BibTex RIS Cite

YUMURTACI TAVUKLARDA YEME VİTAMİN A, E VE C İLAVELERİNİN BAZI BİYOKİMYASAL PARAMETRELER ÜZERİNE ETKİSİ

Year 1996, Volume: 12 Issue: 1, 73 - 80, 01.03.1996

Abstract

Çalışmada, rasyonları na farklı oranlarda A,E ve C vitaminleri ilave edilen yumurtacı tavuklarda serum total pro­tein, albumin, glikoz. Ca ve P düzeylerindeki değişimler incelendi. Materyal olarak 1728 adet Hisex Brown, 216 adet Hyline-W 77 ve 216 adet Babcock-8 300 olmak üzere toplam 2160 adet yumurtacı tavuk kullanıldı. Bu hayvanlar her birinde 216 adet olacak şekilde 1 O gruba ayrıldı. Denemenin 1. 2. 4. ve 7. aylarında birer kez kan örneği alınarak se­rumlar çıkartıldı ve serum total protein, albumin, glikoz, Ca ve P düzeyleri test kitleri kullanılarak spektrofotometrik ola­rak belirlendi. Sonuç olarak, rasyon bileşimindaki yem maddelerinin ihtiva etttiği vitaminierin haricinde, vitamin ilavesi yapılmamış negatif gruplar ile fazladan vitamin ilavesi yapılmamış negatif gruplar ve fazladan vitamin ilavesi yapılmış pozitif grupların ölçülen plazma parametreleri arasında şekillenen istatistiksel farklılıkların spesifik olmaması nedeniyle, araştırmada kullanılan rasyon bileşimine giren yem maddelerinin ihtiva ettiği vitamin oranlarının analiz edilen pa­rametrelere göre hayvanlarda ihtiyacı karşıtayabilecek düzeyde olquğu düşünüldü. Bu açıdan bakıldığında, hastalık, yüksek ısı stresi gibi vitamin ihtiyacında artışa neden olan herhangi bir durum şekillenmediği sürece rasyonlara yüksek oranda vitamin ilavelerine gerek olmadığı söylenebilir

The Effect of the Vitamin A, E and C Supplementation to the Diet on Some Biochemical Parameters on Laying Hens

Year 1996, Volume: 12 Issue: 1, 73 - 80, 01.03.1996

Abstract

In this study the elfacts of vitamin A, E and C supplemented diet of laying hens on serum total protein, al­bumin, glucose, Ca and P values were investigated. As matarial a total of 2160 that are 1728 Hisex Brown, 216 Hyli­ne-W77, 216 Babcock-8300 egg type chickens in 26 weeks of age were use d and these ani ma ls divided in ten groups each has 216 chicken. Blood samples w ere taken from these animals o nce a moth in which 1, 2, 4 and 7. month. Total protein, albumin, glucose, Ca and P values of sera obtained from each group were analyzed by using spect­rophotometer. As a resul , because of differentiation is not spec�ic statistically between vitamin negative and positive groups, vitamin levels in the diet based corn and soybean meals were thought to be enough for animals without fac­tories that effects vitamin necessity of the animals such as diseases and heat stress. At these situations, it may said that the vitamin supplementation in high ratio to the diet is not necessary according to analyzed parameters

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA73NY48JJ
Journal Section Research
Authors

Firuze Kurtoğlu This is me

Vahdettin Altınok This is me

Seyfullah Haliloğlu This is me

A. Muhtar Tiftik This is me

Behiç Coşkun This is me

Publication Date March 1, 1996
Published in Issue Year 1996 Volume: 12 Issue: 1

Cite

APA Kurtoğlu, F., Altınok, V., Haliloğlu, S., Tiftik, A. M., et al. (1996). The Effect of the Vitamin A, E and C Supplementation to the Diet on Some Biochemical Parameters on Laying Hens. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 12(1), 73-80.
AMA Kurtoğlu F, Altınok V, Haliloğlu S, Tiftik AM, Coşkun B. The Effect of the Vitamin A, E and C Supplementation to the Diet on Some Biochemical Parameters on Laying Hens. Eurasian J Vet Sci. March 1996;12(1):73-80.
Chicago Kurtoğlu, Firuze, Vahdettin Altınok, Seyfullah Haliloğlu, A. Muhtar Tiftik, and Behiç Coşkun. “The Effect of the Vitamin A, E and C Supplementation to the Diet on Some Biochemical Parameters on Laying Hens”. Eurasian Journal of Veterinary Sciences 12, no. 1 (March 1996): 73-80.
EndNote Kurtoğlu F, Altınok V, Haliloğlu S, Tiftik AM, Coşkun B (March 1, 1996) The Effect of the Vitamin A, E and C Supplementation to the Diet on Some Biochemical Parameters on Laying Hens. Eurasian Journal of Veterinary Sciences 12 1 73–80.
IEEE F. Kurtoğlu, V. Altınok, S. Haliloğlu, A. M. Tiftik, and B. Coşkun, “The Effect of the Vitamin A, E and C Supplementation to the Diet on Some Biochemical Parameters on Laying Hens”, Eurasian J Vet Sci, vol. 12, no. 1, pp. 73–80, 1996.
ISNAD Kurtoğlu, Firuze et al. “The Effect of the Vitamin A, E and C Supplementation to the Diet on Some Biochemical Parameters on Laying Hens”. Eurasian Journal of Veterinary Sciences 12/1 (March 1996), 73-80.
JAMA Kurtoğlu F, Altınok V, Haliloğlu S, Tiftik AM, Coşkun B. The Effect of the Vitamin A, E and C Supplementation to the Diet on Some Biochemical Parameters on Laying Hens. Eurasian J Vet Sci. 1996;12:73–80.
MLA Kurtoğlu, Firuze et al. “The Effect of the Vitamin A, E and C Supplementation to the Diet on Some Biochemical Parameters on Laying Hens”. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, vol. 12, no. 1, 1996, pp. 73-80.
Vancouver Kurtoğlu F, Altınok V, Haliloğlu S, Tiftik AM, Coşkun B. The Effect of the Vitamin A, E and C Supplementation to the Diet on Some Biochemical Parameters on Laying Hens. Eurasian J Vet Sci. 1996;12(1):73-80.