Research Article

OSMOTİK YUMUŞAK DOKU GENİŞLETİCİLERİN YERLEŞTİRİLMESİNDE TÜNEL VE FLEP TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Volume: 28 Number: 1 April 1, 2019
TR EN

OSMOTİK YUMUŞAK DOKU GENİŞLETİCİLERİN YERLEŞTİRİLMESİNDE TÜNEL VE FLEP TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Abstract

Amaç: Yumuşak doku genişleticiler; tümör, defekt veya travma sonrası meydana gelen doku kayıplarının tamiri için komşu sağlıklı dokudan faydalanarak defektlerin onarılması amacı ile cerrahi branşlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Yumuşak doku genişleticiler ile ilgili yaşanan problemlerden biri doku genişleticinin doku altına yerleştirilmesinde doğru tekniğin seçimidir. Bu çalışmadaki amacımız osmotik yumuşak doku genişleti-cilerin doku altına yerleştirilmesinde kullanılan tünel ve flep tekniklerini koyun modelinde karşılaştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 14 adet erişkin koyun kullanıldı. Her biri 7’ şer adet koyundan oluşan tünel ve flep tekniğinin karşılaştırıldığı iki ayrı çalışma grup oluş-turuldu. Bu iki teknik; yumuşak dokuya ait nekroz, en-feksiyon ve yara bölgesinin açılması sonucu doku geniş-leticinin kaybı gibi komplikasyonlar yönüyle değerlendi-rildi.
Bulgular: Flep tekniği kullanılan ilk gruptaki toplam 14 adet doku genişleticiden 7 tanesi takip döneminde ağız içine yara kenarlarının bütünlüğünün bozulması sonucu ekspoze oldu. Bu grupta geriye kalan toplam 7 adet doku genişleticide iyileşme sorunsuz olarak gerçekleşti ve yumuşak doku genişlemesi sağlandı. Tünel tekniği kulla-nılan ikinci grupta ise iyileşme ve yumuşak doku geniş-lemesi sorunsuz bir şekilde gerçekleşti ve doku genişle-ticilerde herhangi bir kayıp yaşanmadı.
Sonuç: Osmotik yumuşak doku genişleticilerin tünel tekniği ile yerleştirilmesi ameliyat sonrası meydana ge-lebilecek komplikasyonları önlemede flep tekniğine göre daha başarılıdır.

Keywords

References

  1. KAYNAKLAR 1. Baker SR. Fundamentals of Expanded Tissue. Head Neck 1991; 13:327-333.
  2. 2. Neumann CG. The expansion of an area of skin by progressive distension of a subcutaneous balloon; use of the method for securing skin for subtotal reconstruction of the ear. Plast Reconstr Surg 1957; 19:124-130.
  3. 3. Radovan C. Tissue expansion in soft- tissue reconstruction. Plast Reconstr Surg 1984; 74:482-492.
  4. 4. Austad ED, Rose GL. A self-inflating tissue expander. Plast Reconstr Surg 1982; 70:588594.
  5. 5. Wiese KG. Osmotically induced tissue expansion with hydrogels: a new dimension in tissue expansion? A preliminary report. J Craniomaxillofac Surg 1993; 21:309-313.
  6. 6. Bergé SJ, Wiese KG, Von Lindern JJ, et al. Tissue expansion using osmotically active hydrogel systems for direct closure of the donor defect of the radial forearm flap. Plast Reconstr Surg 2001; 108: 1-5.
  7. 7. Ronert MA, Hofheinz H, Manassa E, Asgarouladi H, Olbrisch RR. The beginning of a new era in tissue expansion: self-filling osmotic tissue expander: four-year clinical experience. Plast Reconstr Surg 2003; 114:1025-1031.
  8. 8. Obdeijn MC, J-Phillip N, Werker PMN. The osmotic tissue expander: a three-year clinical experience. J Plast Reconstr Aesthet Surg 2009; 62:1219-1222.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Dentistry, Health Care Administration

Journal Section

Research Article

Authors

Cihan Topan This is me

Alper Alkan This is me
Türkiye

Publication Date

April 1, 2019

Submission Date

October 6, 2018

Acceptance Date

February 25, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 28 Number: 1

APA
Demirbaş, A. E., Kılıç, E., Topan, C., & Alkan, A. (2019). OSMOTİK YUMUŞAK DOKU GENİŞLETİCİLERİN YERLEŞTİRİLMESİNDE TÜNEL VE FLEP TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Sağlık Bilimleri Dergisi, 28(1), 1-4. https://izlik.org/JA54KG36MS
AMA
1.Demirbaş AE, Kılıç E, Topan C, Alkan A. OSMOTİK YUMUŞAK DOKU GENİŞLETİCİLERİN YERLEŞTİRİLMESİNDE TÜNEL VE FLEP TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Sağlık Bilimleri Dergisi. 2019;28(1):1-4. https://izlik.org/JA54KG36MS
Chicago
Demirbaş, Ahmet Emin, Erdem Kılıç, Cihan Topan, and Alper Alkan. 2019. “OSMOTİK YUMUŞAK DOKU GENİŞLETİCİLERİN YERLEŞTİRİLMESİNDE TÜNEL VE FLEP TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”. Sağlık Bilimleri Dergisi 28 (1): 1-4. https://izlik.org/JA54KG36MS.
EndNote
Demirbaş AE, Kılıç E, Topan C, Alkan A (April 1, 2019) OSMOTİK YUMUŞAK DOKU GENİŞLETİCİLERİN YERLEŞTİRİLMESİNDE TÜNEL VE FLEP TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Sağlık Bilimleri Dergisi 28 1 1–4.
IEEE
[1]A. E. Demirbaş, E. Kılıç, C. Topan, and A. Alkan, “OSMOTİK YUMUŞAK DOKU GENİŞLETİCİLERİN YERLEŞTİRİLMESİNDE TÜNEL VE FLEP TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”, Sağlık Bilimleri Dergisi, vol. 28, no. 1, pp. 1–4, Apr. 2019, [Online]. Available: https://izlik.org/JA54KG36MS
ISNAD
Demirbaş, Ahmet Emin - Kılıç, Erdem - Topan, Cihan - Alkan, Alper. “OSMOTİK YUMUŞAK DOKU GENİŞLETİCİLERİN YERLEŞTİRİLMESİNDE TÜNEL VE FLEP TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”. Sağlık Bilimleri Dergisi 28/1 (April 1, 2019): 1-4. https://izlik.org/JA54KG36MS.
JAMA
1.Demirbaş AE, Kılıç E, Topan C, Alkan A. OSMOTİK YUMUŞAK DOKU GENİŞLETİCİLERİN YERLEŞTİRİLMESİNDE TÜNEL VE FLEP TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Sağlık Bilimleri Dergisi. 2019;28:1–4.
MLA
Demirbaş, Ahmet Emin, et al. “OSMOTİK YUMUŞAK DOKU GENİŞLETİCİLERİN YERLEŞTİRİLMESİNDE TÜNEL VE FLEP TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”. Sağlık Bilimleri Dergisi, vol. 28, no. 1, Apr. 2019, pp. 1-4, https://izlik.org/JA54KG36MS.
Vancouver
1.Ahmet Emin Demirbaş, Erdem Kılıç, Cihan Topan, Alper Alkan. OSMOTİK YUMUŞAK DOKU GENİŞLETİCİLERİN YERLEŞTİRİLMESİNDE TÜNEL VE FLEP TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Sağlık Bilimleri Dergisi [Internet]. 2019 Apr. 1;28(1):1-4. Available from: https://izlik.org/JA54KG36MS