BibTex RIS Cite

ERZİNCAN GARNİZONUNDA TÜKETİME SUNULAN TAVUK VE HİNDİ ETLERİNDEN KONVANSİYONEL KÜLTÜR VE MOLEKÜLER (PZR) METODLA SALMONELLA SPP.’NİN TEŞHİSİ

Year 2008, Volume: 17 Issue: 3, 150 - 155, 01.12.2008

Abstract

Bu çalışmada, Erzincan Garnizonu’ndaki
birliklerin ihtiyacı için alımı yapılan -180
C’de
dondurulmuş-poşetlenmiş tavuk ve hindi etlerinin; but,
deri ve göğüs kısımlarının Salmonella spp. yönünden
kontaminasyon düzeyleri konvansiyonel ve moleküler
yöntemlerle araştırıldı.
Araştırmada, askeri birliğin soğuk hava deposuna
donmuş olarak teslim edilen tavuk ve hindi etlerinden,
200 adedi 2-8 0
C’de çözündürüldü. Karkasların but,
deri ve göğüs kısımları selektif ve selektif olmayan ön
zenginleştirmeye tabi tutuldu. Etkenin izolasyonu
amacıyla konvansiyonel kültür yöntemi kullanıldı. İzole
edilen etkenler biyokimyasal testler ve Salmonella hızlı
test yöntemi ile identifiye edildi. Ayrıca, selektif
zenginleştirme aşamasında Rappaport Vassiliadis
Broth (RVB)’dan alınan herbir numuneye ait
süspansiyon Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR)’na
tabi tutuldu. Kültür yöntemleriyle analiz edilen tavuk
deri, but ve göğüs numunelerinde sırasıyla % 16, % 7,5
ve % 5,5’inde Salmonella spp. saptandı. Hindi but, deri
ve göğüs numunelerinin hiçbirinde Salmonella spp.
tespit edilemedi. Polimeraz zincir reaksiyonu ile
yapılan analizler sonucu numunelerin hiçbirinden
Salmonella spp. saptanamadı.
Sonuç olarak, Erzincan Garnizonunda tüketime
sunulan tavuk ve hindi etlerinin üretiminde ve
işlenmesinde teknolojik ve hijyenik kurallara belirgin
bir şekilde uyulduğu kanaatine varıldı.

References

  • Foley SL, Lynne AM, Nayak R. Salmonella challenges: Prevalence in swine and poultry and potential pathogenicity of such isolates. J Anim Sci 2008, 86: E149-E162.
  • Ünlütürk A, Turantaş F. Gıda Mikrobiyolojisi. 1. Baskı Mengi Tan Basımevi, Çınarlı/İzmir 1998, 195-199.
  • Doyle MP, Erickson MC. Reducing the carriage of foodborne pathogens in livestock and poultry. Poult Sci 2006, 85: 960-973.
  • Uyttendaele M, Vanwildemeersch K, Debevere J. Evaluation of real-time PCR vs automated ELISA and a conventional culture method using a semi-solid medium for detection of Salmonella. Lett Appl Microbiol 2003, 37: 386 -391.
  • Tunail N. Mikrobiyel enfeksiyonlar ve intoksikasyonlar. Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları. Akçelik M, Aydar LY, Ayhan K ve ark. (Yazarlar). Armoni Matbaacılık Ltd Şti, Ankara 1999, ss 59 – 90.
  • Bilgehan H. Klinik Mikrobiyoloji (9. baskı), Fakülteler Kitabevi, Barış Yayınları, İzmir 1996, 425-504.
  • Harrigan WF. Laboratory Methods in Food Microbiology 3rd Edition. Academic Press, San Diego 1998, 236-532.
  • Myint MS, Johnson YJ, Tablante NL, Heckert RA. The effect of pre-enrichment protocol on the sensitivity and specifity of PCR for detection of naturally contaminated Salmonella in raw poultry compared to conventional culture. Food Microbiol 2006, 23: 599-604.
  • Callaway TR, Edrington TS, Anderson RC, Byrd JA, Nisbet DJ. Gastrointestinal microbial ecology and the safety of our food supply as related to Salmonella. J Anim Sci 2008, 86: E163-E172.
  • Kundakçı A, Yücel A, Uylaşer U, Konca R, Can S. Soğuk koşularda depolanan ve satışa sunulan piliç etlerinin mikroflorası ve kalitesi, 2. Uluslararası Gıda Sempozyumu Bildiri Kitabı, Uludağ Üniversitesi, Bursa 1991, ss 191- 200.
  • Lammerding AM, Garcia MM, Mann ED, et al. Prevalence of Salmonella and thermophilic Campylobacter in fresh pork, beef, veal and poultry in Canada. J Food Protect 1988, 51: 47-52.
  • Yurtyeri A. Paketlenmiş piliçlerin yüzey mikroflorası üzerinde araştırmalar. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi 1980, 50: 45-63.
  • Lillard HS. The impact of commercial processing procedures on the bacterial contamination and cross- contamination of broiler carcasses. J Food Protect 1990, 53: 202-204.
  • James WO, Williams WO, Prucha JC, Johnston R, Christensen W. Profile of selected bacterial counts and Salmonella prevalence on raw poultry in a poultry slaughter establishment. JAVMA 1992, 200: 57-59.
  • Efe M, Gümüşsoy KS. Ankara garnizonunda tüketime sunulan tavuk etlerinin mikrobiyolojik analizi. Sağlık Bilimleri Dergisi 2005, 14: 151-157.
  • Goncagül G, Günaydın E, Çarlı KT. Tavuk etlerinde Salmonella serogruplarının prevalansı. Tr J Vet Anim Sci 2005, 29: 103- 106.
  • Sevinç E. Gıda Enfeksiyonları Yönünden Tavuk Mezbahalarında Çalışan Personelin Hijyenik Kontrolü, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara 1993.
  • Candrian U. Polymerase chain reaction in food microbiology. J Food Microbiol Methods 1995, 23: 89-103.
  • Cortez AL, Carvalho AC, Bünger KP, VidalMartins AM. Identification of Salmonella spp. isolates from chicken abattoirs by multiplexPCR. Res Vet Sci 2006, 81: 340-344.
  • Whyte P, Mc Gill K, Collins JD, Gormley E. The prevalence and PCR detection of Salmonella contamination in raw poultry. Vet Microbiol 2002, 89: 53-60.
  • Malorny B, Hoorfar J, Bunge C, Helmuth R. Multi center validation of the analytical accuracy of Salmonella PCR towards an international standard. Appl Environ Microbiol 2003, 69: 290-296.

Diagnosis of Salmonella spp. with Conventional Culture and Molecular (PCR) Methods from Chicken and Turkey Meat Served for Consumption in Erzincan Base

Year 2008, Volume: 17 Issue: 3, 150 - 155, 01.12.2008

Abstract

In this study, the drum stick, skin and chest
samples of frozen-packed, at -18 o
C, chicken and
turkey meat that had been purchased for the need of
military units in Erzincan Base were investigated for
the contamination levels with Salmonella spp. by
conventional and molecular methods.
For this purpose, 200 samples collected from the
chicken and turkey carcasses that had been delivered
to and kept as frozen in the military units were thawed
at 2-8 o
C. The drum stick, skin and chest samples
taken from the carcasses were underwent selective and
unselective pre-enrichment. Conventional culture
method was used for isolation of the pathogen. The
isolated bacteria were identified by biochemical tests
and Salmonella rapid test. Furthermore, Polymerase
Chain Reaction (PCR) was applied to the suspension
of every sample taken from the Rappaport Vassiliadis
Broth (RVB) at the selective enrichment step. In the
cultural examinations, Salmonella spp. was isolated in
16 %, 7.5 % and 5.5 % of the chicken’s skin, drum
stick and chest samples respectively. Salmonella spp.
was not isolated in any of the culture of turkey’s drum
stick, skin and chest samples. Salmonella spp. could
not be detected in any of the samples by polymerase
chain reaction.
In conclusion, the technological and hygienic rules
were strictly obeyed during the production and
processing stages of the chicken and turkey meat
served for the consumption in the Erzincan Base.

References

  • Foley SL, Lynne AM, Nayak R. Salmonella challenges: Prevalence in swine and poultry and potential pathogenicity of such isolates. J Anim Sci 2008, 86: E149-E162.
  • Ünlütürk A, Turantaş F. Gıda Mikrobiyolojisi. 1. Baskı Mengi Tan Basımevi, Çınarlı/İzmir 1998, 195-199.
  • Doyle MP, Erickson MC. Reducing the carriage of foodborne pathogens in livestock and poultry. Poult Sci 2006, 85: 960-973.
  • Uyttendaele M, Vanwildemeersch K, Debevere J. Evaluation of real-time PCR vs automated ELISA and a conventional culture method using a semi-solid medium for detection of Salmonella. Lett Appl Microbiol 2003, 37: 386 -391.
  • Tunail N. Mikrobiyel enfeksiyonlar ve intoksikasyonlar. Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları. Akçelik M, Aydar LY, Ayhan K ve ark. (Yazarlar). Armoni Matbaacılık Ltd Şti, Ankara 1999, ss 59 – 90.
  • Bilgehan H. Klinik Mikrobiyoloji (9. baskı), Fakülteler Kitabevi, Barış Yayınları, İzmir 1996, 425-504.
  • Harrigan WF. Laboratory Methods in Food Microbiology 3rd Edition. Academic Press, San Diego 1998, 236-532.
  • Myint MS, Johnson YJ, Tablante NL, Heckert RA. The effect of pre-enrichment protocol on the sensitivity and specifity of PCR for detection of naturally contaminated Salmonella in raw poultry compared to conventional culture. Food Microbiol 2006, 23: 599-604.
  • Callaway TR, Edrington TS, Anderson RC, Byrd JA, Nisbet DJ. Gastrointestinal microbial ecology and the safety of our food supply as related to Salmonella. J Anim Sci 2008, 86: E163-E172.
  • Kundakçı A, Yücel A, Uylaşer U, Konca R, Can S. Soğuk koşularda depolanan ve satışa sunulan piliç etlerinin mikroflorası ve kalitesi, 2. Uluslararası Gıda Sempozyumu Bildiri Kitabı, Uludağ Üniversitesi, Bursa 1991, ss 191- 200.
  • Lammerding AM, Garcia MM, Mann ED, et al. Prevalence of Salmonella and thermophilic Campylobacter in fresh pork, beef, veal and poultry in Canada. J Food Protect 1988, 51: 47-52.
  • Yurtyeri A. Paketlenmiş piliçlerin yüzey mikroflorası üzerinde araştırmalar. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi 1980, 50: 45-63.
  • Lillard HS. The impact of commercial processing procedures on the bacterial contamination and cross- contamination of broiler carcasses. J Food Protect 1990, 53: 202-204.
  • James WO, Williams WO, Prucha JC, Johnston R, Christensen W. Profile of selected bacterial counts and Salmonella prevalence on raw poultry in a poultry slaughter establishment. JAVMA 1992, 200: 57-59.
  • Efe M, Gümüşsoy KS. Ankara garnizonunda tüketime sunulan tavuk etlerinin mikrobiyolojik analizi. Sağlık Bilimleri Dergisi 2005, 14: 151-157.
  • Goncagül G, Günaydın E, Çarlı KT. Tavuk etlerinde Salmonella serogruplarının prevalansı. Tr J Vet Anim Sci 2005, 29: 103- 106.
  • Sevinç E. Gıda Enfeksiyonları Yönünden Tavuk Mezbahalarında Çalışan Personelin Hijyenik Kontrolü, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara 1993.
  • Candrian U. Polymerase chain reaction in food microbiology. J Food Microbiol Methods 1995, 23: 89-103.
  • Cortez AL, Carvalho AC, Bünger KP, VidalMartins AM. Identification of Salmonella spp. isolates from chicken abattoirs by multiplexPCR. Res Vet Sci 2006, 81: 340-344.
  • Whyte P, Mc Gill K, Collins JD, Gormley E. The prevalence and PCR detection of Salmonella contamination in raw poultry. Vet Microbiol 2002, 89: 53-60.
  • Malorny B, Hoorfar J, Bunge C, Helmuth R. Multi center validation of the analytical accuracy of Salmonella PCR towards an international standard. Appl Environ Microbiol 2003, 69: 290-296.
There are 21 citations in total.

Details

Other ID JA73TA86PE
Journal Section Research Article
Authors

B. Tolga Tanoğlu This is me

K. Semih Gümüşsoy This is me

Publication Date December 1, 2008
Submission Date December 1, 2008
Published in Issue Year 2008 Volume: 17 Issue: 3

Cite

APA Tanoğlu, B. T., & Gümüşsoy, K. S. (2008). ERZİNCAN GARNİZONUNDA TÜKETİME SUNULAN TAVUK VE HİNDİ ETLERİNDEN KONVANSİYONEL KÜLTÜR VE MOLEKÜLER (PZR) METODLA SALMONELLA SPP.’NİN TEŞHİSİ. Sağlık Bilimleri Dergisi, 17(3), 150-155.
AMA Tanoğlu BT, Gümüşsoy KS. ERZİNCAN GARNİZONUNDA TÜKETİME SUNULAN TAVUK VE HİNDİ ETLERİNDEN KONVANSİYONEL KÜLTÜR VE MOLEKÜLER (PZR) METODLA SALMONELLA SPP.’NİN TEŞHİSİ. JHS. December 2008;17(3):150-155.
Chicago Tanoğlu, B. Tolga, and K. Semih Gümüşsoy. “ERZİNCAN GARNİZONUNDA TÜKETİME SUNULAN TAVUK VE HİNDİ ETLERİNDEN KONVANSİYONEL KÜLTÜR VE MOLEKÜLER (PZR) METODLA SALMONELLA SPP.’NİN TEŞHİSİ”. Sağlık Bilimleri Dergisi 17, no. 3 (December 2008): 150-55.
EndNote Tanoğlu BT, Gümüşsoy KS (December 1, 2008) ERZİNCAN GARNİZONUNDA TÜKETİME SUNULAN TAVUK VE HİNDİ ETLERİNDEN KONVANSİYONEL KÜLTÜR VE MOLEKÜLER (PZR) METODLA SALMONELLA SPP.’NİN TEŞHİSİ. Sağlık Bilimleri Dergisi 17 3 150–155.
IEEE B. T. Tanoğlu and K. S. Gümüşsoy, “ERZİNCAN GARNİZONUNDA TÜKETİME SUNULAN TAVUK VE HİNDİ ETLERİNDEN KONVANSİYONEL KÜLTÜR VE MOLEKÜLER (PZR) METODLA SALMONELLA SPP.’NİN TEŞHİSİ”, JHS, vol. 17, no. 3, pp. 150–155, 2008.
ISNAD Tanoğlu, B. Tolga - Gümüşsoy, K. Semih. “ERZİNCAN GARNİZONUNDA TÜKETİME SUNULAN TAVUK VE HİNDİ ETLERİNDEN KONVANSİYONEL KÜLTÜR VE MOLEKÜLER (PZR) METODLA SALMONELLA SPP.’NİN TEŞHİSİ”. Sağlık Bilimleri Dergisi 17/3 (December 2008), 150-155.
JAMA Tanoğlu BT, Gümüşsoy KS. ERZİNCAN GARNİZONUNDA TÜKETİME SUNULAN TAVUK VE HİNDİ ETLERİNDEN KONVANSİYONEL KÜLTÜR VE MOLEKÜLER (PZR) METODLA SALMONELLA SPP.’NİN TEŞHİSİ. JHS. 2008;17:150–155.
MLA Tanoğlu, B. Tolga and K. Semih Gümüşsoy. “ERZİNCAN GARNİZONUNDA TÜKETİME SUNULAN TAVUK VE HİNDİ ETLERİNDEN KONVANSİYONEL KÜLTÜR VE MOLEKÜLER (PZR) METODLA SALMONELLA SPP.’NİN TEŞHİSİ”. Sağlık Bilimleri Dergisi, vol. 17, no. 3, 2008, pp. 150-5.
Vancouver Tanoğlu BT, Gümüşsoy KS. ERZİNCAN GARNİZONUNDA TÜKETİME SUNULAN TAVUK VE HİNDİ ETLERİNDEN KONVANSİYONEL KÜLTÜR VE MOLEKÜLER (PZR) METODLA SALMONELLA SPP.’NİN TEŞHİSİ. JHS. 2008;17(3):150-5.