Cephalometric and Photographical Evaluation of Different Nasolabial Measurement Methods

Volume: 26 Number: 2 July 1, 2017
  • Eren Gürses
  • Ahmet Yagcı
TR EN

FARKLI NAZOLABIAL AÇI ÖLÇÜM METOTLARININ SEFALOMETRIK VE FOTOGRAFIK DEĞERLENDIRILMESI

Abstract

Amaç: İdeal oklüzyon ve dengeli yüzlerdeki yumuşak doku nazolabial açı ölçümlerini farklı metotlarla değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: 30 Anadolu Türk yetişkinin lateral sefalometrik radyograflari ve lateralden alınan profil fotoğrafları iki farklı yöntemle analiz edildi. Birinci yöntemde nazolabial açı, burun ucu-subnasale-üst dudak arasında ölçüldü. İkinci yöntemde nazolabial açı, kolumellar düzlem-subnasale-üst dudak arasından ölçüldü. Elde edilen sonuçlarda sefalometrik ölçümlerle, fotoğraf ölçümleri arasındaki tutarlılık, birinci ve ikinci yöntem arasındaki farklılıklar karşılaştırıldı. Tüm ölçümler Dolphin Görüntüleme (Dolphin Imagingand Management Solutions, Los Angeles, California, USA) yazılımı ile yapıldı. İstatistiksel değerlendirme için, SPSS(SPSS Inc., Chicago, IL, USA) programı kullanılarak t-testi yapıldı. Bulgular: Birinci ve ikinci yöntem arasında her iki materyal ölçümünde de istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0,001). Her iki ölçüm metodunun sefalometrik ölçümünde 15,10±3,2° fark oluşurken fotoğrafik olarak yapılan ölçümde ise bu fark 12,80±2,5° olarak ölçüldü. Birinci ve ikinci ölçüm metotlar arasında oluşan farklar sefalometrik ve fotoğrafik yöntemlerin her ikisi için de istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,003). Sonuç: Sefalometrik ve fotoğrafik ölçümler aynı metot için kıyaslandığında farklılık oluşturmamakta ve her iki yönteminde tekrarlanabilirliği yüksektir. Ancak ölçümler arası farklar fotoğrafik ölçümlerde sefalometrik olanlara göre daha az olarak tespit edilmiştir. Fotoğrafik metotla ölçülen tüm değerler daha yüksek çıkmıştır, bu da sefalometrik filmlerin bazı yumuşak doku kısımlarını tam olarak yansıtmadıklarını göstermektedir.

Keywords

References

  1. 1. Uysal T, Yağcı A, Başçiftçi FA, Şişman Y. Standarts of soft tissue Arnett analysis for surgical planning in Turkish Adults. Eur J Orthod 2009; 31:449–456.
  2. 2. Steiner CC. The use of cephalometrics as an aid to planning and assessing orthodontic treatment. Am J Orthod Dentofacial Orthop 1960; 46:721–735.
  3. 3. Ricketts RM. Planning treatment on the basis of the facial patternand an estimate of its growth. Angle Orthod 1957; 27:14–37.
  4. 4. Burstone CJ. Lipposture and its significance in treatment planning. Am J Orthod Dentofacial Orthop 1967; 53:262–284.
  5. 5. Arnett GW, McLaughlin RP. Facial and dental planning for orthodontists and oral surgeons. Am J Orthod Dentofacial Orthop 2004; 126:290-295.
  6. 6. Dağsuyu İM, Baydaş B. Sınıf II bölüm 1 maloklüzyonlu bireylerde fonksiyonel ortopedik tedavi etkilerinin aksiyografik ve sefalometrik yöntemlerle incelenmesi. Atatürk Univ Dis Hekim Fak Derg 2011; 3:10-14
  7. 7. Holdaway RA. A soft–tissue cephalometric analysis and its use in orthodontic treatment planning. Am J Orthod Dentofacial Orthop 1983; 84:1–28.
  8. 8. Powell N, Humphreys B. Proportions of the aesthetic face: Thieme medical pub 1984; 4:45-57.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Eren Gürses This is me

Ahmet Yagcı This is me

Publication Date

July 1, 2017

Submission Date

July 1, 2017

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2017 Volume: 26 Number: 2

APA
Gürses, E., & Yagcı, A. (2017). FARKLI NAZOLABIAL AÇI ÖLÇÜM METOTLARININ SEFALOMETRIK VE FOTOGRAFIK DEĞERLENDIRILMESI. Sağlık Bilimleri Dergisi, 26(2), 105-111. https://izlik.org/JA38ZJ44ZL
AMA
1.Gürses E, Yagcı A. FARKLI NAZOLABIAL AÇI ÖLÇÜM METOTLARININ SEFALOMETRIK VE FOTOGRAFIK DEĞERLENDIRILMESI. Sağlık Bilimleri Dergisi. 2017;26(2):105-111. https://izlik.org/JA38ZJ44ZL
Chicago
Gürses, Eren, and Ahmet Yagcı. 2017. “FARKLI NAZOLABIAL AÇI ÖLÇÜM METOTLARININ SEFALOMETRIK VE FOTOGRAFIK DEĞERLENDIRILMESI”. Sağlık Bilimleri Dergisi 26 (2): 105-11. https://izlik.org/JA38ZJ44ZL.
EndNote
Gürses E, Yagcı A (July 1, 2017) FARKLI NAZOLABIAL AÇI ÖLÇÜM METOTLARININ SEFALOMETRIK VE FOTOGRAFIK DEĞERLENDIRILMESI. Sağlık Bilimleri Dergisi 26 2 105–111.
IEEE
[1]E. Gürses and A. Yagcı, “FARKLI NAZOLABIAL AÇI ÖLÇÜM METOTLARININ SEFALOMETRIK VE FOTOGRAFIK DEĞERLENDIRILMESI”, Sağlık Bilimleri Dergisi, vol. 26, no. 2, pp. 105–111, July 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA38ZJ44ZL
ISNAD
Gürses, Eren - Yagcı, Ahmet. “FARKLI NAZOLABIAL AÇI ÖLÇÜM METOTLARININ SEFALOMETRIK VE FOTOGRAFIK DEĞERLENDIRILMESI”. Sağlık Bilimleri Dergisi 26/2 (July 1, 2017): 105-111. https://izlik.org/JA38ZJ44ZL.
JAMA
1.Gürses E, Yagcı A. FARKLI NAZOLABIAL AÇI ÖLÇÜM METOTLARININ SEFALOMETRIK VE FOTOGRAFIK DEĞERLENDIRILMESI. Sağlık Bilimleri Dergisi. 2017;26:105–111.
MLA
Gürses, Eren, and Ahmet Yagcı. “FARKLI NAZOLABIAL AÇI ÖLÇÜM METOTLARININ SEFALOMETRIK VE FOTOGRAFIK DEĞERLENDIRILMESI”. Sağlık Bilimleri Dergisi, vol. 26, no. 2, July 2017, pp. 105-11, https://izlik.org/JA38ZJ44ZL.
Vancouver
1.Eren Gürses, Ahmet Yagcı. FARKLI NAZOLABIAL AÇI ÖLÇÜM METOTLARININ SEFALOMETRIK VE FOTOGRAFIK DEĞERLENDIRILMESI. Sağlık Bilimleri Dergisi [Internet]. 2017 Jul. 1;26(2):105-11. Available from: https://izlik.org/JA38ZJ44ZL