HİSSE BAZLI ÖDEME UYGULAMALARI VE ŞİRKET ÇALIŞANLARI ÜZERİNE ETKİLERİ
Abstract
Bu çalışmada, gelişmiş ülkelerdeki şirketlerde yaygın uygulama alanı bulan ancak ülkemizdeki şirketlerde henüz tam anlamıyla uygulanmayan hisse bazlı ödemeler kavramı ve çalışanların sermayeye ortaklığı kavramı açıklanmış, dünyanın çeşitli ülkelerindeki uygulama yöntemleri, avantaj ve dezavantajları ortaya koyulmuş, çalışanların konuya bakışları ve önem verdiği faktörler incelenmiş, bu tür planların ülkemizde uygulanabilirliği tartışılmış, şirket karlılığına ve şirket çalışanlarının aidiyeti, verimliliği ve performansı üzerine etkileri ve ülkemizde konunun gelişminin sağlanabilmesi için üzerinde durulması gereken hususlar ve yapılabilecekler araştırılmıştır.
Hisse bazlı ödemeler konusunda birçok farklı model bulunmakta, hepsinin kendi özelinde çeşitli avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Ülkemizde konuya ilişkin ilerleyen dönemlerde yapılacak olan yasal düzenlemelerde, diğer ülkelerin de tecrübeleri göz önünde bulundurularak, ülke kültürü, ükenin ekonomik durumu, işçi-işveren kesiminin ilişkileri, konuya bakışları ve konu hakkındaki görüşleri, önem verdikleri hususlar, şirketlerin yapısı, planların uygulanma amaçları gibi faktörler dikkate alınarak katılım ve başarı düzeyi yüksek olacak ülkeye özgü modeller geliştirilmesi önem arz etmektedir.
Keywords
References
- Atasoy, Y. (2009), “Çalışanların Sermayeye Ortaklığı (Çalışanları Hisse Senedi Edindirme) Konusunda Şirketler ve Çalışanlar Üzerine Bir Uygulama ve Türkiye İçin Öneriler”. Ankara: Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi SBE.
- Ayrancı, Z. B. (2017), “Stock Option: Çalışanlara Hisse Senedi Alma Opsiyonu Tanınması”, https://startuphukuku.com/stock-option/, (Erişim Tarihi: 23 Aralık 2018).
- Bolayır, G. T. (2018), “Employee Stock Option: Çalışanlara Hisse Senedi Edindirme Opsiyonu”, https://bolayirdogancelik.com/employee-stock-option-calisanlara-hisse-senedi-edindirme-opsiyonu/, (Erişim Tarihi 20 Mart 2019).
- Demirkan, S. (1999), “Çalışanları Hisse Senedi Edindirme Planları ve Türkiye İçin Öneriler”, Ankara: Sermaye Piyasası Kurulu Yeterlilik Etüdü.
- Docuri (2017), “ESOPS: Employee Stock Ownership Plan”, https://docuri.com/download/esopsfinal_59bf3b28f581716e46c53ef0_pdf, (Erişim Tarihi: 20 Aralık 2018).
- EFES - European Federation of Employee Share Ownership (2018), “Employee Share Ownership Benefits And Risks”, http://www.efesonline.org/LIBRARY/2018/Employee%20share%20ownership%20-%20Benefits%20and%20risks%20-%20Facts%20and%20policies.pdf, (Erişim Tarihi 20 Mart 2019).
- Employee Share Ownership The European Policy, http://www.efesonline.org/LIBRARY/2018/Employee%20Share%20Ownership%20--%20The%20European%20Policy.pdf, (Erişim Tarihi: 27 Mart 2019).
- Ersöz, Halis Yunus, “Özelleştirmede Çalışanların Mülkiyet Sahipliği: Kardemir Örneği”, https://www.ceis.org.tr/dergiDocs/makale-22.pdf, (Erişim Tarihi: 23 Aralık 2018).ESOP (2018), “ESOP (Employee Stock Ownership Plan) Facts”, https://www.esop.org/, (Erişim Tarihi: 27 Mart 2019).
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
April 29, 2020
Submission Date
July 18, 2019
Acceptance Date
April 21, 2020
Published in Issue
Year 2020 Number: 10

