Research Article

SØREN KIERKEGAARD’TA VAROLUŞ, KENDİLİK VE HAKİKAT

Number: 14 April 28, 2022

SØREN KIERKEGAARD’TA VAROLUŞ, KENDİLİK VE HAKİKAT

Öz

Søren Kierkegaard geleneksel felsefenin bu zamana dek insanı açıklamada daha çok rasyonalist söylemi esas aldığını belirtir ve rasyonalist söylemin insanın bireyselliğini önemsemediğini düşünür. O, kendi düşüncesini oluştururken daha çok Hegel’in sisteminde nesnel/mutlak tinin gölgesi altında değersizleştirilmiş bireyi önemser. Çünkü Hegel’in sisteminde insanın bireysel varoluşu ikinci plandadır. Bundan dolayı Kierkegaard insanın salt akılcı söylemlerle tanımlanamayacağını, akılcı söylemin her zaman eksik kaldığını belirtir. İnsanı diğer varlıklardan ayıran en önemli niteliğin onun tinselliği olduğunu düşünen Kierkegaard korku, kaygı, umutsuzluk gibi insana özgü psikolojik öğeleri dikkate alarak somut bir insan profili resmeder. Kierkegaard somut insan varoluşundan hareket ederek yeni bir perspektif geliştirir. Varoluşçu düşüncenin kurucusu olarak kabul edilen Kierkegaard insanın kendiliğinin seçimler yoluyla oluştuğunu düşünür. Somut insan üç farklı seçimle kendiliğine ve hakikate ulaşır. Estetik, etik ve dinî seçim üç temel seçim olarak karşımıza çıkar. Kierkegaard’a göre dinî seçim en üst seçimdir. İnsan dinî olanı seçtiğinde Tanrı karşısındaki eksikliğini ve acziyetini fark eder ve kendi olabilir. Kendilik’e ve dolayısıyla hakikate ulaşmak da umutsuzluk ve insanın içselliğiyle mümkündür.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Anderson L., S. (2014). Kierkegaard Üzerine (çev. Gökhan Gürdal). Ankara: Sentez Yayıncılık.
  2. Blackham, H.J. 2005). Altı Varoluşçu Düşünür (çev. Ekin Uşaklı). Ankara: Dost Kitabevi Yayınları.
  3. Cauly, O. (2006). Kierkegaard (çev. Işık Ergüden). Dost Kitabevi Yayınları.
  4. Çetin, E. (2016). Kierkegaard’a Göre Özne-Nesne İlişkisi (1. Baskı). Kayseri: Kimlik Yayınları.
  5. Durmaz, N. (2019). “Kierkegaard Felsefesinde Hakikatin (Doğruluğun) Görünümü”. Trabzon İlahiyat Dergisi, 6 (2), 53-75.
  6. Folquie, P. (1998). Varoluşçunun Varoluşu (çev. Yakup Şahan). İstanbul: Toplumsal Dönüşüm Yayınları.
  7. Gödelek, K. (2008). “Kierkegaard’ın İnsan Görüşü”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 1 (5), 57-371.
  8. Hannay, A. (2013). Kierkegaard (çev. Nur Nirven, İstanbul: Türkiye İş Bankası Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Philosophy

Journal Section

Research Article

Publication Date

April 28, 2022

Submission Date

September 13, 2021

Acceptance Date

January 3, 2022

Published in Issue

Year 2022 Number: 14

APA
Oruç, Y. (2022). SØREN KIERKEGAARD’TA VAROLUŞ, KENDİLİK VE HAKİKAT. Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14, 59-80. https://doi.org/10.29157/etusbed.994942

Cited By