındalık oluşturma konusundaki çabaları üzerinde durulacaktır. Böylece ekoeleştiri ve onun alt dallarından biri olan iklimkurgunun temellerinin daha Cumhuriyet’in ilk yıllarında atılmış olduğu ispatlanmaya çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Aykulu, G. (2019). “Ön Söz”. (Haz. Tuna Ekim, Mutlu Kart Gür), Alıç Ağacının Gölgesinde Anadolu Bozkırları (s. ix-xi), İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  2. Bertens, H. (2014). Edebî Teori, (Çev. Abdurrahman Aydın), İstanbul: Sel Yayıncılık.
  3. Birand, H. (2021). Alıç Ağacı ile Sohbetler. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  4. Birand, H. (2022). Anadolu Manzaraları. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  5. Göçmen, G. (2019). “Ekoeleştiri ve Jeanette Winterson'ın Atlas'ın Yükü Romanı”. (ed. Mehmet Akif Balkaya, Kuğu Tekin), Edebiyat Kuramları: Giriş ve Uygulama (s. 173-198), Konya: Çizgi Kitabevi.
  6. Hızlan, D. (17 Ekim 2007). “Çorak Anadolu’nun felsefeci ozanı”. Hürriyet. https://www.hurriyet.com.tr/corak-anadolu-nun-felsefeci-ozani-7498199 (Erişim Tarihi: 21 Eylül 2023).
  7. Hızlan, D. (26 Ekim 2006). “Bir Ağaçla Konuşur musunuz?”. Hürriyet. https://www.hurriyet.com.tr/bir-agacla-konusur-musunuz-5319146. (Erişim Tarihi: 21 Eylül 2023).
  8. Karataş, A. (2022). “Prof. Dr. Hikmet Birand: Bitkileri Dillendiren Öncü Botanikçi”. Aydınlık Gazetesi, https://www.aydinlik.com.tr/haber/prof-dr-hikmet-birand-bitkileri-dillendiren-oncu-botanikci-271872. (Erişim Tarihi: 7 Eylül 2023).

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Ecocriticism , Modern Turkish Literature in Turkiye Field

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

May 29, 2025

Publication Date

May 31, 2025

Submission Date

September 2, 2024

Acceptance Date

November 17, 2024

Published in Issue

Year 2025 Number: 22

APA
Kılıçarslan, V. (2025). Hikmet Birand’ın Edebî Eserleri ve Ekolojik Farkındalık Oluşturma Çabası. Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 22, 139-147. https://doi.org/10.29157/etusbed.1542512