Sağlıklı bir beslenme alışkanlığının kazanılmasında çocukluk ve gençlik dönemi özel bir öneme sahip olup, diyabet, hipertansiyon ve şişmanlık gibi sağlık sorunlarının bu dönemlerde ki yanlış beslenme alışkanlıklarından kaynaklandığı ileri sürülmektedir. Çalışma; üniversite eğitimi gören kız öğrencilerin vücut ağırlığı ve beslenme durumunu değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya, İstanbul, Marmara ve Koç Üniversitelerinden basit rast gele örnekleme yöntemiyle seçilen toplam 368 öğrenci alınmıştır. Öğrencilerin beslenme durumu “besin tüketim formu” ile belirlenmiş ve Amerika Besin Öneri Komitesi’nin önerilerine göre değerlendirilmiştir. Öğrencilerin vücut ağırlığı ve boyu ölçülerek Beden Kitle İndeksi değerlendirilmiştir. Öğrencilerin; yaş ortalaması 19.9±0.9 yıl olup, vücut ağırlığı değerlendirmesinde %79.0’u normal, %15.7’si zayıf ve %5.3’ü hafif şişman ve şişman bulunmuştur. Öğrencilerin günlük enerji alımları ve enerjinin karbonhidrattan gelen oranı önerilenin altında, protein ve yağdan gelen oranları ise önerilenin üstündedir. Yine tiamin, folik asit, kalsiyum ve demir alımları düşük, posa ve E vitamini alımları sınırda, riboflavin, B6 vitamini, sodyum, potasyum ve çinko alımları önerilen düzeylerde, protein, A ve C vitaminleri alımları ise yüksek olarak saptanmıştır. Sonuç olarak, üniversiteli kız öğrenciler yetersiz ve dengesiz beslenmekte, besin alımları enerji ve bir çok önemli mikro besin ögeleri gereksinmelerini karşılamamakta ve öğrenciler arasında zayıflık, şişmanlıktan daha yüksek oranda görülmektedir. Bu nedenle, kız öğrencilere üniversite eğitimleri sırasında yeterli ve dengeli beslenme konusunda eğitim verilmesi, sağlık açısından olumlu beslenme alışkanlıkları edinmelerine önemli katkı sağlayacaktır
Childhood and adolescence have a special importance to gain and improve a healthy lifestyle and nutritional habits, and it is proposed as the basis of health problems like diabetes, hypertension and obesity at these stages of life. The study was performed to evaluate the body weights and nutritional status of female university students. A total 368 students from İstanbul, Marmara and Koç Universities selected by simple randomised sampling method. The nutritional status of the students were determined through a “food consumption form” and evaluated according to American Food Recommendation Committee. Body weights and heights were measured and evaluated by Body Mass Index. Students’ mean ages were 19.9±0.9 years, 79.0% of their weights were evaluated as normal, 15.7% were thin and 5.3% were overweight and obese, respectively. Students’ daily energy intakes and percent of energy from carbohydrates were below the recommendations; percent of energy from proteins and lipids were above the recommendations. Thiamin, folic acid, calcium and iron intakes were low, dietary fiber and vitamin E intakes were at borderline, riboflavin, vitamin B6, sodium, potassium and zinc intakes were at recommended levels, protein, vitamin A and C intakes were high. In conclusion, the female university students have an unhealthy nutritional pattern, their food intakes did not meet their energy and some important micronutrient requirements and being underweight was more prevalent than being overweight. The education of female students at their universities on healthy nutrition will contribute to their acquisition of positive nutritional habits and improvement of their health
Other ID | JA48ET27JA |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2006 |
Submission Date | December 1, 2006 |
Published in Issue | Year 2006 Volume: 15 Issue: 3 |