Amaç: Bu çalışma, Erciyes Üniversitesinde öğrenim
gören öğrencilerin düzenli kahvaltı tüketim alışkanlığının antropometrik ölçümler ile ilişkisini
değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya beslenme eğitimi alan ve
almayan toplam on fakülte de öğrenim gören ve yaş
ortalaması 21.16±1.56 yıl olan 269 gönüllü kız öğrenci
dâhil edilmiştir. Veriler anket formu ile 2016 yılının
Ocak ve Nisan ayları arasında toplanmıştır. Öğrencilerin
ağırlık, boy, bel, kalça ve boyun çevreleri ölçülmüştür.
Normal dağılıma uygunluk Shapiro-Wilk testi, histogram ve Q-Q grafikleri ile değerlendirilerek; gruplar
arası karşılaştırmalar da t testi kullanılmıştır. Kategorik
değişkenler ise Ki-kare testi kullanılarak analiz
edilmiştir.Düzenli kahvaltı tüketimi ile antropometrik
ölçümler arasındaki ilişki, binarylojistik regresyon analizi ile incelenmiştir.
Bulgular: Öğrencilerin %38.3’ü öğrenim gördükleri
bölümde beslenme eğitimi alırken, %61.7’si herhangi
bir beslenme eğitimi almamaktadır. Beslenme eğitimi
alan öğrencilerin vücut ağırlığı, BKİ, bel, kalça ve boyun
çevresi ortancası almayanlara göre anlamlı olarak daha
yüksek bulunmuştur (p<0.05). Haftalık kahvaltı tüketim
sıklığı 5.32±2.02 kezdir. Beslenme eğitimi alan
öğrenciler arasında düzenli kahvaltı tüketim oranı %
74.8 ve almayanlar arasında %64.5’tir (p>0.05). BKİ
sınıflamasına göre hafif şişman öğrencilerin normal
öğrencilere göre düzensiz kahvaltı yapma riskinin
yaklaşık dört kat daha fazla olduğu bulunmuştur (Odds
oranı = 3.967, p=0.001).
Sonuç: Üniversite öğrencilerine verilen beslenme eğitimi kapsamında kahvaltı ve önemi konusuna ağırlık verilmelidir.
Aim: The current study aims to determine the relationship between consumption of habitual breakfast on
anthropometric measurements for students of Erciyes
University.
Subjects and Methods: 269 volunteer female university students with 21.16±1.56 mean age, attending ten
different faculties and having nutritional education or
not were recruited to the study. Data was collected between January and April in 2016 via questionnaire.
Weight, height, waist, hip, and neck circumferences
were measured. Shapiro-Wilk, histogram and Q-Q
graphic was used to test normal distribution for quantitative variables and comparisons between groups were
analyzed using t test.Chi-square was used to test for
qualitative variables. The relationship between regular
breakfast consumption and anthropometric measurements was analyzed binary logistic regression.
Results: 38.3% of students had nutritional education
and 61.7% of students did not have nutritional education. The students who had nutritional education had
significantly higher medians of weight, BMI, waist and
neck circumferences than who had not nutritional education (p<0.05). The frequency of breakfast consumption was 5.32±2.02. Percentages of regularly breakfast
consumption were 74.8% in the students who had nutritional education and 64.5% in the students who did
not have nutritional education.According to the BMI
classification, mildly obese students were found to be
four times more likely to have an irregular breakfast
than normal students(Oddsratio = 3.967, p=0.001).
Conclusions: Breakfast and its importance should emphasis by the scope of nutritional education given to
university students.
Other ID | JA75PU92TA |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2017 |
Submission Date | July 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 26 Issue: 2 |