Genel Bilgi: Çoklu ilaç direncine sahip bakterilerin giderek
artması antibiyotik etkinliğini ciddi olarak düşürmekte ve
terapötik başarısızlık sıklığını artırmaktadır. Son yıllarda
araştırmacılar yeni antibakteriyel ilaçların keşfi için doğal
bitkisel kaynakları tercih etmektedirler. Dünyada, Artemisia L. cinsi Asteraceae familyasının tanınmış türlerini içermekte olup, karakteristik kokuları veya tatları
nedeniyle botanik ve farmasötik bakımdan önem arz
etmektedirler.
Amaç: Artemisia absinthium L., A. ludoviciana Nutt. ve A.
vulgaris L. türlerinin karbapenem dirençli bakterilere karşı
antibakteriyel etkinliklerini araştırmaktır.
Yöntem: Metanol ekstreleri ve uçucu yağlar sırasıyla 250,
500, 1000, 2000 μg/mL ve 15.625, 31.25, 62.5, 125 μg/mL
konsantrasyonlarında hazırlandı. Sıvı mikrodilüsyon testi,
bazı Gram negatif standart suşlar (Pseudomonas aeruginosa
ATCC 27853, Escherichia coli ATCC 35218, Klebsiella
pneumoniae ATCC 700630, Acinetobacter baumannii ATCC
19606) ve klinik olarak karbapenem dirençli Gram negatif
suşlara (E. coli, K. pneumoniae, P. aeruginosa, Acinetobacter
spp.) karşı örneklerin minimum inhibisyon konsantrasyonlarını (MIK) belirlemek için kullanıldı.
Bulgular: A. absinthium uçucu yağı standart suşlar ile
karbapenem dirençli P. aeruginosa suşu dışında diğer klinik
suşlarda (15,62-125 μg/mL) etkili bulunmuştur. Ayrıca A.
absinthium uçucu yağı klinik Acinetobacter suşlarına karşı
31,25 μg/mL konsantrasyonda etkili olduğu belirlenmiştir.
A. ludoviciana uçucu yağı sırasıyla 15,625 ve 125 μg/mL'de
P. aeruginosa ve A. baumannii suşlarına karşı etkili bulunmuştur.
Sonuç: Artemisia türlerinin karbapenem dirençli Gram
negatif suşların önemli inhibitörleri olabileceği sonucuna
ulaşılmıştır.
Background: The continuous emergence of multi drug
resistant bacteria severely reduces the efficacy of antibiotic
increases the frequency of therapeutic failure. In recent
years, researchers often prefer natural herbal resources for
the discovery of new antibacterial drugs. In the world, Artemisia L. genus, are the well-known species of the family
Asteraceae, have botanical and pharmaceutical attention
due to their characteristic smells or flavors.
Objective: The present study researches the antibacterial
activities against carbapenem resistant bacteria of Artemisia absinthium L., A. ludoviciana Nutt. and A. vulgaris L.
Method: Methanol extracts and essential oils were prepared at concentrations of 250, 500, 1000, 2000 μg/mL;
15.625, 31.25, 62.5, 125 μg/mL respectively. Broth
microdilution assay was used to determine minimum
inhibitory concentrations (MICs) of samples against some
Gram negative standard strains (Pseudomonas aeruginosa
ATCC 27853, Escherichia coli ATCC 35218, Klebsiella
pneumoniae ATCC 700630, Acinetobacter baumannii ATCC
19606) and clinically carbapenem resistant Gram negative
bacteria strains (E. coli, K. pneumoniae, P. aeruginosa,
Acinetobacter spp.).
Results: A. absinthium essential oil had antibacterial effect
on standards and clinical strains (15.625-125μg/mL) except carbapenem resistant P. aeruginosa strain. In addition,
A. absinthium essential oil was detected antibacterial effect
against clinical Acinetobacter spp. at very low (31.25 μg/
mL) concentration. A. ludoviciana essential oil was effective
against P. aeruginosa and A. baumannii strains at 15.625
and 125 μg/mL respectively.
Conclusion: Artemisia species may be significant inhibitors
of carbapenem resistant Gram negative strains.
Other ID | JA65RG59RN |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2017 |
Submission Date | July 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 26 Issue: 2 |